StoryEditor

Angelina Jolie si zo strachu pred rakovinou nechala vyoperovať aj vaječníky

24.03.2015, 08:54
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Herečka si už pred dvoma rokmi dala odstrániť prsia. Rozhodla sa po lekárskom zistení, že má vysoké riziko ochorenia rakoviny prsníkov a vaječníkov.


Angelina Jolie. Snímka: AP
 

Herečka Angelina Jolie si z obavy pred rakovinou nechala preventívne odoperovať vaječníky a vajíčkovody. Matka šiestich detí to oznámila v denníku New York Times. Pred dvoma rokmi si už nechala odstrániť prsia. Rozhodla sa po tom, čo lekári zistili, že má vysoké riziko ochorenia rakoviny prsníkov a vaječníkov. Jej matka podľahla rakovine prsníka v 56 rokoch.

Lekári teda očakávali, že riziko ochorenia na rakovinu prsníka je u nej 87-percentné a na rakovinu vaječníkov 50-percentné.

Herečka v novom vyhlásení v liste New York Times pripomína, že na rakovinu okrem jej matky zomrela aj jej babička aj teta. „Chcem, aby aj ostatné ženy, ktoré majú toto riziko, vedeli o týchto možnostiach,“ uviedla herečka.




Celý článok Angeliny Jolie v New York Times si prečítajte tu.

Doplnila, že o odstránení vaječníkov uvažovala už dlhšiu dobu. Tento zákrok je síce menej zložitý ako odstránenie prsníkov, ale jeho následky sú závažnejšie. Žena sa po ňom dostáva do nútenej menopauzy. „Pripravovala som sa fyzicky aj psychicky, diskutovala som o možnostiach s lekármi, hľadala som v alternatívnej medicíne. Ale cítila som, že mám ešte mesiace na stanovenie dátumu,“ poznamenala herečka.

Pred dvoma týždňami ju lekár ale upozornil, že krvné testy ukazujú malé riziko a mala by navštíviť chirurga, aby okamžite skontroloval vaječníky. „Prešla som si tým, čo cítia tisíce ďalších žien,“ uviedla Jolie. „Povedala som si, že musím zostať v pokoji a byť silná. Mám dôvod žiť, aby som videla svoje deti vyrastať a spoznala svoje vnúčatá,“ doplnila.

Viac o chybnom géne a operácii ako o jedinej možnosti si môžete prečítať tu.

Ultrazvukové vyšetrenie ale nič nepreukázalo. „Uľavilo sa mi, ak by išlo o rakovinu, bola by s najväčšou pravdepodobnosťou v ranom štádiu,“ podotkla tridsaťdeväťročná herečka, ktorej matke lekári diagnostikovali rakovinu vaječníkov v 49 rokoch.

Minulý týždeň potom podľa svojho vyhlásenia podstúpila laparoskopickú obojstrannú adnexektómiu (operačné odstránenie vajíčkovodov a vaječníkov). Lekári našli malý nezhubný nádor na jednom vaječníku, ale žiadne známky rakoviny v niektorom z tkanív.

Známa herečka podstúpila už odstránenie oboch prsníkov, sériu zložitých lekárskych zákrokov od začiatku februára do konca apríla 2013. Lekári u Jolie odhalili mutáciu v géne BRCA1. „Nosím chybný gén,“ oznámila pred dvoma rokmi herečka vo svojom článku pre New York Times.

Článok o operácii prsníkov si môžete prečítať tu.
 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-21 19:25:38 - Feat.: 0 - Title: Podľa Fica je nemocnica v Krtíši je baštou SDKÚ-DS
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 03 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 04 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:57