StoryEditor

Obavy únie

Povolebná situácia v Nemecku znepokojuje Európsku úniu. Ak by politický pat trval dlhšie, európski lídri sa obávajú, že by sa v problémoch mohla ocitnúť aj únia. "Myslím si, že ako predseda Európskej komisie mám povinnosť v mene európskych inštitúcií vyzvať nemeckých politických lídrov, aby čo najskôr dospeli k riešeniu, ktoré bude stabilné pre Európu, vyhlásil ešte v pondelok José Manuel Barroso v Európskom parlamente.
Nepriazniný vývoj v Nemecku by mohol spomaliť prácu celej únie. Na stole sú také dôležité otázky ako finančná perspektíva na roky 2007 až 2013, legislatíva o registrácii chemických látok či začatie prístupových rokovaní s Tureckom naplánované na 3. október. Aktívna účasť Nemecka pri riešení týchto kľúčových otázok je nevyhnutná. Barroso už dal najavo, že ani o politických, ani o finančných otázkach sa nebude rozhodovať, kým nebude mať Nemecko nového kancelára.
Britské predsedníctvo pritom chce otvoriť diskusiu o budúcnosti európskeho sociálneho modelu na summite koncom októbra. Európski predstavitelia sa obávajú, že neistota po nemeckých voľbách, ktorých ústrednou témou bola práve ekonomická reforma v krajine, by mohla zabrzdiť debatu o európskom sociálnom modeli. Podľa mnohých komentátorov britský premiér Tony Blair, ktorý volá po reforme voľného trhu, dúfal v jasné víťazstvo Angely Merkelovej, ktorá by mu pomohla presadiť jeho argumenty.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 08:09