StoryEditor

Pchjongjang poslal delegáciu do Južnej Kórey. Je v nej "dvojka" celej KĽDR

04.10.2014, 14:20
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

KĽDR vyslala do znepriatelenej Južnej Kórey v sobotu delegáciu vysoko postavených predstaviteľov. Oficiálnym zámerom je návšteva severokórejských športovcov, ktorí sa zúčastňujú Ázijských hier. Neformálne sa však hovorí o tom, že by mohlo ísť o prvú lastovičku z Pchongjangu, že ľady medzi nepriateľmi sa pomaly topia.


Medzi členmi delegácie, ktorá v sobotu prišla do juhokórejského Inčchonu, sú aj také esá severokórejského režimu ako podpredseda tamojšej národnej bezpečnostnej rady Hwang Pchjong-Vur či dvojica sekretárov vládnucej Strany práce. Práve šéfovi politbyra severokórejskej armády Hwang Pchjong-sovi býva prisudzovaný post druhého najmocnejšieho muža KĽDR hneď po vodcovi Kim Čong-unovi.

Je to prvýkrát za posledných päť rokov, čo Severná Kórea vyslala na znepriatelený juh takúto významnú delegáciu. Jedenásťčlenná skupina severokórejských aparátnikov priletela na medzinárodné letisko v Inčchone o desiatej dopoludnia miestneho času. Po prílete sa stretli okrem iného s bezpečnostným poradcom juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje či ministrom pre zjednotenie.

Juhokórejské médiá po stretnutí predstaviteľov oboch krajín bez ďalších podrobností oznámili, že severokórejskí zástupcovia súhlasili s druhým kolom rozhovorov na vysokej úrovni so Soulom na prelome októbra a novembra.

Pchjongjang si pritom voči Južnej Kórei a jej predstaviteľom bežne takpovediac neberie servítky. Pobúrenie za hranicami izolovaného režimu vyvolalo napríklad v apríli vyhlásenie severokórejskej štátnej televízie o tom, že Pak Kun-hje je "prefíkanou prostitútkou" a americký prezident Barack Obama jej pasák.

Piatková žiadosť Pchjongjangu o možnosť navštíviť severokórejských športovcov, ktorí sa zúčastňujú Ázijských hier, tak pôsobila trochu prekvapivo. Zloženie delegácie navyše dáva tušiť, že nejde o obyčajnú návštevu. "Je pravdepodobné, že chcú odovzdať nejaký druh posolstva severokórejského vodcu juhu," analyzuje situáciu juhokórejská agentúra Jonhap.

Severokórejský líder Kim Čong-un trpí v posledných mesiacoch zdravotnými problémami a dlho sa už neobjavil na verejnosti. Že sa vodca "necíti dobre", priznala nedávno tiež severokórejské médiá.

Vzťahy medzi oboma kórejskými štátmi sú stále napäté. Krajiny od roku 1953 zostávajú technicky vo vojnovom stave. Soul požaduje, aby severný sused ukončil svoj ​​jadrový zbrojný program, rozhovory o tejto otázke však dlhodobo stagnujú. Severná Kórea navyše v posledných mesiacoch uskutočnila niekoľko raketových skúšok.

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ku Klux klan
01 - Modified: 2021-07-19 09:27:07 - Feat.: - Title: Minecraft až od devätnástich? V tomto štáte si deti slávnu hru už nekúpia 02 - Modified: 2021-07-13 10:44:55 - Feat.: - Title: Fitnescentrá v Kórei pristúpili k ráznemu kroku. Takto chcú zabrániť šíreniu covidu 03 - Modified: 2018-06-23 05:53:26 - Feat.: - Title: Juhokórejský prezident pricestoval do Ruska. Chce bližšie spolupracovať s Putinom 04 - Modified: 2018-01-09 10:28:30 - Feat.: - Title: Stretli sa zástupcovia Kóreí. Pchjongjang chce na olympiáde svoju delegáciu aj fanúšikov 05 - Modified: 2017-12-29 10:33:40 - Feat.: - Title: Južná Kórea zadržiava hongkonskú loď, mala porušiť sankcie proti Severnej Kórei
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:07