StoryEditor

Návrh na rozdelenie provincie je možným riešením jej štatútu

15.08.2007, 12:09
Autor:
SITASITA

Rozdelenie srbskej provincie Kosovo medzi etnických Srbov a Albáncov je jedným z možných návrhov na riešenie štatútu Kosova. Podnetom k nemu bol súhlas medzinárodných sprostredkovateľov, že príjmu akékoľvek riešenie, na ktorom sa zhodnú srbskí a kosovskí vyjednávači.
Severné Kosovo s prevažujúcim srbským obyvateľstvom je jedinou časťou provincie pod silným vplyvom Belehradu, inak je Kosovo pod správou Organizácie spojených národov (OSN). Takmer polovica 100-tisícovej srbskej populácie žijúcej v Kosove obýva sever provincie, ktorý môže bez komplikácií zostať súčasťou Srbska.
Takzvaná trojka v zložení Wolfgang Ischinger, zastupujúci Európsku úniu (EÚ), Alexander Botsan-Charčenko z Ruska a Frank Wisner zo Spojených štátov minulý týždeň naznačila, že "súhlasí s riešením, na ktorom sa (vyjednávači zastupujúci Belehrad a Prištinu) dohodnú", povedal Ischinger v mene trojky. Srbský analytik Dušan Janjič pre AFP vysvetlil, že Ischingerov výrok "nevylučuje možnosť takejto dohody (o rozdelení Kosova) so srbskými Albáncami, pokiaľ Belehrad uzná samostatnosť provincie".
Doposiaľ o rozdelení Kosova nikto neuvažoval. Etnickí Albánci, ktorí tvoria takmer 90 percent celkovej 1,8-miliónovej populácie provincie, spolu so Západom preferujú plán splnomocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtisaariho. Srbsko podporované Ruskom, ktoré hrozilo vetovaním plánu v Bezpečnostnej rade OSN, plán úplne odmieta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 12:55