Ryby, Vianoce (HN magazín) SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditorAko nepremeniť rybu na hrozbu: Poznáte benefity i riziká najzdravšieho mäsa?
- Jeden deň v roku sa takmer každý Slovák mení na rybožravca.
- A ten deň nastáva dnes.
- Či už si doprajete kapra, lososa alebo čosi exotickejšie, poradíme vám, ako si urobiť z ryby častejšiu – a bezpečnú – súčasť jedálnička. Ocení to vaše zdravie aj zmysly.
- Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.
Uznávame, je to už trochu otravné klišé: jedzte ryby – predĺžia vám život! Popredné priečky v úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a posledné v konzumácii týchto vodných tvorov však spolu skutočne súvisia.
Bojím sa kostí; nechutia mi; neviem ich dobre pripraviť; sú drahé; sú plné ťažkých kovov – argumentov, pre ktoré Slováci zjedia na hlavu len šesť kilogramov rýb ročne (svetový priemer je okolo dvadsať, Portugalci dosahujú hodnotu až 57 kíl), nie je zas tak veľa. V zásade by stačila chuť trošku sa dovzdelať a aspoň máličko si zaexperimentovať, a spomínaná úmera by mohla nabrať radikálne inú podobu.
Odvrátená strana
Ich ceny výrazne poskočili, posledná slovenská potravinová kauza sa týkala tuniakovej nátierky (výrobok z Česka niekoľkotisícnásobne prekročil povolenú hladinu histamínu) a navyše mnohých Slovákov rozčúlilo (inak z hľadiska kvality mäsa aj etiky zmysluplné) obmedzenie predaja živých kaprov.
Objektívne vzaté, hlúpe východisko na rybie chválospevy. No o to dôležitejšie je pripomenúť fakty – a hneď na úvod sa dotknúť aj tých tienistých.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-21 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kríza prináša príležitosť. Liečba drogovej závislosti mu otvorila dvere ku gastru, ktorým teraz pomáha iným
02 - Modified: 2022-12-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alžbetkine medovníčky: V kuchyni šikovnej Slovenky sú zásuvky plné medu a zázraky vznikajú na počkanie
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa
02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť
03 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte
04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor
05 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny