Twitter/TJ Khayatan
StoryEditor

Mladík si vystrelil z milovníkov umenia. Obdivovali jeho pohodené okuliare na zemi

06.06.2016, 12:00

Je to umenie alebo len odhodený kabát, pohodené noviny, stratené okuliare? V sanfranciskom múzeu to boli stratené okuliare. Vlastne nastrčené okuliare. Mali vystaviť testu návštevníkov výstavy. A tí sa chytili, obdivovali ich ako exponát a zhovárali sa o hĺbke ich posolstva, píše David Lorenc pre idnes.cz.

Onen nápad dostal sedemnásťročný študent TJ Khayatan s priateľmi, v ktorých zanechalo sanfranciské múzeum moderného umenia zmiešané pocity. Niektoré diela ich nadchli, u niektorých im v hlave zablikala otázka, či môžu naozaj na niekoho zapôsobiť. Nakoniec sa rozhodli narafičiť pascu. Na podlahu múzea položili okuliare a pozorovali reakcie. Väčšinou boli plné rešpektu, aké si moderné umenie zaslúži. Návštevy od okuliarov udržiavali odstup, s ktorým pozorujeme umelecký predmet, "exponát" si fotili, okukovali ho a dumali: Vyjadruje kritiku ukradnutej spoločnosti, na ktorú pozeráme skrze nepatrične veľké šošovky, a preto ju vidíme stále nejasnejšie? Je to kritika života, ktorý nie je žitý, ale je len pozorovaním divadla a hercov okolo nás? Alebo snáď predstavujú okuliare učenosť, na ktorú zostalo iba miesto na podlahe?

Niekoľko návštevníkov vzdávajúcich hold pohodeným čiernym okuliarom TJ Khayatan zachytil na fotkách a jeho tweety zaznamenali desaťtisíce retweetnutí. A tiež reakcie, ktoré pokus pokladajú za ďalší dôkaz nepochopiteľnosti moderného umenia. Ďalší čitatelia však v sebe objavili detektívov a pozorne si všimli, že na stene za okuliarmi je ceduľka. Nepomohol si snáď srandista nápisom, v ktorom okuliare za exponát výslovne označil? Nemanipuloval tak priamo návštevníkov do role pomýlených?

TJ Khaytan to v odpovediach na Twitteri odmieta, ceduľka s nejakým nápisom vraj na stene bola už predtým, len ju využil na to, aby jeho kúsok prilákal ľahšie pozornosť a vyzeral "oficiálnejšie". A dodáva, že najabsurdnejšie bolo sa pre okuliare vrátiť a tváriť sa, že sa nič nestalo.

Pre úplnosť dodajme, že to nebol jeho prvý podobný kúsok, predtým si už vyskúšal poblázniť iných ctiteľov umenia odhodenou baseballovou čiapkou. A ešte doplňme, že jeho zhodnotenie celého šibalského experimentu je sympaticky zhovievavé a určite ho nechápe ako odsúdenie moderného umenia. "Súhlasím s tým, že niekedy môže byť moderné umenie predmetom posmechu, ale je cestou, ako vyjadriť našu vlastnú kreativitu. Pre niekoho je na posmech, iní v ňom môžu nájsť veľký duchovný zmysel. Nakoniec som to chápal ako potešenie pre otvorených ľudí a imaginatívne duše," hovorí. Nakoniec, ak pre niekoho boli okuliare na zemi umením, niečo v tej situácii asi našli.

01 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 04 - Modified: 2024-03-27 06:32:06 - Feat.: - Title: Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou 05 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 09:46