Očkovanie v RakúskuIlustračná snímka: Reuters
StoryEditor

Rakúsko rieši podobný problém ako Slovensko. Preskúma podozrenia z predbiehania sa pri očkovaní

19.01.2021, 19:41
Autor:
TASRTASR
V Rakúsku sa objavili obvinenia, že v domovoch opatrovateľskej služby boli po celej krajine zaočkovaní ľudia nezaradení do prioritnej skupiny, napríklad príbuzní opatrovateľov, miestni politici či zamestnanci obce.

Úrady v Rakúsku v utorok oznámili, že preveria informácie o údajnom predbiehaní sa pri očkovaní proti koronavírusu, uviedla agentúra AFP.

V krajine majú prednosť klienti a zamestnanci domovov opatrovateľskej služby, v ktorých sa očkovanie začalo začiatkom tohto mesiaca. Z pomalého postupu očkovania je však verejnosť frustrovaná.

Objavili sa obvinenia, že v domovoch opatrovateľskej služby boli po celej krajine zaočkovaní ľudia nezaradení do prioritnej skupiny, napríklad príbuzní opatrovateľov, miestni politici či zamestnanci obce.

​Podobné problémy sme mali aj na Slovensku, kde sa riešil prípad predbiehania sa pri vakcinácii.

Najviac medializovaný bol prípad bývalej tenistky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa neoprávnene zaočkovala spolu so svojím manželom Michalom Navarom.

Štátne zastupiteľstvo v Korutánsku skúma minimálne jeden prípad, keď vedenie domova pre seniorov údajne nariadilo podať vakcínu ľuďom, ktorí ešte na jej podanie nemali nárok, a to za poskytnutie daru.

Podľa pokynov ministerstva zdravotníctva by zvyšné dávky vakcíny - napríklad, keď rezident nečakane ochorie alebo už nemôže byť očkovaný - mali podávať jednotlivcom starším ako 80 rokov, ktorí žijú v blízkosti.

Odborníci si nie sú istí, či takéto konanie možno označiť za trestný čin.

Rakúsko v súčasnosti bojuje s druhou vlnou pandémie a zaviedlo tretí lockdown. Vláda ho cez víkend predĺžila o dva týždne do 8. februára ako súčasť opatrení v súvislosti so zjavne nákazlivejším variantom nového koronavírusu.

01 - Modified: 2024-05-07 13:10:52 - Feat.: - Title: Na Viedenskej univerzite si demonštranti vytvorili protestný tábor 02 - Modified: 2024-05-07 08:23:57 - Feat.: - Title: Rakúska ekonomika zostane oslabená. Viedeň podľa inštitútu v blízkej dobe straty spôsobené recesiou nevyrovná 03 - Modified: 2024-05-08 06:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Dokážu vyrobiť naozaj všetko. Číňania si zamilovali rakúsku dedinku natoľko, že si postavili jej vlastnú repliku 04 - Modified: 2024-05-05 16:44:08 - Feat.: - Title: Rakúsko chce obmedziť zlučovanie rodín prisťahovalcov aj testami DNA 05 - Modified: 2024-05-04 06:00:20 - Feat.: - Title: Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 08:59