StoryEditor

Talianka na Slovensku: Naučila som sa u vás piť pivo, je lacnejšie ako voda

04.11.2016, 06:00
Tridsaťročná Talianka Elisa Maniero žije na Slovensku päť rokov a pracuje v slovenskej pobočky medzinárodnej firmy ako kontraktová manažérka.

Spočiatku, keď sa sem po vysokej škole presťahovala za rumunským dnes už expriateľom, ani zďaleka nečakala, že tu ostane aj sama a tak dlho. "Netušila som, že toľko firiem na Slovensko otvorilo svoje účtovnícke a finančné centrá," hovorí.

Po príchode ju najviac prekvapilo to, aká malá je Bratislava. Jedným z prvým pamätných zážitkov bola párty v Senci neďaleko Bratislavy, kam sa vybrala s ďalšími cudzokrajnými kolegami. "Chodili sme z jednej krčmy do druhej a aj keď som vtedy alkohol príliš nepila, ale uvedomila som si, že pivo nie je tak zlé, a že je dokonca lacnejšie ako voda!" smeje sa Elisa.

Bratislavskú zmenu by neprivítala
Na Slovensku sa Elise páči to, ako krajina postupne napreduje a stáva sa svetovou. Naopak, neprivítala by diskutované naradenie o včasnom zatváraní barov a reštaurácií v bratislavskom Starom meste. "Z pohľadu cudzinky, nemám rada slovenských politikov. V súčasnosti chcú zmeniť centrum mesta, ktoré by malo byť rušné, na mesto duchov! Tiež sa mi nepáči
obmedzenosť niektorých ľudí, ktorí od vás vyháňajú utečencov," tvrdí.

Služby bez úsmevu a angličtiny
Na čom by sme mali ako krajina ešte zapracovať? Podľa Elisy najmä na službách a vystupovaní. "Prvé, čo mi bije do očí po návrate z iných krajín, bolo správanie čašníkov a servírok v
reštauráciách a puboch. Často žiadna zdvorilosť ani úsmev. Akoby v skutočnosti hostia narúšali ich deň," zamýšľa sa.

Jazyková výbava je podľa Talianky dobrá najmä u mladých ľudí. "Keď však prídete do obchodu, predavači stále vyzerajú vydesene, ak na nich prehovoríte po anglicky. Ale ja som prišla z Talianska, takže by som o tom mala pomlčať, lebo u nás je to ešte horšie," smeje sa Elisa.

Krásna krajin(k)a, slabý cestovný ruch
Napriek všetkému by sme si podľa mladej sympatickej Talianky mali našu krajinu vážiť. "Mnoho Slovákov a Sloveniek sa mi čuduje, prečo tu žijem tak dlho. Mali by ste byť hrdí na svoju krajinu, ktorá je malá, ale plná pokladov. Myslím, že Tatrám a východnému Slovensku by pomohol väčší dôraz na cestovný ruch, pretože väčšina cudzincov o nich nevie."

Úroveň angličtiny v službách sa teda podľa nej nezlepšuje, zato si za päť rokov pobytu u nás všimla nárast cien - najmä bývania, stravy a oblečenia. "Štandard sa však nezvýšil," dodáva.

Chýba jej more, teší sa z rieky a jazier
Napriek tomu máme niečo, čo nám bolo dané do vienka - krásnu prírodu, ktorú mnoho Slovákov podľa Elisy aj aktívne a dobrodružne využíva. "
Milujem slovenské letá! Aj keď nemáte more, ktoré mi na Slovensku chýba najviac, existuje veľa aktivít, ktoré môžete robiť v prírode - bicyklovať popri Dunaji, plaviť sa loďou či zaplávať si v jednom z jazier," hovorí Elisa o prírodných možnostiach v okolí v Bratislavy.

Slovensko však spoznala aj mimo hlavného mesta. "Bola som v rôznych častiach krajiny - od Tatier, cez Banskú Bystricu a Štiavnicu až po Piešťany. Páči sa mi veľmi pôvodnosť slovenských miest a príroda, ktorá ich obklopuje."

Elitárstvo a rasizmus
Elisy sme sa pýtali aj vážnejšie zistenia o Slovensku. Napríklad či platí národnostné klišé, že sme na jednej strane skromní a pohostinní, na druhej je tu zakorenená korupcia a rozmáha sa tu rasizmus. "Je to celkom presné.
Mnoho slovenských priateľov tvrdí, že ľudia v Bratislave sa líšia od ostatných častí a myslím, že je to tak. Mám pocit, že veľa mladých v Bratislave sa naparuje a zdá sa mi, že priveľa Slovákov je rasistických - napríklad v rámci problémov s Maďarmi. A to je veľmi zlý aspekt spoločnosti," tvrdí mladá manažérka.

Cestovanie a ľudia
Elise sa na Slovensku okrem iného žije dobre aj finančne, veľké rezervy si však nerobí. "Nemôžem sa sťažovať, lebo môj plat je vyšší ako priemerný, ale veľa peňazí si odložiť neviem, asi vlastnou vinou. Príliš proste milujem cestovanie a spoločenský život!" dodáva Elisa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 11:17