StoryEditor

Recenzia: Marvelovho mravenčieho muža zachraňuje detinskosť

22.07.2015, 00:00
Autor:
stlstl

Prvú polhodinu filmu vynechať a poslednú si vychutnať spolu s deťmi. Tak znie návod pre návštevníkov kín, ktorých už od štvrtka láka film a rovnomenný komiksový hrdina Ant-Man. Patrí k zakladajúcim členom Avengers, komiksovej partie superhrdinov značky Marvel zachraňujúcich svet, a na rozdiel od pavúčích schopností Spider-Mana vie mravčí muž Ant-Man zmenšovať svoje rozmery na úroveň hmyzu (aj viac). To len pre poriadok – fanúšikovia totiž poznajú celú históriu Ant-Mana od roku 1962, keď sa prvýkrát zjavil v komiksovom zošite, ostatní ju zistia z otravného úvodu plného vysvetliviek, v ktorom ani 3D nemá nič na práci, píše Mirka Spáčilová z MF Dnes.



Pozdrav pre Avengers
V úvode situovanom do roku 1989 je navyše Michael Douglas v úlohe strojcu zázračnej látky umelo „omladený“ do podoby digitálneho manekýna. Než jeho vedec vo výslužbe preberie možné vojenské zneužitie objavu a získa pomocníka, ktorý sa po rozvode a návrate z väzenia plačlivo snaží priblížiť k svojej dcérke, plytvá Ant-Man slovami i výjavmi, až sa zacnie po Vynáleze skazy. Našťastie s okamihom, keď si hrdina v podaní Paula Rudda oblečie „zmenšovací“ úbor Ant-Mana a vojde do hmyzej ríše, nastúpi nielen triková hravosť: piadičloviečik, ohrozený obyčajnou sprchou, gramofónovou platňou alebo vysávačom, posúva žáner k akčnej komédii. Čiastočne tomu pomáhajú jednak drobné odkazy na Avengers, jednak partička spriatelených zlodejíčkov, v ktorej slnečnú pohodu šíri predovšetkým Michael Pena.

Všeobecne platí, že „mravčie“ pasáže od výcviku cez plavbu na hmyzom koberci až k bondovsky prepracovaným lupičským akciám dodávajú snímke spád, vtip a krídla, zatiaľ čo čisto herecká situácia sa brodí v slzách, poučkách a traumách minulosti vrátane vojny v Afganistane. Ešteže ich na ceste do finále postupne ubúda.



Aj kúzelná mašinka
Skutočnosť, že sa kľúčová bitka odohráva v izbičke sladkého dievčatka, umožnila zapojiť do série gagov kúzelnú mašinku vrátane vláčika gúľajúceho očami. Princíp celého divadla, teda nekonečná premena veľkého na malé a naopak v rýchlom slede, tak dostáva rozprávkový nádych na pomedzí Gulliverových ciest a Toy Story – Príbehu hračiek, ktorý rozhodne oživuje plátno lepšie ako herci. Paul Rudd zostal vo výrazovej polohe svojich chlapíkov z romantických komédií a Evangeline Lilly zase v pôvodnej šarži modelky.
Päť percent z hodnotenia spadá na vrub dobrej viere, že v 2D s titulkami pričaruje aspoň Douglasov hlas kus kúzla navyše. Ale najmä faktu, že na rozdiel od iných komiksov o spasiteľoch všehomíra sa Ant-Man nebojí zveličenia. Istá detinskosť sa totiž v danom žánri odpúšťa s oveľa ľahším srdcom než smrtiaca vážnosť.

01 - Modified: 2007-07-28 13:33:00 - Feat.: 0 - Title: Prepustený indický lekár opustil Austráliu
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Obľúbené české SUV spravilo veľký skok vpred. Slovákom však poriadne zamotá hlavu 04 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Množstvo zmien, ktoré ho robia výnimočným. Tento herný smartfón od ROG zaujme aj bežných používateľov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 00:49