StoryEditor

Prejedáte sa cez sviatky? Toto by ste mali robiť

26.12.2014, 11:02
Autor:
stlstl

Vyprážaný kapor, majonézový šalát, kapustnica s dobrou klobáskou, misa plná koláčov... A to sa vianočné sviatky Štedrou večerou len začínajú. Kým si hovieme pri televízii a pochutnávame si na dobrotách, náš žalúdok, pankreas a žlčník sa len s vypätím síl  snažia spracovať to, čo sme im „dopriali“.

Problémom prejedania počas vianočných sviatkov je nielen množstvo jedla, ale aj jeho široké spektrum. Miešame sladké so slaným, mastné s ťažkým a všetko to zalejeme sladkými vodami či alkoholom. „Je pravda, že vianočné sviatky sú nielen sviatkami pokoja, ale aj prejedania sa. Je to obdobie, ktoré je záťažou pre náš tráviaci trakt, keďže si doprajeme viac nezdravého jedla ako počas celého roka. A to nemyslím len klasické štedrovečerné menu, ktoré samo o sebe je len zlomkom toho, čo počas sviatkov skonzumujeme. Viac ťažkostí ako samotná štedrá večera nám môže spôsobiť hlavne niekoľkodňové pojedanie pochutín, ako sú čipsy, koláčiky a väčšie množstvo sladkých nápojov,“ hovorí gastroenterológ Marcel Cina z Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove. 


Aj kapor?

V závislosti od zvykov a tradícií danej lokality sa mení aj zloženie štedrovečerného menu. Jedno však majú spoločné - nepatria práve k diétnym pokrmom. Ako dodal Cina, v podstate dominujú jedlá obsahujúce potraviny s vyšším obsahom  tukov, ako sú klobáska, slaninka a ťažšie stráviteľné potraviny, napríklad huby, kapusta, majonéza. „Najzdravšou tradičnou súčasťou štedrovečerného stola je ryba - najčastejšie kapor, ktorý však tiež môže byť zdrojom tráviacich ťažkostí, ak je nevhodne pripravený smažením alebo vyprážaním na väčšom množstve tuku. Obsahuje síce prospešné omega-3 mastné  kyseliny, ale na druhej strane patrí medzi najmastnejšie sladkovodné ryby,“ dodal odborník. Ako sa teda „prejesť“ sviatkami bez veľkej ujmy? „V rámci prevencie tráviacich ťažkostí je vhodné vyhnúť sa väčším porciám ťažko stráviteľných  jedál. Ak je možné, doprajte si prestávku medzi jednotlivými jedlami a dodržiavajte primeraný pitný režim. Pridanie ovocia a zeleniny do jedálnička aj v tomto období nie je na škodu a tráveniu len prospeje,“ radí Cina.

Diéta aj počas sviatkov

V danom období si musia dávať podľa lekára pozor hlavne ľudia s chronickými tráviacimi ťažkosťami a ochorením žlčníka, pankreasu a žalúdka, ktorí väčšinu roka dodržiavajú zásady diétneho stravovania a racionálnej výživy. „Im by som odporúčal počas sviatkov vyhýbať sa všetkému, o čom vedia, že im nerobí dobre, jesť menšie porcie jedál a hlavne myslieť na to, že sviatky nepredstavujú imunitu proti tráviacim ťažkostiam a veľmi rýchlo by mohli skončiť s akútnym ochorením žlčníka alebo pankreasu aj v nemocnici, čo by si počas sviatkov asi nikto neželal,“ upozornil gastroenterológ.

Ak sa nevedia vzdať obľúbeného štedrovečerného menu, jeho prípravu by mali podľa gastroenterológa prispôsobiť svojej diéte. Rybu si napríklad pripraviť grilovaním alebo smažením na panvici bez masla, alebo len s malým množstvom, namiesto vyprážania, prípadne vymeniť kapra za pstruha. „V poslednom čase nie je nič nezvyčajné, keď sa na štedrovečernom stole objaví morská ryba ako tuniak alebo losos,“ radí odborník. Vhodné je podľa neho nahradiť majonézu v šaláte bielym jogurtom, prípadne sa vzdať mastnej klobásky v kapustnici.

Pohyb a pohyb

Vianočné sviatky sa dajú stráviť nielen na gauči, ale aj vonku na vzduchu. Aj samotní lekári prízvukujú, aký je dôležitý dostatok pohybu, ktorý nám často počas sviatkov chýba. „Kombinácia prejedania sa a posedávania pred televízorom je „najvhodnejšia“, ako si privodiť tráviace ťažkosti. Preto je ideálne, ak príjem kalorickej stravy spojíme aj s aktívnym pohybom. Nemusí to byť hneď aktívny šport, niekedy stačí len krátka prechádzka, ktorá je prospešná na dobré trávenie. Ak pacienti užívajú lieky na trávenie, práve v tomto období by nemali prerušiť ich užívanie, prípadne by ich mali užiť preventívne, ak ich užívajú len pri ťažkostiach,“ uzatvára Cina.


Marcel Cina radí, čo robiť, ak sme prejedli

- ak sa napriek dodržiavaniu týchto zásad  nevyhneme tráviacim ťažkostiam, je dobré poľaviť a diétovať
- môžete siahnuť po osvedčenej sóde bikarbóne
- niektorým pomôže dúšok piva na pretrávenie, prípadne aperitív
- je vhodné zvýšiť prísun tekutín (nie sladené)
- pomôcť môžu aj bylinkové čaje
- ak sú ťažkosti výraznejšie, je možné použiť niektoré z liekov, ktoré sú v hojnom množstve dostupné v lekárni na voľný predaj

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-01-31 13:59:10 - Feat.: 0 - Title: Milan Andrášik ukončil hladovku
01 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 02 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie 05 - Modified: 2021-12-19 13:49:15 - Feat.: - Title: Nalaď sa na sviatky ako sa patrí. Toto sú najlepšie vianočné epizódy našich milovaných seriálov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 10:35