Pixabay
StoryEditor

Med je prospešný, má však svoje ale. Je naozaj taký zdravý, ako si myslíme?

22.08.2019, 12:41
Autor:
ČTKČTK
Včelí med je považovaný za zdravý. Ale je to skutočne tak?

Med je zložený hlavne z fruktózy, glukózy a vody, obsahuje stopy vitamínov, minerálov, elektrolyty, enzýmy, aminokyseliny a flavonoidy. Tieto látky majú určitý priaznivý vplyv na zdravie, a tým odlišujú med od iných sladidiel, akým je cukor, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Rôzne výskumy preukázali súvislosť medzi konzumáciou medu a zlepšením rovnováhy črevnej mikroflóry, zmiernením kašľa a dýchacích ťažkostí. Prítomnosť výživných látok v mede má antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky.

Med je zdravý, ale...

Aby sme však mohli získať dostatok týchto látok, museli by sme skonzumovať veľké množstvo medu, a teda aj veľa kalórií, upozorňuje americká dietologička Jenny Friedmanová.

Hoci Americká asociácia pre srdcové choroby odporúča obmedziť denné množstvo cukru na šesť kávových lyžičiek u žien a na deväť u mužov, priemerný Američan skonzumuje podstatne viac, čím značne ohrozuje svoje zdravie.

"Konzumácia príliš vysokej dávky cukru je spojená so zvyšovaním váhy a s väčším nebezpečenstvom vzniku chronických chorôb, akým je ochorenie srdca alebo cukrovka," zdôrazňuje dietologička Meredith Priceová.

Jedna kávová lyžička medu obsahuje asi 64 kalórií (cukor ich obsahuje 49), ale má väčšiu sladivosť a môže sa ho používať menej. "Chuť medu je tým, čo ho najviac odlišuje od ostatných sladidiel, a preto je vhodné používať ho tam, kde táto jeho zvláštnosť vynikne: do čaju, jogurtu alebo na toast, ale tiež do šalátu," hovorí Friedmanová.

Na čo si dať pozor

Medu je viac ako 300 druhov. Záleží na jeho pôvode, na kvetoch, ktoré včely navštevovali a ktoré mu dodávajú farbu, chuť a nutričné ​​vlastnosti. Napríklad manukový med má výraznejšiu chuť a nie je vhodný na pečenie v rúre, kým tmavší med je bohatší na antioxidanty, má aj intenzívnejšiu a horkastú chuť, ktorá nevyhovuje každému.

Je isté, že je lepšie kúpiť si med priamo od výrobcu ako v obchode. Prírodný med je hutnejší, a hoci sa jeho konzistencia mení podľa spôsobu výroby, steká pomaly.

Nerozlieva sa ako sirup a má obvykle kvetinovú vôňu. Preto je vždy lepšie kupovať ho od miestnej produkcie. Tak si totiž človek môže byť istý, že to, čo si kúpil, je naozaj med.

01 - Modified: 2019-07-03 12:21:27 - Feat.: 0 - Title: Vedci zistili, ktoré potraviny nezvratne zabíjajú mužskú plodnosť 02 - Modified: 2020-08-05 10:28:21 - Feat.: 0 - Title: Na ktoré potraviny si v lete dať pozor a ako sa bežné jedlá menia na jedy 03 - Modified: 2021-09-24 11:43:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto obľúbené potraviny mali dlhé roky zlú povesť, odborníci však dokázali, že neprávom
01 - Modified: 2024-05-08 07:12:29 - Feat.: - Title: Gélová manikúra je síce krásna, no môže spôsobiť isté zdravotné nepríjemnosti 02 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď organizmus volá po pozornosti. Ako správne čítať odkazy tela 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 04 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Ľudia, ktorí spia menej ako určité množstvo hodín, majú vyššie riziko cukrovky 05 - Modified: 2024-05-03 06:43:32 - Feat.: - Title: Prvú pomoc by mal poznať každý z nás. Tento kvíz preverí, či by ste v kritickej situácii dokázali zachrániť človeka
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 07:25