iDNES.cz
StoryEditor

Economist zaujala Kajínkova popularita v Česku: Je jednou z najväčších hviezd v histórii krajiny

28.12.2017, 09:23
Ako autor pripomína, nezvyčajné je, že hrdinom je v tomto prípade odsúdený dvojnásobný vrah, ktorý bol v máji omilostený.

Slová, ktoré sa objavili v článku prestížneho denníka The Economist, mohli niekomu vyraziť dych. Britský magazín uznávaný po celom svete totiž o amnestovanom českom väzňovi Kajínkovi hovorí ako o jednej z najväčších českých hviezd, ktorú diváci Česi na televíznej obrazovke. Dokazujú to najmä číslami, ktoré si pripisuje kontroverzný seriál televízie Prima "Ja, Kajínek".

"Jiří Kajínek je jedna z najväčších hviezd v histórii Českej republiky" - tak znie prvá veta článku prestížneho britského denníka. Titulok Economistu hlásajúci, že "na doživotie odsúdený vrah je nová televízna hviezda", jasne naznačuje, o čom sú nasledujúce riadky článku predposledného čísla magazínu.

Vysoké čísla
Autor textu však nepracuje len s domnienkou či senzáciou, že by Česi masívne obdivovali dvojnásobného vraha. K nevôli mnohých publicistov poukazuje na dôkaz v podobe jednoduchého ukazovateľa - teda na sledovanosť relácie televízie Prima, ktorý tvorcovia označujú za dokumentárnu drámu.

Prvý diel sa stal historicky najsledovanejším dokumentom a tento rok druhým najsledovanejším programom Primy. Príbeh Jiřího Kajínka sledovalo v televízii Prima 1,3 milióna divákov.

Ako sám autor pripomína, nezvyčajné je, že hrdinom je v tomto prípade odsúdený dvojnásobný vrah, ktorý bol v máji omilostený prezidentom Milošom Zemanom. "Strávil som na slobode sedem mesiacov a zatiaľ som sa nedopustil ničoho protizákonného," rozpráva divákom Kajínek.

Nielen "senzácia" spočívajúca v obdive dvojnásobného vraha pritiahla pozornosť britského denníka. Seriózny magazín vyzdvihuje tiež "politický okamih", kedy sú tradičné inštitúcie v českej spoločnosti akosi "nedôveryhodné". Poukazuje tiež na víťazstvo Andreja Babiša v parlamentných voľbách a milosť Miloša Zemana, ktorý ju Kajínkovi udelil nedlho pred prezidentskými voľbami.

Hoci mestské elity - podľa Economistu - označujú bývalého väzňa za "chladnokrvného zabijaka", Kajínek trvá na tom, že je nevinný a mnohí mu to veria. Tomu dopomohli aj tvorcovia seriálu, ktorý podľa niektorých kritikov rezignovali na objektivitu. "Má charizmu a je to príbeh," cituje Economist režiséra Ivana Bareša. "Videl som reakcie ľudí, ako sme natáčali a obdivovali ho ako moderného hrdinu," obhajoval svoj počin.

Jeden z čitateľov však pod článkom autorovi oponoval. "Chápem, že je neprijateľné oslavovať odsúdeného vraha. Na druhú stranu tiež vnímam, že nie ste schopní pochopiť súdny systém, ktorý pána Kajínka odsúdil za neurčitých okolností a dôkazov," píše čitateľ zrejme českého pôvodu. "Nesmiete sa čudovať, že oslavujeme odsúdeného vraha," píše ďalej v narážke na údajné konanie českých súdov. "Česi nie sú tak hlúpi, ako by ste si mohli po prečítaní tohto článku myslieť," napísal ďalej.

Ďalší čitatelia poukazujú na problém, ktorý obdiv k vrahovi môže vyvolať. "Pripomína mi to slová Donalda Trumpa, ktorý hovorí, že by mohol niekoho zastreliť a aj tak by nestratil voličov," povedal používateľ s prezývkou Ronbark. Kajínka potom nazval "falošným Robinom Hoodom".

Autogramiáda na oslavu
Portál Lidovky.cz už v minulosti opísal kontroverzné akcie na oslavu prepusteného Kajínka. Keď totiž kníhkupectvo Knihy Dobrovský v septembri napísalo, že sa čitatelia môžu tešiť na "špeciálnu akciu", málokto by očakával, že pôjde práve o autogramiádu vraha. Hoci reťazec kníhkupectva schytal na sociálnych sieťach ostrú kritiku, vedenie spoločnosti si ju nepripustilo.

"Ak nejakú knihu nájdete v našich regáloch, nesmieme sa báť usporiadať stretnutie s jej autorom z očí do očí," uviedol vtedy majiteľ spoločnosti Petr Dobrovský. Autori spravodajského portálu na túto tému spracovali krátkometrážny dokument Verní, v ktorom ukazujú, ako ďaleko siaha obľuba bývalého väzňa medzi jeho fanúšikmi.

01 - Modified: 2024-05-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Vrah proti psychopatovi. Jiří Kajínek bude v klietke bojovať s Bejrom, honorár ponúka tomu, kto pomôže preukázať jeho nevinu 02 - Modified: 2023-11-20 17:00:00 - Feat.: - Title: Obavy má aj NATO. V dôležitej oblasti boja majú Rusi jasne navrch, Ukrajina sa obrátila na expertov v USA 03 - Modified: 2023-10-16 16:31:06 - Feat.: - Title: Spor Poľska a Ukrajiny po voľbách? Varšava sa bojí, že jej Kyjev ukradne výsadné miesto, nezmení to ani Tusk 04 - Modified: 2023-07-08 22:03:39 - Feat.: - Title: Prestížny The Economist zaradil Fica medzi Putinových užitočných idiotov 05 - Modified: 2022-10-25 07:37:09 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje kontroverznú kapelu Ortel. Album im so samopalom v ruke krstil dvojnásobný vrah Kajínek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 09:45