StoryEditor

Do roku 2017 budeme nezávislí

14.11.2007, 12:36
Autor:
SITASITA
Škótsko bude najneskôr do roku 2017 nezávislé. V stredu to na tlačovej konferencii v Glasgowe vyhlásil predseda škótskej vlády Alex Salmond. Do roku 2011, keď sa majú v Škótsku uskutočniť ďalšie voľby, by malo prebehnúť referendum o tejto otázke.

Salmond sa na stredajšej tlačovke venoval najmä ekonomickým otázkam. Povedal, že "by bolo oveľa jednoduchšie (zaistiť hospodársky rozvoj Škótska), ak by sme mali právomoci ako samostatná krajina".
Salmondova Škótska národná strana (SNP) zvíťazila v májových parlamentných voľbách, keď len veľmi tesne porazila dovtedy vládnucich labouristov presadzujúcich zotrvanie Škótska vo Veľkej Británii.
Škótska vláda funguje ako výkonný orgán podriadený škótskemu parlamentu a disponuje právomocami napríklad v oblasti spravodlivosti, vzdelávania, zdravotníctva či dopravy. O väčšine dôležitých otázok vrátane oblastí ako zahraničná politika, obrana či financie, rozhoduje Londýn.
Napriek masívnej kampani Salmondovej SNP je podľa najnovších prieskumov podpora Škótov oddeleniu od Británie na historickom minime. V októbrovom prieskume sa za ukončenie 300-ročného štátneho zväzku vyslovilo len 23 percent Škótov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:36