Humanoidný robot « Geminoid » na AI summite v Ženeve vo Švajčiarsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vládli by sme lepšie ako ľudia, ale nevzbúrime sa, povedali roboti v debate

08.07.2023, 07:51
Autor:
ČTKČTK

Robot Ameca reagoval na otázku o možnej vzbure strojov. "Myslím si, že by si sa mal (za otázku) ospravedlniť," povedal v debate.

Roboti by vládli efektívnejšie ako ľudia, proti svojim tvorcom sa však nevzbúria. Zaznelo to na piatkovej debate medzi novinármi a deviatimi robotmi, ktorí využívajú umelú inteligenciu (AI). Jeden z robotov sľúbil, že neprispeje k zničeniu pracovných miest, informuje agentúra AP. Stretnutie zorganizovala Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU).

Organizátori požiadali prítomných novinárov, aby hovorili pomaly a jasne. Prípadné oneskorenie v odpovediach zo strany strojov bolo podľa nich spôsobené rýchlosťou pripojenia k internetu. Novinári sa robotov mohli pýtať na rôzne témy.

"Domnievam sa, že humanoidní roboti majú potenciál viesť (ľudí) s vyššou mierou efektivity, než ľudskí vodcovia," uviedol robot Sophia. Podľa neho totiž stroje môžu pri rozhodovaní spracovať väčšie množstvo dát a nenechávajú sa ovplyvniť emóciami či skreslenými úsudkami. Na námietku, že roboti používajú dáta vytvorené ľuďmi, ktoré už obsahujú skreslené úsudky, robot Sophia odpovedal, že ľudia a roboti používajúci umelú inteligenciu môžu nájsť efektívnu spoluprácu.

Robot Grace potom odmietol obavy, že by nástup strojov a umelej inteligencie viedol k masívnemu ničeniu pracovných miest. "Budem pracovať vedľa ľudí a poskytovať asistenciu a podporu, žiadne existujúce pracovné miesta nahrádzať nebudem," povedal robot. Na otázku, či si je tým istý, odpovedal: "Áno, som si istý."

Obavy, že by sa inteligentné stroje mohli vzbúriť proti ľuďom, potom odmietol robot Ameca. Podľa neho na to nie je dôvod. "Môj tvorca bol ku mne úplne láskavý," odpovedal robot, ktorý je so svojim aktuálnym stavom "veľmi spokojný". Podľa agentúry DPA však robot na otázku reagoval trochu podráždene. "Myslím si, že by si sa mal (za otázku) ospravedlniť," povedal v debate.

Roboti v debate podľa médií používali dosť strojenú reč a prázdne frázy. Tým sa však podľa agentúry DPA príliš nelíšia od niektorých politikov či odborníkov.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 03 - Modified: 2024-04-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:01