Reuters
StoryEditor

Šéf BioNTechu varuje pred obmedzením dodávok vakcín. Kritizoval Úniu za nákupnú politiku

01.01.2021, 12:39
Autor:
TASRTASRredred
Súčasná situácia v súvislosti s dostupnosťou vakcín počas koronavírusovej pandémie "nevyzerá ružovo".

Spoločnosti BioNTech a Pfizer pracujú na zvýšení produkcie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Môže totiž dôjsť k obmedzeniu jej dodávok, pokiaľ na použitie nebudú schválené aj očkovacie látky od iných spoločností.

Kritizoval Úniu

Povedal to spoluzakladateľ a riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin, ktorého v piatok citovala agentúra DPA. Kritizoval aj Úniu za zlú nákupnú politiku.

Podľa neho si USA od spoločnosti Biontech zabezpečili v júli 600 miliónov vakcín, čo je dvakrát toľko ako Európska únia. navyše objednávku zadala v novembri. "Proces v Európe rozhodne nebol tak rýchly a priamy ako v iných krajinách," povedal Sahin.

"Pokúšame sa získať nových partnerov, ktorý by pre nás vakcínu vyrábali. Nepredstavujte si to ale tak, že na svete je množstvo špecializovaných firiem s voľnými kapacitami, ktoré by len tak zo dňa na deň dokázali vyrábať vakcínu v požadovanej kvalite. Do konca januára budeme mať jasno v tom, či dokážeme vyrobiť viac a koľko presne," uviedol Šahin v rozhovore pre týždenník Der Spiegel.

Súčasná situácia v súvislosti s dostupnosťou vakcín počas koronavírusovej pandémie podľa Šahina "nevyzerá ružovo". "Na trhu totiž chýbajú ďalšie schválené vakcíny a túto medzeru musíme vyplniť tou našou," dodal.

​Vakcína vyvinutá spoločnosťami BioNTech a Pfizer je jediná, ktorú dosiaľ na používanie schválili v EÚ - 21. decembra tak urobila Európska agentúra pre lieky.

Už skôr ju na používanie schválili iné krajiny vrátane USA a Spojeného kráľovstva.

Do šiestich týždňov

Šahin pred Vianocami vyhlásil, že je "vysoko pravdepodobné", že vakcína proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 vyvinutá spoločnosťami BioNTech a Pfizer je účinná aj v prípade jeho zmutovanej verzie, ktorú nedávno objavili vo Veľkej Británii a niekoľkých ďalších krajinách.

Ak by bolo treba vakcínu upraviť, BioNTech ju dokáže podľa neho vyrobiť do šiestich týždňov, aj keď následne bude možno potrebné jej opätovné schválenie regulačnými orgánmi.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:03