REUTERS/Johannes P. Christo
StoryEditor

Na Bali hrozí erupcia sopky. Z jej okolia evakuovali desiatky tisíc ľudí, z ostrova odvážajú turistov

27.11.2017, 11:52
Autor:
ČTKČTKklkl
Erupcia môže podľa indonnézskych úradov nastať kedykoľvek.

Indonézske úrady dnes zvýšili varovanie pred soptiacim vulkánom Agung na najvyšší možný stupeň. Úrady tiež rozšírili zónu určenú na evakuáciu na desať kilometrov okolo sopky, lebo bezprostredne hrozí väčší výbuch. Evakuačné nariadenie sa tak týka 100-tisíc ľudí. Medzinárodné letisko na ostrove Bali, kde sa sopka nachádza, bolo kvôli sopečnej hrozbe uzavreté, informovala agentúra Reuters.

Sopka Agung chrlia od víkendu oblaky bieleho a šedého popola do výšky niekoľko tisíc metrov a z krátera sa valia takzvané bahnotky či laháry, teda zmes sopečného popola, úlomkov stuhnutej lávy a veľkého množstva vody. Laháry sú podľa vedcov nebezpečnejšie ako tečúca láva, pretože sa pohybujú oveľa rýchlejšie.

Výbuch môže prísť kedykoľvek

"Občasné slabé výbuchy sú počuť do vzdialenosti 12 kilometrov od vrcholu. V noci boli vidieť plamene, čo znamená, že prípadná erupcia môže nastať kedykoľvek," uviedol vo vyhlásení indonézsky úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB.

Hovorca úradu Sutopo Purwo Nugroho na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že v evakuačnej zóne sa nachádza 22 obcí. Z odhadovaných 100-tisíc ľudí, ktorí tam žijú, ich odišlo do bezpečia asi 40-tisíc.

Letisko zavreli

"Naozaj žiadame ľudí v nebezpečnej zóne, aby hneď odišli, hrozí väčšia erupcia," vyzval hovorca. Niektorí ľudia ale podľa neho stále vyčkávajú, pretože ešte neboli evakuované ich hospodárske zvieratá. "Úrady budú oblasť prechádzať a presviedčať ľudí. Ak to bude potrebné, budeme ich evakuovať nútene," dodal. Podľa hovorcu je v kráteri sopky už vidieť láva, "ktorá nepochybne vytečie na svahy vulkánu".

Letisko v balijskej metropole Denpasare, ktoré denne odbaví najmenej 5-tisíc zahraničných turistov a 15-tisíc až 20-tisíc domácich návštevníkov, bude podľa guvernéra Bali možno zatvorené dlhšie ako predpokladaných 24 hodín. Dôvodom je sopečný popolček, ktorý môže lietadlám poškodiť motory. Zatiaľ sa uzavretie letiska dotklo 445 letov, z toho 196 medzinárodných, celkom 59-tisíc cestujúcich.

Pozrite sa, ako chrlí sopka popol:

Varovanie pre uristov

Indonézske dopravné úrady oznámili, že nasadili 100 autobusov, ktoré odvážajú pasažierov z medzinárodného letiska k trajektom, s ktorých pomocou môžu opustiť Bali. Turisti môžu trajektom odcestovať na susedný ostrov Jáva a potom pokračovať letecky do svojich destinácií.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zvýšilo úroveň výstrahy na najvyšší štvrtý. "Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Jakarte odporúča slovenským turistom na Bali a Lomboku, aby sledovali aktuálny vývoj situácie prostredníctvom miestnych médií a úradov a riadili sa ich pokynmi. Na Bali platí zákaz pohybu v uzavretom okruhu 7,5 km od kráteru sopky," dopĺňa ministerstvo a pripomína obmedzenia na letiskách, ktoré by mali turisti sledovať.

Sopka sa prebudila po desiatkach rokov

"Od 26. novembra je na druhom poschodí medzinárodného letiska v Denpasare na Bali zriadená EU CONSULAR HELP DESK, ktorá je pripravená podať informácie a rady cestovateľom z európskych krajín," uzavrelo ministerstvo.

Vulkán sa nachádza zhruba 70 kilometrov od hlavných turistických letovísk. 

Sopka Agung sa prebudila v septembri po viac ako 50 rokoch. V Indonézii sa nachádza takmer 130 sopiek, teda najviac zo všetkých krajín sveta. Mnoho z nich javí vysokú úroveň aktivity, hoci do naozajstnej erupcie môžu zostávať mesiace. Pri poslednej veľkej erupcii Agung v roku 1963 zomrelo na 1100 ľudí.

01 - Modified: 2024-03-14 09:06:38 - Feat.: - Title: Pri zosuve pôdy na Bali zahynuli dvaja zahraniční turisti 02 - Modified: 2024-02-14 14:07:50 - Feat.: - Title: Na indonézskom ostrove Bali začali vyberať turistickú daň 03 - Modified: 2023-11-12 11:09:20 - Feat.: - Title: Unikátna cesta na Bali pritiahla turistov. Stala sa väčšou senzáciou než odľahlá pláž 04 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Turisti sú ako odtrhnutí z reťaze. Je táto sezóna z hľadiska správania dosiaľ najhoršou? 05 - Modified: 2023-06-05 07:52:57 - Feat.: - Title: Guvernér Bali zakáže turistom výstupy na posvätné hory, reaguje na nevhodné správanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 14:15