StoryEditor

Hurikán Florence už má na východe USA 18 obetí, Severnú Karolínu to najhoršie ešte len čaká

18.09.2018, 09:56
Jednou z posledných obetí je trojmesačné dieťa, ktoré zomrelo v mobilnom dome, na ktorý spadol strom.

Hurikán Florence, ktorý v piatok udrel na východné pobrežie USA a v nedeľu zoslabol na tropickú búrku, si v štátoch Severná a Južná Karolína vyžiadal podľa najnovšej bilancie už 18 ľudských životov.

Jednou z posledných obetí búrky je trojmesačné dieťa, ktoré zomrelo v mobilnom dome, na ktorý spadol strom. Búrku, ktorá tiež uväznila stovky ľudí v ich domovoch a na mnohých miestach prerušila prevádzku, sprevádzajú mimoriadne lejaky.

Predovšetkým Severnú Karolínu podľa CNN pritom to najhoršie ešte len čaká, v nasledujúcich dňoch tam hrozia ďalšie mohutné záplavy.

Už v sobotu americký prezident Donald Trump vyhlásil stav prírodnej katastrofy v ôsmich okresoch Severnej Karolíny, ktoré hurikán Florence zdevastoval.

Prvé odhady škôd po hurikáne hovoria o desiatich až šesťdesiatich miliardách dolárov. Doteraz je napríklad hlásených takmer 800 000 domovov a firiem, ktoré prišli o elektrický prúd.

Hrozia tiež ekologické škody spôsobené prívalmi vody, ktoré môžu vyplaviť z priemyselných podnikov, vrátane chemických tovární, toxické látky.

Úrady očakávajú, že dažde potrvajú ešte tento týždeň a spôsobia vyliatie množstva vodných tokov z brehov, a to nielen v Severnej a Južnej Karolíne. Výdatné zrážky sa predpokladajú aj v štátoch Virgínia a Západná Virgínia.

Úrady v Severnej Karolíne vyzvali ľudí, aby v tomto štáte vôbec nevyrážali na cesty. Mnoho ciest a diaľnic je neprejazdných, prímorské mesto Wilmington je kvôli zaplaveným komunikáciám odrezané od sveta.

V Severnej Karolíne podľa úradu miestneho guvernéra teraz pôsobí asi 9 tisíc vodných záchranárov, ale pomoc potrebuje oveľa viac ľudí.

Panujú tiež obavy o osud mesta Lumberton v Severnej Karolíne, ktoré bolo už v roku 2016 zaplavené pri údere hurikánu Matthew. Hrozí tu ďalšia katastrofa, lebo rieka Lumber preniká nedávno opravenou protipovodňovou hrádzou, uviedla CNN.

Stred búrky sa v nedeľu večer miestneho času (v noci na pondelok SELČ) nachádzal 40 kilometrov od mesta Greenville v Južnej Karolíne, uviedlo Národné centrum pre hurikány (NHC). Florence postupoval západne rýchlosťou 22 kilometrov za hodinu, sprevádzali ho vetry s rýchlosťou 56 kilometrov za hodinu.

Hurikán Florence Hurikán Florence Reuters

Je na vine klimatická zmena?

Vedci zo Stony Brook University v New Yorku sa pozreli pomocou počítačových modelov na to, ako by hurikán vyzeral vo svete, kde by neexistovala klimatická zmena spôsobená činnosťou človeka. Za každou prírodnou katastrofou totiž stojí viacero faktorov a nedá sa povedať, že iba jeden konkrétny ju má na svedomí. Skôr ide o to zistiť, ktoré za tým stoja a v akej miere spôsobujú škody. 

V tomto prípade však počítačové modely ukazujú, že klimatická zmena svoju rolu zohráva. Kvôli nej je Florence o 80 kilometrov väčší. A podobne je to s dažďami, ktoré na východné pobrežie Spojených štátov dopadajú. „Lejakov je o 50 percent viac, než je tomu v modele bez zmeny klímy,“ uviedol pre magazín ScienceNews spoluautor štúdie Kevin Reed. 

Pre zostavenie takýchto modelov použili vedci medzinárodný projekt C20C+, ktorý modeluje klímu s a bez skleníkových plynov, ktoré vznikajú zásahom človeka, a to v horizonte 100 rokov. Porovnaním týchto dvoch modelov sú vedci schopní vidieť, či sa na prírodnej katastrofe podpísala ľudská ruka. V prípade Florence tomu tak skutočne je. Podobne vlaňajší texaský hurikán Harvey bol spôsobený okrem iného aj klimatickou zmenou.

Americký prezident Donald Trump, ktorý vyhlásil sústrasť rodinám, ktorých príbuzní kvôli Florence zomreli, zároveň patrí ku klímaskeptikom a existenciu globálneho otepľovania popiera (napríklad v minuloročnom tweete). Vedecká obec však o existencii globálneho otepľovania prakticky nepochybuje. 

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2018-10-23 21:38:31 - Feat.: 0 - Title: Hurikán Florence je väčší o celé kilometre. Kvôli klimatickej zmene
01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 14:44