StoryEditor

Fosílne palivá používame aj zo zvyku, do zmeny sa nám nechce

05.01.2019, 09:00
Spaľovať fosílne palivá, ako je uhlie či ropa, je čoraz menej ekonomicky zmysluplné, významnejšiemu posunu k obnoviteľným zdrojom sa však bránime. Dôvodov prejsť na obnoviteľné alternatívy je pritom veľa.

Money talks. Peniaze prehovorili. Viaceré samoprávy (ale nielen ony) u nás aj zahraničí sa v poslednej dobe rozhodli skúsiť to s obnoviteľnými zdrojmi energií. Poznáme celé mestá či dokonca krajiny, ktoré sa vybrali týmto smerom.

Dôvody môžu byť rôzne, neraz spojené so “zeleným” presvedčením, no čoraz častejším spoločným menovateľom sú peniaze. Hoci sme spočiatku museli tento prechod naštartovať rôznymi dotáciami, v ktorých hrala prím predovšetkým Európska únia, ale svoje slovo mala napríklad aj Čína, v istom momente dosiahla takto získavaná energia paritu s tradičnými zdrojmi. A tak sa napríklad India rozhodla stopnúť megaprojekty výstavby uhoľných elektrární a presedlať radšej na solár. A to je len jeden z mnohých príkladov.

Skrátka, obnoviteľné zdroje energií sú v mnohých a čoraz častejších prípadoch lacnejšie. No aké sú ďalšie dôvody, prečo je pre ľudstvo čistá energia dôležitá?

Fosílne palivá zo zvyku vs. zmena myslenia s obnoviteľnými zdrojmi

Existujú také, aj onaké zdroje energie. Od čias priemyselnej revolúcie sme si zvykli na jej fosílne zdroje - ropu, plyn, dotované hnedé uhlie z Hornej Nitry… A nielenže je zvyk železnou košeľou, na využívanie konvenčných zdrojov je naviazané aj množstvo ekonomických a iných záujmov, ľudí a procesov.

Máme okolo nich vybudovanú celú infraštruktúru a mašinériu, vďaka čomu sú ľahko dostupné, na prvý pohľad lacné a predovšetkým “komfortnejšie”. Netreba totiž nič meniť, nanajvýš tak inovovať. Business as usual.

Tieto zdroje energií však majú viacero významných nevýhod, ktoré nám popri fixovaní sa na zabehnutý energetický koláč môžu uniknúť.

Na druhú stranu obnoviteľné zdroje energií si síce vyžadujú zmenu, vybudovanie infraštruktúry a opustenie tej starej, no majú viacero významných, vypočítateľných výhod. Ide o zdroje energie, ktoré takisto získavame z prírody, no zo zdrojov, ktoré sa samé obnovujú bez toho, aby sa niekedy vyčerpali. Vietor, slnko, termálna energia, za správnych podmienok biomasa…

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. Článok vznikol v spolupráci s Priatelia Zeme-CEPA.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 04 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 05 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:55