StoryEditor

Mnísi chcú vyzvať na bojkot olympijských hier

09.10.2007, 15:21
Autor:
SITASITA

Mjanmarskí mnísi chcú vyzvať na bojkot olympijských hier 2008 v Číne, pokiaľ Peking opätovne zablokuje odsúdenie vojenskej junty v Bezpečnostnej rade Organizácie spojených národov (BR OSN). "Pokiaľ čínska vláda opäť použije právo veta na to, aby zabránila rezolúcii proti Mjanmarsku, vyzveme mníchov po celom svete na bojkot olympijských hier," citovala v utorok exilová americká skupina Kampaň za Barmu (Campaign For Barma) vyhlásenie budhistických mníchov. Podľa ich slov prenikli vládni vojaci po brutálnom potlačení mierovej demonštrácie pred dvoma týždňami najmenej do 37 kláštorov a zavraždili 300 až 500 mníchov.
Čína po niekoľkých dňoch protivládnych protestov vyzvala na stabilizáciu situácie v Mjanmarsku, zároveň však vyhlásila, že do záležitostí svojho blízkeho spojenca nebude zasahovať. Čína vyznáva politiku nezasahovania do záležitostí iných krajín," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Ju Ťiangová v súvislosti s Mjanmarskom. Hovorkyňa ďalej vyzvala mjanmarskú vládu, aby situáciu "vhodne riešila". Čína tento rok síce zablokovala rezolúciu BR OSN kritizujúcu dodržiavanie ľudských práv v Mjanmarsku, zároveň však voči vojenskému režimu nasadila tichú diplomaciu a vyzvala ho, aby urýchlil proces demokratického dialógu a reforiem. Hovorkyňa odmietla komentovať možnosť, či by Peking znovu vetoval možnú rezolúciu OSN namierenú voči mjanmarskej junte.
Čína v pondelok v New Yorku po trojhodinovej porade 15-ich členských krajín presadila sériu zmien v návrhu rezolúcie, ktorý rade predložili USA, Francúzsko a Veľká Británia, informoval ghanský vyslanec OSN Albert Yankey. Podľa jeho slov sa jedná predovšetkým o text, ktorý "násilné zastavenia protestov" viac "neodsudzuje", ale len "veľmi ľutuje". Úplne sa prestalo hovoriť o "ďalších krokoch", namiesto toho by BR mala situáciu naďalej sledovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:24