StoryEditor

Müller nájde mŕtvu ženu. A je z toho kvalitné divadlo

18.05.2012, 02:00
Festival New Drama dnes uvedie nový projekt mladej režisérky Slávky Daubnerovej.




Jeden z najznámejších nemeckých dramatikov Heiner Müller nemal ľahký život. Jeho žena Inge sa pokúšala niekoľkokrát o samovraždu. A práve tento silný príbeh stvárnilo bratislavské divadlo P.A.T. pod vedením Slávky Daubnerovej.

Pár s tragickým osudom stvárnila sama Daubnerová so svojim priateľom Pavlom Grausom, ktorý je zároveň dramaturgom celého projektu. Some Disordered Interior Geometries je predstavením o rozchode a toho, čo po ňom zostáva.

Hranie nie je samozrejmosť

P.A.T. je malé nezávislé divadlo, ktoré vzniklo v roku 2006. Ročne naskúša jedno až dve predstavenia a posledné štyri roky sa dostávajú do úzkeho kruhu súťažných projektov. „Účinkovanie určite nie je samozrejmosť. Veľmi nás potešilo, že si nás vybrali, pretože je to nekomerčné a veľmi špecifické predstavenie. Navyše nie je veľa príležitostí, kde by sme sa prezentovali. Pre nás je hranie luxusom,“  podotkla Slávka Daubnerová.


V princípe  totiž nejde o klasické činoherné divadlo. „Sú to predstavenia, ktoré kombinujú viacero žánrov, pričom pracujeme s hudbou a textom.“  Na margo aktuálneho predstavenia Some Disordered Interior Geometries (vo voľnom preklade Poruchy Vnútornej Geometrie) sa Daubenrová vyjadrila, že pôjde o inscenáciu medzi divadlom a koncertom s originálnou hudbou, v ktorej hlavnú úlohu budú hrať vzťahy a to, čo po nich zostáva: „Toto predstavenie je o partnerských vzťahoch a o vyrovnaní sa so spomienkami a predmetmi, ktoré nás k vzťahu viažu.“ 

S Grausom sa pri tvorbe inšpirovali ich vlastným vzťahom a rozhodli sa poukázať na situácie, ktoré sa stávajú každému po rozchode v akejkoľvek forme.

Vybrali si na to krátku prózu, v ktorej  Müller opisuje chvíľu, keď nachádza svoju ženu mŕtvu. 

Malé dejiny. Na začiatku tých veľkých

Aj teatrologička Zuzana Ferusová oceňuje divadlo P.A.T. Jeho rukopisom je nezameniteľnosť dramaturgie titulov a výberu tém. Napriek tomu, že Daubnerovej aktuálne predstavenie má s predchádzajúcim MHL veľa spoločného, Some Disordered Interior Geometries je jednoznačným posunom v jej tvorbe.

Ostáva síce existenciálna samota, no dodáva, že režisérka si ponecháva iróniu napriek takej vážnej téme, akou je smrť blízkeho človeka. „Inscenácia ma baví spôsobom, na aké väčšina našich divadiel rezignuje.

Vyberá si zdanlivo malé dejiny, periférne osobnosti a ich témy, komorné introvertné a malé príbehy, ktoré vo mne ešte dlho ostávajú,“ dodala Ferusová.

Festival New Drama ponúka okrem predstavení aj workshopy, scénické čítania, diskusie či výstavy fotografií. Tento rok ho pripravuje Divadelný ústav v spolupráci s Poľským inštitútom. Festival trvá do zajtra, 19. mája. Predstavenie Some Disordered Interior Geometries si budete môcť pozrieť dnes 18. mája o 19.00 v Elledanse. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 12:48