Reuters
StoryEditor

"Čas sa naplnil, Theresa." Britské médiá riešia budúcnosť Mayovej vo funkcii premiérky

25.03.2019, 09:55
Autor:
ČTKČTK
Tento týždeň by mal byť rozhodujúci nielen pre osud Theresy Mayovej, ale aj pre plánovaný odchodu Británie z EÚ.

Otázka budúcnosti Theresy Mayovej vo funkcii premiérky dnes ovládla titulné stránky britských novín. Zatiaľ čo podľa denníka The Sun je načase, aby Mayová v záujme schválenia brexitovej dohody rezignovala, titulnej stránke Daily Express dominuje výzva, aby sa ministri aj poslanci postavili za Mayovú a "vyriešili" brexit.

Aby spečatila brexit, musí rezignovať

Tento týždeň by mal byť rozhodujúci nielen pre osud Mayovej, ale aj pre plánovaný odchodu Británie z EÚ. Dnes budú britskí poslanci okrem iného debatovať o ďalšom postupe na ceste k brexitu, ktorý mal podľa pôvodných plánov nastať už tento piatok.

"Premiérka ukázala odvahu. Aby spečatila svoju dohodu a zaručila brexit, musí však rezignovať," napísal na dnešnej titulnej stránke bulvárny denník The Sun. "Čas sa naplnil, Theresa," dodal.

Podľa denníka The Times Mayová v posledných dňoch odolávala tlaku na to, aby výmenou za podporu brexitovej dohody odstúpila z funkcie. Hroziaca vzbura v kabinete podľa denníka "spľasla".

Teraz sa dá očakávať, že Mayová umožní parlamentu, aby nasmeroval Britániu k "mäkšiemu" brexitu, napísali The Times. Podľa denníka Financial Times premiérka cez víkend neuspela v snahe získať na svoju stranu svojich najväčších oponentov. Nastáva tak podľa neho otázka, ako dlho sa v premiérskom kresle ešte môže udržať.

Johnson vyzval Mayovú, aby sa vzdala nádeje

Fotografie najväčších kritikov predsedníčky britskej vlády sa objavili na titulných stránkach denníkov The Daily Telegraph, Metro a The Guardian. Sú medzi nimi bývalí ministri Boris Johnson a David Davis či vodca euroskeptickej skupiny konzervatívnych poslancov Jacob Rees-Mogg.

Exminister zahraničia Johnson v príspevku v The Daily Telegraph dnes Mayovú vyzval, aby sa vzdala nádeje na schválenie svojej dohody a "odišla z EÚ teraz".

Nedeľné rokovania premiérky s ministrami a rebelujícimi konzervatívnymi zákonodarcami vo vidieckom sídle Chequers označil denník Metro za "krízové rokovania" v čase, keď "supy začínajú krúžiť". Nedeľné schôdzky podľa denníka The Guardian "dramaticky znížili" šancu na to, že by poslanci tretíkrát schválili vládnu brexitovú dohodu.

Bulvárny denník Daily Express napísal, že "rozzúrení" poslanci vyzývajú Mayovú, aby zo svojho kabinetu vyhodila ministrov, ktorí sa usilujú o zotrvanie Británie v EÚ. "Osamelá Mayová odmieta odstúpiť," znie titulok denníka.

Poslanci naznačia ďalšie smerovanie

Jasnejšie by v otázke ďalšieho vývoja okolo brexitu mohlo byť už dnes. Predpoludním SEČ sa zíde vláda na mimoriadnom zasadnutí, okolo poludnia by mala Mayová o brexite rokovať s predsedom opozičných labouristov Jeremym Corbynom.

O 16:30 by potom premiérka mala poslancov informovať o výsledkoch summitu EÚ z minulého týždňa, na ktorom premiéri a prezidenti európskej dvadsaťsedmičky ponúkli Británii odklad brexitu, a informovať aj o plánoch na ďalší postup. O nich by následne mali poslanci debatovať. Schválením najrôznejších dodatkov by mohli naznačiť, akým smerom chcú, aby sa vláda ďalej uberala.

Za isté pozorovatelia považujú to, že sa dnes poslanci pokúsia prevziať kontrolu nad programom svojej stredajšej schôdze. Ak by sa im to podarilo, mohli by na nej prijať rozhodnutie, ktoré by bolo na rozdiel od takzvaných dodatkov pre vládu záväzné.

Spojenci premiérky Mayovej by sa navyše mohli dnes pokúsiť využiť hlasovanie na to, aby zrušili rozhodnutie predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa, podľa ktorého nie je možné, aby poslanci tretíkrát hlasovali o vládnej brexitovej dohode, ak zostane v rovnakej podobe ako pri druhom hlasovaní.

Aby Británia v piatok neopustila Európsku úniu, budú musieť tento týždeň - podľa tlače zrejme v stredu či vo štvrtok - zrušiť poslanci časť vlani schváleného zákona, ktorý stanovuje 29. marec ako deň odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:55