StoryEditor

Chcete sa stále cítiť mlado? Týchto 10 potravín vám pomôže

12.05.2016, 00:00

Nebolo by úžasné, keby sme mohli len vďaka potravinám zastaviť neúprosne ubiehajúci čas? Bohužiaľ, zatiaľ žiadna taká super potravina neexistuje. Dobrou správou ale je, že zmenou stravovacích návykov môžeme prispieť nielen k lepšiemu stavu našej pleti, ale aj celkovému zdraviu. Pomôcť môžu aj čučoriedky alebo jablká, píše Marcela Svobodová pre iDnes.cz.


Výživový špecialista a autor knihy „The Best Things You Can Eat“ David Grotto dal dohromady niekoľko ľahko dostupných potravín, ktoré sú podľa skúseností odborníkov nielen studnicou mladosti, ale môžu vám aj pomôcť zbaviť sa nadbytočných kilogramov a zbystriť myseľ.

„Aj keď sa to možno nezdá, to, čo zjeme, nás ovplyvňuje. Aj našu psychiku a náš vzhľad. Pre pleť je tou najdôležitejšou voda. A to nielen zvonku v podobe hydratačných krémov, ktoré si na ňu nanášame, ale aj ako nápoj, ktorý pijeme,“ hovorí nutričná špecialistka Sveta zdravia Kristýna Báčová a pripomína, že pleti neprospieva stres, nedostatok spánku a nezdravé jedlo. „Napríklad na aknóznej pleti sa odrazí množstvo sladkého a problémy na tvári sa môžu objaviť aj po požití príliš korenistého či mastného jedla. Pleti prospievajú potraviny, ktoré obsahujú hlavne vitamín C a E, ďalej tiež betakarotén, selén, zinok, draslík a omega 3-mastné kyseliny. Medzi také potraviny patrí akékoľvek ovocie a zelenina, napríklad repa či avokádo, celozrnné obilniny, orechy, semienka (dyňové, slnečnicové, ...), ryby, cottage syr, rakytník, hliva ustricová, mladý jačmeň alebo šípky,“ vysvetľuje Báčová. Naopak, najväčšími nepriateľmi zdravého vzhľadu sú podľa odborníkov alkohol, káva, rafinovaný cukor, veľa soli, jednoduché sacharidy, údeniny, tučná strava a nasýtené tuky.


„Soľ dehydruje nielen organizmus, ale tiež pleť. A ako je známe, suchá pleť rýchlejšie starne a viac sa na nej tvoria vrásky. Cukor zasa pôsobí negatívne na tvorbu kolagénu, ktorý má mimo iného na starosti udržiavať pokožku jemnú a hydratovanú. Kombinácia soli a cukru v niektorých konzervovaných potravinách je tak priam kritická. O lakohole vieme, že dehydruje organizmus. Rovnako tak má za následok vysušenú a zašednutú pleť. V prípade, že máte suchú pleť, vyhnite sa tiež kofeínu a nikotínu. Základom správnej hydratácie pleti je pitný režim. Vypite aspoň 2 – 3 litre vody denne,“ odporúča B8čová, podľa ktorej na suchú pleť platia zdravé tuky ako orechy, rastlinné panenské oleje, avokádo a tučné ryby. Rovnako radí do jedálnička zaradiť šalátové uhorky, jahody, ostružiny, zeler, chia semienka, aloe vera alebo melón.

01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Ľudia, ktorí spia menej ako určité množstvo hodín, majú vyššie riziko cukrovky 02 - Modified: 2024-05-03 06:43:32 - Feat.: - Title: Prvú pomoc by mal poznať každý z nás. Tento kvíz preverí, či by ste v kritickej situácii dokázali zachrániť človeka 03 - Modified: 2024-05-02 17:00:00 - Feat.: - Title: Magický a ozdravný plameň sviečky: Stojí za to vyskúšať túto terapiu ​ 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Vytvorte si svoju vlastnú „modrú zónu“. Prinášame tipy, ako si môžete predĺžiť život 05 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 13:38