Mnoho ľudí v snahe schudnúť úzkostlivo počíta kalórie v prijatej strave. Nie je však kalória ako kalória. A práve v tom je problém. Podstatné je aj to, z čoho energiu čerpáme. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

"Hladné" potraviny a nepriatelia v chudnutí. Týmto sa vyhnite

27.07.2022, 07:00
  • Začať deň výdatnými, sladkými a bohatými raňajkami je ideálne, má to však úskalia.
  • Mnoho ľudí v snahe schudnúť úzkostlivo počíta kalórie, bez výčitiek si však dopraje palacinky alebo biely chlieb, pretože v dennom súčte im vychádza priaznivá energetická bilancia.
  • Nie je však kalória ako kalória. A práve v tom je problém. Podstatné je aj to, z čoho energiu čerpáme.

Možno ste už počuli pojem prázdne kalórie. To sú tie, ktoré nemajú pre telo žiadny nutričný prínos, neobsahujú vitamíny, minerály, antioxidanty ani ďalšie zdraviu prospešné látky. Paradox je v tom, že hoci sú prázdne, pri ich pravidelnej konzumácii sa telo začne rýchlo obaľovať tukom.

Takže nám vo výsledku predsa len niečo pridajú - avšak nič, o čo by sme stáli. Nehľadiac na to, že organizmus trpí. Na to, aby správne fungoval, potrebuje prijímať dostatok živín. Vedeli ste, že existuje aj obezita z podvýživy? S tou sa často stretávajú ľudia, ktorí jedia nepravidelne, veľakrát až neskoro večer, s obľubou konzumujú fast food, biele pečivo a namiesto čistej vody pijú sladké malinovky.

Napriek tomu sa mnohí z nich cítia ukrivdení, pretože ich celkový denný príjem kalórií zďaleka nedosiahne ani vyššie uvedené hodnoty, ale napriek tomu priberajú, uvádza portál iDnes.cz.

Vo vlastnej pasci

Zrejme už tušíte, ktoré potraviny sú známe prázdnymi kalóriami. Sú to hlavne výrobky obsahujúce biely cukor (koláče, zákusky, cukrovinky, biele pečivo, zmrzlina či čokoláda s nízkym obsahom kakaa), ale aj alkohol alebo energetické a ovocné nápoje s pridaným cukrom. 

Navyše tu hrozí ešte nebezpečenstvo, že čím viac sladkostí konzumujeme, tým viac po nich túžime. Cukor totiž pomáha v mozgu uvoľňovať dopamín, ktorý spôsobuje, že je nám dobre a cítime sa spokojne. Okrem toho sa však v našom tele uvoľňujú aj látky, ktorých sa potom telo tvrdo domáha (takzvané opioidy). A výsledok? Keď si nedáme ďalšiu porciu sladkostí alebo ďalší rožok s nutellou, sme nervózni, rozbolí nás hlava - jednoducho sa dostaví „absťák“.

Tieto neovládateľné chute vznikajú kvôli poklesu hladiny krvného cukru. Telo sa to snaží vyrovnať tým, že nás prinúti vrhnúť sa na sladké a nezdravé potraviny. Akonáhle ich zjeme, hladina cukru v krvi prudko stúpne a nám sa po tele rozleje blažený pocit.

Ale pozor, táto eufória netrvá dlho. V záujme zachovania rovnováhy, organizmus zvýšenú hladinu cukru opäť zrazí na nižšiu hodnotu, a to približne do tridsiatich minút. A všetko začne znovu. Keď to urobíme niekoľkokrát za sebou, dostaví sa okrem „maškrtnosti“ aj vlčí hlad, kedy sme schopní zjesť všetko čo nám príde pod ruku. Znie to ako začarovaný kruh, ale cesta von existuje.

„Hladné" potraviny

Prvé, čo potrebujete, je obmedziť potraviny s vysokým glykemickým indexom. To je hodnota, ktorá označuje rýchlosť vstrebávania cukru do krvi, pričom platí, že čím je vyššia, tým horšie pre vás. Medzi takéto potraviny patrí už spomínané biele pečivo, sladkosti, hranolky, cestoviny s kečupom, rozvarená ryža, popcorn, raňajkové cereálie, pečené zemiaky či sladené nápoje. Ak si chcete udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, oblúkom sa im vyhnite.

Naopak je vhodné do jedálnička zaradiť väčšie množstvo vlákniny, ktorá vás zasýti na dlhšiu dobu. Nájdete ju v potravinách ako je tmavé pečivo, celozrnné cestoviny, produkty zo špaldy, ovocie, zeleninu, semienka, orechy, ovsené vločky.

Glykemickú krivku udržíte v rovnováhe aj konzumáciou kvalitných bielkovín, ktoré sú v chudom mäse, rybách a morských plodoch, v tvarohu, jogurte, vajciach, tvrdých a prírodných syroch do 30 percent tuku v sušine, tofu, tempeh či v seitane. Pokiaľ si nedokážete odoprieť sladkú chuť, použite namiesto cukru javorový či datľový sirup, melasu a stéviu.

Ak si svoj život nedokážete predstaviť bez pečiva, biele nahraďte celozrnným, najlepšie v bio kvalite. Vyberajte produkty, ktoré sú naozaj celozrnné, nie len tmavo zafarbené. Celozrnné pečivo musí obsahovať najmenej 80 percent celozrnnej múky.

A keď kupujete celozrnné pečivo, ideálne je kváskové – práve vďaka procesu mliečneho kvasenia, ktoré telu poskytuje mnoho zdravotných benefitov. Kváskové pečivo je nielen veľmi výživné, bezpečné pre trávenie, ale aj prospešné pre črevnú mikroflóru. Je vhodné ako pre zdravých jedincov, tak aj trpiacich tráviacimi ťažkosťami či tých, ktorí majú oslabený imunitný systém.

01 - Modified: 2022-07-21 07:22:03 - Feat.: 0 - Title: Tréner označil najhoršiu potravinu, ktorá vám bráni schudnúť. Kvôli nej sa jedlo netrávi, ale mení na tuk 02 - Modified: 2022-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémová oblasť brucha: Pridajte do jedálnička týchto pár potravín a podarí sa vám schudnúť 03 - Modified: 2023-04-25 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacnejšie neznamená vždy horšie. S týmito radami sa nielen kvalitne a chutne najete, ale najmä ušetríte
01 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 06:57:05 - Feat.: - Title: Päť tipov, ako zrýchlite metabolizmus. Do leta môžete mať expresne o pár kíl menej 03 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 10:38