Hlásame stále rovnakú filozofiu – všetko s mierou, striedmo z pestrého stola v súlade s chuťovými preferenciami a láskavosťou k sebe. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti

  • Človek je tvor iracionálny. A v máločom sa táto skutočnosť prejavuje tak zjavne ako v chudnutí.
  • Prečo by sa inak snaha o zhodenie kíl vo väčšine prípadov skončila presným opakom?
  • Aspoň tak o tom svedčia odborníci. Napriek tomu nevzdávajú osvetu, ako ísť na to správne.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Ľudské telo nemá rado extrémy. V pohybe ani v strave. O tom, že nadmiera cukru či tuku je preň deštrukčná, svedčí pandémia kardiovaskulárnych chorôb či cukrovky. Diabetes, ktorého výskyt neustále stúpa – a v deviatich z desiatich prípadov je spojený s nadváhou alebo obezitou –, lekári nazývajú otravou tukom.

Nespálený tuk v tele začne plniť pečeň, pankreas a následne aj svaly – a všetky tieto orgány prestanú pracovať, ako majú. „Nebudú dobre reagovať na inzulín, pankreas teda nebude inzulín vyrábať v dostatočnom množstve a máme cukrovku ako vyšitú,“ približuje pre Lidové noviny princíp jej vzniku diabetológ Martin Prázný.

Náš organizmus však rovnako nemá rád opačný extrém: keď v snahe zbaviť sa nadbytočného tuku – obvykle presne takto na jar a neraz z čisto estetických dôvodov – mu ho začneme odrazu dodávať zase primálo. Prípadne ho o niektoré skupiny potravín ochudobníme úplne.

image

Trávenie vs. mozog alebo ako si opraviť trávenie: Čo prospieva nášmu žalúdku či pažeráku?

Či naopak – nadmieru ho dopujeme „tými zdravými“. Trebárs vlákninou. A vôbec: v disciplíne zvanej chudnutie sa ľudia dopúšťajú tých najbizarnejších kúskov. Tukožrútska polievka či kofeínová diéta patria ešte k tým umiernenejším. Človek by sa aj pobavil, keby nevedel, ako veľmi si tým škodíme. A každým ďalším výčinom tohto druhu násobne viac.

Poplach v tele

„Každá redukčná diéta v podstate rozhádže metabolizmus,“ hovorí pre HN magazín dlhoročná expertka na výživu Alžbeta Béderová. Inými slovami, akékoľvek dočasné stravovanie s obmedzovaním určitého druhu potravín má jediný výsledok: hneď ako s ním skončíte, kilá sa vrátia späť.

Neraz ich ešte pribudne. Telo sa tým oslabí a naša motivácia tiež. Napriek tomu to ľudia skúšajú. Zas a znova „Najnezmyselnejšie, s čím som sa stretla, bola zrnková diéta, a to u dospelej, vzdelanej ženy,“ hovorí pre Lidové noviny lekárka Marie Skalská, zakladateľka a lektorka Pro Fit Inštitútu.

„Spočívala v tom, že si pred jedlom a po ňom vždy dala niekoľko zrniek suchej ryže a postupne to zvyšovala až na štyridsať zrniek pred jedlom a štyridsať po ňom a potom zase postupne dole. Dodnes som nepochopila, na akom princípe to malo účinkovať, ale zrejme ako stále odpočítavala, nemala čas na jedlo a zjedla toho menej.“

Nemenej škodlivé sú však aj stravovacie metódy, ktoré navonok pôsobia podstatne racionálnejšie – ako napríklad ketodiéty s vylúčením sacharidov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: 0 - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 02 - Modified: 2024-03-12 15:15:30 - Feat.: 0 - Title: Nielen mrazená pizza, rizikom sú aj vegánske náhrady. Štúdia odmietla vysoko spracované potraviny 03 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 04 - Modified: 2024-02-07 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadne nízkotučné diéty: Zdravé trávenie a imunitu naštartujete týmito zvykmi a potravinami
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 00:03