StoryEditor

Ľudstvo sa musí čo najskôr dostať zo Zeme, ináč vyhynieme, tvrdí miliardár

18.10.2015, 15:19
Autor:
chocho

Či už je to zámer, náhoda alebo logické vyústenie, ľudstvo sa zo všetkých miliárd a miliárd planét v našej domovskej galaxii nachádza na tej, ktorá sa dokonale hodí pre život. Ale ani Zem nie je bez nebezpečenstiev. Naša planéta zažila už päť masových vymieraní, ktoré spôsobili katastrofy, ako napríklad náraz veľkého asteroidu či masívne sopečné výbuchy.

Spoluzakladateľ internetového platobného systému PayPal, zakladateľ kozmickej spoločnosti SpaceX a spoluzakladateľ a v pozícii CEO vedúci automobilky Tesla Motors Elon Musk sa obáva ďalšej katastrofy, píše portál Techinsider.

Jeho obavy sú až tak veľké, že tvrdí, že ľudstvo sa musí dostať zo Zeme a stať sa "mutliplanetárnym" druhom tak rýchlo, ako to bude možné. V súlade s týmto názorom napísal Tim Urban článok s názvom "How (and Why) SpaceX Will Colonize Mars" - Ako (a prečo) bude SpaceX kolonizovať Mars.

Muskova úvaha je jednoduchá. Možno raz v budúcnosti opäť ohrozí život na Zemi veľký asteroid a my budeme mať technológiu na to, aby sme apokalypsu odvrátili, ale napríklad v prípade, že by neďaleká hviezda explodovala, všetci by sme sa vyparili. Preto Musk tvrdí, že si nemôžeme dovoliť ďalej čakať.

Urban vo svojom blogu načrtol situáciu takto: Predstavte si, že Zem je pevný disk a každý druh je dokument vo Worde uložený na tomto disku. Pevný disk spadol už päťkrát - naráža na päť masových vymieraní -  a zakaždým sa stratilo obrovské množstvo týchto dokumentov - druhy zaniknú. Takže môžme premýšľať o ľudskom druhu ako o veľmi vzácnom dokumente vytvorenom na tomto pevnom disku.

Ak vlastníte pevný disk s mimoriadne dôležitým dokumentom a viete, že pevný disk má tendenciu každý mesiac či dva padnúť, čo je potrebné urobiť? Skopírujete tento dokument na druhý pevný disk.

A to je dôvod, prečo sa chce Musk tak odhodlane dostať na Mars. Ten by sa tak mohol stať "záložným diskom" ľudstva.

Musk nechce na Mars poslať len hŕstku kolonistov, ale chce začať s miliónom ľudí. Dôvodom je vybudovanie priemyslu a infraštruktúry podobnej na Zemi a veľmi dôležitá je aj genetická diverzita. Podľa Muska je to jediný spôsob ako na Marse prežiť.

Tento rok Musk plánuje prostredníctvom svojej spoločnosti SpaceX odhaliť kozmickú loď, ktorá je určená na prepravu až 100 ľudí na červenú planétu. Medzitým svetu predstavil víziu ako by ľudia mohli pristáť na Marse v kapsuli s názvom Red Dragon:

01 - Modified: 2007-10-16 12:13:00 - Feat.: 0 - Title: Vodičom MHD Bratislava sa od budúceho roka zlepšia podmienky
01 - Modified: 2024-04-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 05 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:54