21.08.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

V Spojených štátoch sa začal vojenský súd s podplukovníkom Stevenom Jordanom, prvým dôstojníkom americkej armády obžalovaným z týrania väzňov v irackej väznici Abú Ghrajb. Žaloba sa týka podielu na krutosti a zlom zaobchádzaní so zajatcami. Obžaloba ho viní, že ako veliteľ vyšetrovacieho strediska nezabránil trestným činom jemu podriadených vojakov.

Vo Fínsku objavili žuvačku z obdobia neolitu. Jej vek odhadujú vedci na asi 5-tisíc rokov. Nálezom sa môže pýšiť britská študentka archeológie Sarah Pickinová. Žuvačka bola vyrobená z dechtu brezovej kôry a uchovali sa nej aj odtlačky zubov. Nález má veľký význam práve vďaka týmto odtlačkom.

Sedemročného britského chlapca považovali na troch letiskách pri ceste do USA za teroristu. Chlapec mal totiž rovnaké meno ako Pakistanec, ktorý bol zo Spojených štátov pred časom deportovaný. Džavaída Ikbala po prílete na Floridu zadržali pri letiskovej kontrole a zrušili jeho letenku.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko chce zmrazenie všetkých privatizačných programov štátnych podnikov pred septembrovými parlamentnými voľbami, pretože dohody by podľa neho mohli byť podozrivé. Juščenko chce prehodnotiť privatizačné plány schválené počas režimu jeho predchodcu Leonida Kučmu. "Som absolútne presvedčený, že exekutíva a Štátny majetkový fond nie sú schopné uskutočniť nestrannú a objektívnu privatizáciu," povedal ukrajinský prezident.

Bulharskí colníci získali obrovský "úlovok". Na hraničnom priechode so susedným Tureckom zadržali doteraz najväčšiu zásielku pašovaných peňazí, ktorá prevyšovala jeden milión amerických dolárov. Rekordnú sumu pašovali v stodolárových bankovkách v 37 balíčkoch ukrytých v aute, ktoré prechádzalo cez juhovýchodný hraničný priechod Kapitan Andreevo. Ide o najväčší pokus o pašovanie peňazí, aký odhalili bulharskí colníci.

K zlepšeniu situácie so znečisteným ovzduším v čínskej metropole, kde o rok budú olympijské hry, má prispieť aj bicykel. Návštevníci OH 2008 si bicykle budú môcť prenajať na 230 miestach pred turistickými centrami, jednotlivými olympijskými športoviskami, hotelmi, nákupnými centrami a v ďalších verejných lokalitách. Celkovo bude k dispozícii 50 000 bicyklov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 09:00