StoryEditor

Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?

30.03.2024, 00:00
  • Patrí k symbolom sviatočného stola rovnako, ako na Vianoce vianočka či medovníčky.
  • Prečo si vlastne získal obľubu a aké nástrahy gazdinky pri jeho príprave čakajú?
  • Plus sa s HN magazínom pozrieme na pozadie ďalších tradičných veľkonočných dobrôt.

Veľká noc má povesť najväčšieho kresťanského sviatku najmä kvôli onomu biblickému príbehu, na konci ktorého bola prázdna pohrebná jaskyňa a jej dočasný „obyvateľ“ medzičasom stoloval vedľa svojho otca na nebesiach. Nech už veríte či neveríte čomukoľvek, je to jeden z tých sviatkov, pri ktorom nás tradície stretnú chtiac-nechtiac. I keď len v drobnostiach.

No predovšetkým, stretne nás jedlo. Veľa jedla. Na veľkonočnom popôstnom stole nesmú chýbať vajíčka, niečo zelené, údeniny a, samozrejme, rôzne pečivo. Nad tým všetkým v mnohých rodinách dodnes tróni veľkonočný baránok. Ehm, alebo minimálne tvor, ktorý by sa mal naň ponášať.

image

Pomocník pri reume a bolesti zubov či afrodiziakum. Poznáte skryté benefity týchto bežných bylín?

Pretože pokiaľ sa spoľahnete na vlastné pekárske a najmä dekoratérske schopnosti (a neprinesiete si dokonalú sladkú skulptúru z obchodu), výsledkom môžu byť doširoka roztiahnuté kútiky úst vašich spolustolovníkov. Ale napokon, dobrá nálada je v posledných mesiacoch u nás nedostatková, takže pokojne, hor sa do pečenia. Kým sa vám rozohreje rúra, povieme si, ako a prečo si to vlastne to nebohé kučeravé stvorenie cestu na naše stoly našlo.

Nevydarené, ale úsmevné, pokusy si pozrite v galérii, plus jeden vzorový bonus:

Symbol slobody i obety

Podobne ako na Vianoce, i na veľkonočné sviatky mala takmer každá činnosť a každý pokrm svoju symboliku či obradný charakter. „Typickým jedlom bolo uvarené vajíčko ako symbol plodnosti a nového života. Rozkrojilo sa na toľko kúskov, koľko bolo členov rodiny, museli ho zjesť všetci, aby držali spolu a boli zdraví,“ vysvetlila v rozhovore pre HN magazín etnologička Katarína Nádaská.

„Pravoslávni a gréckokatolíci mali špecifické jedlá, ich pôst bol oveľa prísnejší. Počas Veľkej noci potom jedli obradový koláč, pasku alebo paschu. Alebo žlutu hrudku. Tieto jedlá sa pripravovali iba na Veľkú noc. A pridávali sa vajcia a všetko zelené, či už špenát, šalát, medvedí cesnak, bylinky,“ vyratúva ďalej.

Celoplošne sa tiež po pôstnom období dostalo na stôl mäso, či už z fašiangových zabíjačiek alebo čerstvé. „V bohatších rodinách sa Veľká noc nikdy neobišla bez pečeného alebo duseného baránka. Tie chudobnejšie rodiny mali kozliatko. Tento zvyk zanikol zhruba v polovici 20. storočia. Pečené jahniatko nahradil sladký baranček z piškótového cesta,“ pokračuje etnologička.

Symbolika barančeka bola mnohovrstevná.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 56% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Huby dvojníci: Tieto jedlé a jedovaté si veľmi ľahko pomýlite, pozrite si ich zásadné rozdiely 02 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrumkavá pochúťka z trucu: Aké boli dejiny čipsov a kto bol ozaj tým prvým, kto ich vynašiel? 03 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úskalia bryndze: Otázniky, obavy aj fakty okolo nášho národného syra 04 - Modified: 2023-03-09 12:22:01 - Feat.: 0 - Title: Pizza a špagety nemajú pôvod v Taliansku, ani hamburger v USA. Viete, ako vlastne vznikli?
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 05:52