StoryEditor

Francúzsko čaká vlna štrajkov

06.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Viac ako 160 demonštrácií pripravujú na utorok odbory, študenti a školáci po celej krajine, aby vyjadrili nesúhlas s vládnym návrhom zákona o prvom zamestnaní mládeže.
Organizátori očakávajú väčšiu účasť ako počas prvej vlny zo začiatku februára, počas ktorej vyjadrilo nespokojnosť so zákonom pochodovaním v uliciach takmer 400-tisíc ľudí. "Mobilizácia bude pre vládu prekvapením," opakoval počas víkendu Bernard Thibault, šéf najsilnejšej odborárskej organizácie CGT.
Zamestnanci a študenti žiadajú stiahnutie zákona, ktorý síce zjednodušuje proces zamestnávania mladých ľudí do 26 rokov, no zamestnávateľom umožňuje prepúšťať bez vysvetlenia. Proti zákonu, ktorý schválil parlament aj Senát, je podľa prieskumov verejnej mienky viac ako 60 percent opýtaných Francúzov. Premiér Dominique de Villepin považuje návrh za najlepší spôsob ako znížiť takmer 20-percentnú nezamestnanosť mládeže. Villepin v piatok vyhlásil, že vláda sa konfrontácie neobáva a "bude pokračovať v stanovenom smere".
Štrajkovať budú v utorok zamestnanci mestskej dopravy, železníc, ohrozená je letecká doprava a vyučovanie v školách. Pozorovatelia pripomínajú, že odpor proti veľmi podobnému zákonu položil v polovici 90. rokov pravicovú vládu Alaina Juppého.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 18:14