Je pravdepodobné, že si takmer každý nadšenec zdravého stravovania a diét vyberiete jogurt bez tuku. Regionálna dietologička Renee Clerkinová zo Chicaga, to tiež robievala. Dnes však pravidelne je plnotučné výrobky. V skutočnosti jej tento „extra tuk“ pomáha udržať váhu pod kontrolou. Výskum tiež naznačuje, že ženy s normálnou hmotnosťou, ktoré konzumujú plnotučné mliečne výrobky, podľa švédskej štúdie vekom strácajú na váhe viac ako ostatné. TIP: Ak ste prešli na plnotučné mliečne jogurty, sledujte si porcie - šálka plnotučného jogurtu je 160 kalórií, zatiaľ čo šálka bez tuku je 110 kalórií. Plnotučné mlieko obsahuje tiež viac nasýtených tukov - päť gramov na šálku, alebo asi štvrtinu toho, čo odporúča americká spoločnosť Heart Association za deň.Pixabay
StoryEditor

Je nevyhnutný pre zdravie kostí a posilňuje imunitu. Doplňte si vitamín D týmito potravinami

03.03.2021, 12:36
Autor:
TASRTASRredred
Medzi prirodzené zdroje vitamínu D patria aj bežné potraviny, ktoré máme mnohí doma.

Vitamín D nie je nevyhnutný len pre zdravie kostí a svalov, ale má aj veľký vplyv na imunitu človeka. Vitamín možno doplniť i vhodnou stravou. Na sociálnej sieti to pripomenula Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI).

Z výskumov vyplýva, že bunky imunitného systému potrebujú vitamín D na to, aby mohli účinne vykonávať všetky svoje funkcie. "Ak sa cítite unavení, malátni alebo bez nálady, môže to byť práve nedostatkom vitamínu D. Zistilo sa, že vitamín D riadi takmer 2 500 procesov v našom tele. Aj preto ho môžeme pokojne zaradiť k hormónom," doplnila SSAKI.

Medzi zdroje vitamínu D patria ryby a dary mora, mlieko a mliečne výrobky či avokádo. Vitamín D možno načerpať aj zo slnka, vitamínových kapsúl a kvapiek. V neposlednom rade však aj vajíčka. Ideálne sú vaječné žĺtka od sliepok z voľného výbehu.

Ich konzumáciou je totiž možné vyrovnať hladinu vitamínu D a spevniť zuby aj kosti. Vitamín D, ktorý obsahujú vajíčka, zlepšuje totiž vstrebávanie vápnika, ktorý posilňuje kosti a zuby.

Vedci naviac zistili, že množstvo vitamínu D vo vajíčkach môžeme ovplyvniť špeciálnymi potravinovými doplnkami, ktoré sa podávajú sliepkam s bežným krmivom.

V galérii si môžete pozrieť aj súhrn potravín, ktorými si prirodzene dodáte telu vitamín D:

​V rámci prevencie proti vírusom sa však netreba spoliehať len naň. Vitamín D síce môže prispieť v rámci prevencie k dobrému zdravotnému stavu a k normálnej funkcii imunitného systému, ale tiež je potrebné dodržiavať vyváženú stravu a dbať o zdravý životný štýl z dlhodobého hľadiska.

"Vitamín D je pre imunitu rovnako dôležitý ako mnoho ďalších látok. Rozhodne neplatí, že ten, kto má dosť vitamínu D, nemôže byť vírusom ohrozený. Je potrebné dodržiavať aj ďalšie formy prevencie," uviedol pre portál iDnes.cz epidemiológ Rastislav Maďar.

Vitamín D

  • Skupina steroidov zložená z piatich rôznych vitamínov, hrá dôležitú úlohu v regulácii vápnika, ktorý je zásadný pre vývoj kostry a mineralizáciu chrupaviek, ale aj pre kumuláciu kostnej hmoty počas rastu.
  • Napomáha udržiavať vo forme svaly, uľahčuje správnu činnosť nervového systému, reguluje proces rozvoja a diferenciácie rôznych typov buniek, tlmí rast a nežiaduce množenie buniek, vrátane rakovinotvorných.
  • Stimuluje činnosť T-lymfocytov (bunky imunitného systému, ktorých úlohou je identifikovať "nepriateľa") a prospieva srdcu, pretože znižuje riziko hypertenzie a infarktu.
  • Pozitívne pôsobí pri chorobách, ako je napríklad cukrovka, reumatoidná artritída, osteoporóza či rôzne črevné zápaly.
  • Existuje niekoľko foriem vitamínu D. Najrozšírenejšie sú formy D3 a D2. Vitamín D3 vzniká v koži počas pôsobenia slnečného žiarenia, konkrétne ultrafialového žiarenia B (UVB). Týmto spôsobom by sa mala pokryť takmer celá denná spotreba. Predávkovanie vitamínom D3 zo slnečného žiarenia nehrozí. Pri nadmernej produkcii ho žiarenie začne rozkladať.

01 - Modified: 2020-05-13 19:13:22 - Feat.: 0 - Title: Hrozba na tanieri v období koronavírusu? Toto sú najhoršie jedlá, ktoré si môžete vybrať 02 - Modified: 2020-12-08 19:22:48 - Feat.: 0 - Title: Máte málo vitamínu D? Tieto vážne ochorenia môže vyvolať jeho nedostatok
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 06:27