StoryEditor

Slovenskí študenti pijú viac kávy ako Česi. Pri učení

20.11.2014, 06:57
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ako vyzerajú dnešné vysokoškolské internáty počas skúškového obdobia? V niečom sa nezmenili, aj dnes sa tam svieti dlho do noci a študenti sa snažia aj napriek pokročilej nočnej hodine narvať do hlavy ďalšie a ďalšie stránky z učebníc. Menia sa ale ich podporné prostriedky.

Kým v minulosti sa študenti spoliehali na "turka", ktorý by slabším jedincom spôsobil srdcový záchvat, dnes majú k dispozícii aj ďalšie stimulanty. Podľa výskumu agentúry STEM/MARK pre značku Nescafé, ktorý prebehol v októbri v Českej a Slovenskej republike, patrí medzi najviac využívané stimulanty z jednej tretiny káva, ďalej čaj a sladkosti, sex a energetické nápoje. Kávu "so spodkom" si nikdy nedajú takmer dve tretiny opýtaných.




Cigarety na ústupe, to radšej sex
Z vykonaného výskumu vyplýva, že len necelých 6 percent opýtaných študentov a študentiek využije ako stimulačný prostriedok cigaretu. Namiesto toho si ale radi doprajú drobnú sladkosť či kávu. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako tristo českých a tristo slovenských študentov. A ak žiadnu nemajú práve po ruke, uvoľnia sa pred skúškovým stresom sexom (16 percent). Milostným hrám, ktoré študentov upokoja, vylepšia im náladu a nabudia k ďalšiemu učeniu, dávajú prednosť skôr Česi než Slováci, ktorí sa k tejto činnosti uchýli len z 5 percent.

Českí študenti sa tak pravdepodobne veľmi nelíšia od zámorských kolegov. Podobnú anketu si v roku 2005 objednala medzi americkými a kanadskými vysokoškolákmi žuvačková spoločnosť Wrigley. Dve tretiny opýtaných vtedy priznali kofeínový predskúškový doping, 76 percent ich v skúškovom období chodilo "vybieliť" chladničku. A nie je asi veľkým prekvapením, že v americkom prieskume zadanom žuvačkovým koncernom študenti častejšie uvádzali, že k lepšiemu sústredenia im pomáha práve žuvanie.

Najviac ekonómovia a prírodovedci
Podľa údajov agentúry STEM/MARK je káva ako aktívny stimul pri učení najdôležitejší pre študentov ekonomických odborov, naopak technici podľa prieskumov účinkom kávy a kofeínu taký veľký význam neprikladajú. V tom sa zhodujú študenti oboch krajín. Najviac sa kávou v skúškovom období nalievajú študenti prírodovedných a ekonomických odborov.

Z výskumu tiež vyplýva, že slovenskí študenti sú oproti českým väčší "kávari", na škole ich začne piť kávu až 40 percent, (oproti 20 percentám českých študentov) a dávajú prednosť čistej chuti kávy (40 percent opýtaných Slovákov a Sloveniek). Česi si zase obľúbili kávy s príchuťou, favoritmi sú u nich vanilka, karamel a orech.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebudem iný, nebudem
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-03-08 11:09:31 - Feat.: - Title: Trh s kávou už nebude rovnaký. Zásoby robusty sú rekordne nízke, náš najväčší výrobca hlási zdražovanie 04 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa stane, keď skončíte s kofeínom? Odborník vysvetľuje skryté výhody 05 - Modified: 2024-01-24 13:49:39 - Feat.: - Title: Preháňate to s kávou? Tieto znaky vám prezradia, že jej pijete až príliš
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 20:34