StoryEditor

Českí komunisti zostali verní súdruhovi Grebeníčkovi

18.05.2004, 00:00
Českí komunisti netúžia po zmene a vôbec im neprekáža, že napriek tretiemu najsilnejšiemu zastúpeniu v parlamente sú politickými outsidermi. Na sobotňajšom zjazde si delegáti Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) zvolili za predsedu znova Miroslava Grebeníčka, ktorý stranu vedie už od roku 1993.

Snem priniesol zároveň porážku reformistov na čele s Miloslavom Ransdorfom, ktorý vedie kandidátku strany do volieb do Európskeho parlamentu.
Grebeníček bol za predsedu opäť zvolený až v druhom kole, kam postúpil spolu s podpredsedom Vojtěchom Filipom. Staronový šéf komunistov dostal 187 hlasov a Filip 157. V prvom kole voľby vypadol Ransdorf, ktorý veril, že by ako predseda zbavil stranu totalitnej nálepky. "Voľba predsedu bola bábkovým divadlom," povedal po oznámení výsledkov sklamaný Ransdorf. "Bol to zjazd kontinuity a, bohužiaľ, nie zmeny," uviedol pre denník MF Dnes. Víťazstvo Grebeníčka podľa neho znamená "uzatvorenie strany a začiatok Grebeníčkovej politickej derniéry".
Grebeníček by mal byť šéfom KSČM do roku 2008. Ale ani on sám nevylúčil, že by mohol odovzdať funkciu niekomu inému o dva roky skôr, keď sa uskutočnia parlamentné voľby. "Priebeh voľby naznačil, že už mám pripraveného nástupcu," uviedol Grebeníček a na Filipovu adresu povedal, že "s touto tvárou môžeme robiť zázraky".
Dôkazom, že komunistická strana je v súčasnosti nezreformovateľná, bol aj kolorit, ktorý zjazd sprevádzal. České médiá si všimli, že medzi pozvanými hosťami boli zástupcovia takých krajín ako Čína, Kuba či Severná Kórea. V prejavoch sa to hemžilo kapitalizmom, buržoáziou a imperializmom. Zarecitovať prišla aj bývalá televízna hviezda "žena za pultom" Jiřina Švorcová.
KSČM získala v parlamentných voľbách v roku 2002 až 18,5 percenta hlasov, čím skončila na treťom mieste za ČSSD a ODS. Dnes je po pravicovej ODS druhou najpopulárnejšou stranou - podľa prieskumov ju podporuje takmer 20 percent českých voličov. Tieto čísla sú však komunistom nanič. Ich koaličný potenciál je nulový. Sociálni demokrati premiéra Vladimíra Špidlu s nimi nechcú mať nič spoločné, hoci v uplynulom období sa vláde podarilo presadiť niektoré zákony iba s podporou komunistov. S komunistami odmietajú spolupracovať aj pravicové strany - opozičná ODS a vládne KDU-ČSL a US-DEU. Minimálne raz však komunisti boli užitoční aj pre občianskych demokratov, a to vtedy, keď aj vďaka ich podpore parlament vlani zvolil za prezidenta Václava Klausa. Ten sa im odmenil aspoň čiastočnou ústretovosťou. Prezident po prvýkrát v histórii Českej republiky pozval na rokovanie šéfa komunistov. Bývalý prezident Václav Havel komunistov vytrvalo ignoroval a Grebeníček sa za jeho éry na Pražský hrad nikdy nedostal.
Pred zjazdom KSČM staronový predseda ústredného výboru povedal: "Nekandidoval by som, keby som nebol presvedčený, že môžem s kolegami vývoj KSČM posunúť." Lenže stará garnitúra, ešte z čias bývalej KSČ, ten "vývoj" sotva niekam posunie. A drvivej väčšine českých komunistov to bude vyhovovať dovtedy, kým budú mať tých svojich 18 percent istých.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 16:53