StoryEditor

Experti varujú pred rozpadom štátnych štruktúr v Afganistane

31.01.2008, 12:29
Autor:
SITASITA

Americkí experti na bezpečnostnú a zahraničnú politiku varujú pred rizikom rozpadu štátnych štruktúr v Afganistane, ktoré podľa nich hrozí, ak medzinárodné spoločenstvo nevystupňuje úsilie o stabilizáciu krajiny. Správa americkej Atlantickej rady zverejnená v stredu konštatuje, že militantné hnutie Taliban upevňuje svoje pozície vo viacerých častiach krajiny, pričom reforma verejnej správy a obnova krajiny nepostupuje dostatočným tempom.
Na riziko návratu do pomerov "skrachovaného štátu", ktoré v Afganistane vytvorili podmienky pre nástup vlády Talibanu, upozorňuje aj správa ďalšej americkej organizácie zverejnená rovnako v stredu. Afganská študijná skupina, ktorú vedie bývalý generál amerického námorníctva James Jones, nalieha na vládu Spojených štátov, aby vystupňovala úsilie v boji s Talibanom a zvýšila tlak na spojencov v Severoatlantickej aliancii, ktorí sa zdráhajú vyslať do Afganistanu ďalších vojakov.
Americkí experti zverejnili svoje správy v čase, keď Kanada vyhlásila, že uvažuje o stiahnutí svojich 2500 vojakov z Afganistanu, pokiaľ vojenskú prítomnosť v krajine neposilnia aj iné členské krajiny NATO.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 11:19