StoryEditor

Vyskúšajte fenikel. A urobte si šalát na zlepšenie nálady

28.03.2016, 16:33

Chuť čerstvého feniklu má len dve polohy: buď ho milujete alebo nenávidíte. Oboje je vždy s náležitou silou obhajované a zdá sa, že neexistuje nič medzi tým. Hoci chuť je vždy prísne osobnou záležitosťou, praví gurmáni fenikel priamo zbožňujú práve pre jeho sladkú a súčasne ľahkú chuť sladkého drievka. Je zaručene diétnou zeleninou, šálka feniklu má len 27 kalórií a pritom je plná vitamínov či minerálov. A tak si tento skvost pochádzajúci z Talianska, kolísky tej najlepšej kuchyne, zamilujte. Ochutnajte šalát z čerstvého feniklu s pomarančami k dokonalému jarnému prebudeniu. Vybrané čerstvé bylinky v šaláte naviac zaručene zlepšia vašu náladu!

Fenikel spotrebujete od buľvy až po semienka
Fenikel patrí do rovnakej skupiny ako napríklad petržlen alebo koriander, najviac je však podobný kôpru. Jeho čerstvé buľvy sú biele, ťažké, trochu pripomínajú stonkový zeler a ešte než mu "odstrihnú krídla" pre regály supermarketov, má žiarivo zelenú vňať ako kôpor. Z kvetov sa získavajú semienka pre známy feniklový čaj, ale aj pre ochutenie chlebov a bagiet. Nakoniec sčítané, podčiarknuté: všetko môžete z feniklu použiť: buľvu, stonky, vňať i semienka!

Do polievok, k rybe i mäsu
Často si asi kladiete otázku, ako na fenikel. Môžete si pripraviť lahodnú polievku, podusiť ho ako prílohu k mäsu alebo si ho vychutnať zapečený s rybou, to je klasická kombinácia chutí a predovšetkým si užijete sladší tón po tepelnej úprave. Ideálny je v slanom koláči s červenou repou a čerstvým kôprom. Čo sa však nedá uprieť tejto zelenine je jej lákavá chuť za surova. Krehkosť a šťavnatosť feniklu, najmä keď ho nakrájame na jemné plátky, je neodolateľná. Na šalát vyberajte buľvy menšie, sú nádherne sladké a jemné. Čerstvý fenikel sa pre šalát výborne hodí, je krehký a obsahuje aj ľahučké zelené pierka ako kôpor, ktorá zostanú aj keď odkrojíte zelenej tuhšie stonky. Tie však použijete napríklad do zeleninového vývaru.

Feniklový šalát tastejourney.cz

Šalát z feniklu a pomarančov s vlašskými orechmi

Pripravila som šalát, ktorý vám nielen určite zlepší náladu, ale aj si pochutnáte na fenikle, ktorý vám zatiaľ treba zostával utajený. Prím tu hrajú červené pomaranče, tie súznia s čerstvým feniklom, a potom už len doplňte vlašské orechy a čerstvé bylinky, medovku a bazalku. Sú nielen chuťovo zaujímavé, ale tiež sú prírodnými antidepresívami a tak si zlepšite náladu.

Tento šalát je osviežujúci a zahrievací zároveň. Je to spôsobené dressingom, do ktorého sa pridáva sladké korenie - mleté ​​klinčeky dodajú šalátu exkluzivitu a teplú chuť a hlavne výborná čerstvá pomarančová šťava je novým prvkom v používaní do šalátu. Ak zoženiete červené alebo krvavé pomaranče máte vyhraté! Ide o najkvalitnejšie odrodu pomarančovníka. Červené zafarbenie máva rôznu intenzitu a to spôsobuje unikátny vzhľad i chuť, čím je pomaranč tmavšia, tým je vyššia koncentrácia silného antioxidantu anthocyanin. Červený pomaranč má toľko vitamínu C a vlákniny, že jeden vyžmýkaný stačí pokryť celú dennú potrebu.
Dostanete ich až do mája a unikátne sú tým, že práve tam, kde dozrievajú, v Stredomorí najčastejšie pod Etnou, v Kalifornii a Maroku, práve v období rastu sú tie najväčšie výkyvy denných a nočných teplôt a tento extrém spôsobuje plnú chuť a koncentráciu všetkých prospešných látok.

Hlavnou bylinkou, ktorú do šalátu použijem je bazalka. Je výborný antidepresant a tak s ňou nebudem šetriť. Doplním medovkou, upokojuje myseľ a má nádherný citrónový tón. A aby ste mali dobrú náladu a veľa horčíka, použite vlašské orechy obalené v troške trstinového cukru a masla. Do dressingu k pomarančovej šťave a olivovému oleju použite javorový sirup, nielen že výborne chutí, ale tiež zlepšuje náladu.

Potrebujeme:
Na šalát:
2 čerstvé menšie buľvy feniklu
1 srdiečkový šalát
2 červené pomaranče
kúsok tvrdého syra, najlepšie ementál
hrsť čerstvej bazalky a medovky
vňať z feniklu

Na orechy:
70 g vlašských orechov na väčšie kúsky
30 g masla
70 g tmavého trstinového cukru
1/4 lyžičky mletej škorice

Na dresing:
šťava z 1 červeného pomaranča
4 lyžice ľahšieho olivového oleja
1 lyžica javorového sirupu alebo medu
1 lyžica vínneho červeného octu
štipka morskej soli
1 lyžička mletého klinčeka

Ako na to: Najskôr si pripravíme orechy. Na panvici nasucho len pár minút opražíme na hrubo nasekané vlašské orechy. Pridáme maslo, škoricu a cukor a necháme všetko roztopiť a spojiť. Odstavíme z ohňa a rozložíme orechy na plech vyložený papierom a necháme vychladnúť.
Pripravíme si fenikel. Odkrojíme spodnú časť buľvy a pevné zelené stopky a ponecháme ľahké zelené pierka vňate na ozdobu. Fenikel na veľmi ostrom strúhadle nastrúhame tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu feniklu. Umyjeme a osušíme lístky šalátu a rozložíme na veľký tanier, pridáme nastrúhaný fenikel. Ostrým nožom okrájame pomaranč a zbavíme ho kôry, vykrajujeme dieliky pomaranča bez bielych prepážok a kladieme na lístky šalátu a nastrúhaný fenikel. Na dresing vytlačíme šťavu z jedného pomaranča, pridáme ocot, olej a koreniny. Šľaháme kým sa všetko nespojí a prelejeme šalát. Nastrúhame ementál a hojne poukladáme lístky čerstvej bazalky, medovky a ľahkých pierok feniklovej vňati.

01 - Modified: 2024-03-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Kvíz: Viete, ktoré bylinky sú na obrázkoch? Otestujte sa! 02 - Modified: 2024-03-20 06:30:00 - Feat.: - Title: Pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia rastlinami. Naučte sa, ktoré bylinky môžu byť liekom 04 - Modified: 2023-11-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Fenikel – zázrak na vaše zdravie aj štíhlu líniu. Zaútočí najmä na tuk na bruchu! 05 - Modified: 2023-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Odborník na liečivé rastliny: V Európe sa liečba depresie začína ľubovníkom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:35