StoryEditor

Banány sú v ohrození. Svetom sa šíri panamská choroba​

08.12.2015, 23:00

Hlavná exportná odroda banánov, určená predovšetkým pre západné trhy, má veľmi silného nepriateľa. Zmutovaný kmeň huby, ktorý spôsobuje tzv. panamskú chorobu, sa vydal zo svojho rodiska na ďalší kontinent, riešenie je zatiaľ v nedohľadne.

Banány, ktoré ste mali ráno v müsli alebo trebárs večer po cvičení, pochádzali asi z rôznych krajín a možno aj z iných kontinentov, ale vlastne iba z jednej jedinej rastliny, ktorá rastie v mnohých exemplároch na rôznych lokalitách. Ide totiž o banány odrody Cavendish a tú tvoria iba klony. Klony jeden jedinej rastliny, ktorá vznikla náhodnou mutáciou zrejme v juhovýchodnej Ázii (možno v južnej Číne). Jej klony zhruba od 60. rokov minulého storočia bezkonkurenčne vládnu banánovým plantážam, kde sa pestujú plody pre západnej trhy.

Jedna odroda vládne svetu

Cavendish sa na výslnie dostal na začiatku druhej polovice 20. storočia. Vďaka nešťastiu predchádzajúceho vládcu banánového biznisu odrody Gros Michel (Tučný Michal). Podľa zasvätených sladšia a o dosť chutnejšia odroda z pultov zmizla predovšetkým preto, že ľahko podľahla vtedy rýchlo sa šíriacej tzv. panamskej chorobe. Spôsobuje ju huba, ktorá rýchlo ničila napadnuté rastliny. Pretože hubu v podstate nešlo zničiť chemicky, zostáva v pôde vlastne natrvalo, ťaženie tohto škodcu svetom bolo zničujúce.

Našťastie pre exportérov sa medzi exemplármi pestovateľských staníc a botanických záhrad podarilo nájsť práve odrodu Cavendish, ktorá chorobe odolávala. Aj keď nie je taká lahodná ako Gros Michel, ma inú veľkú výhodu: ľahko sa prepravuje, pretože jej plody dozrievajú v podstate naraz. V prípade iných odrôd pri transporte celého trsu rýchlo dozreje jeden alebo dva plody. Zrelé banány, ako aj iné druhy ovocia vypúšťajú do okolia etylén, ktorý „naštartuje“ zrenie ostatných plodov. Do cieľa tak dorazí loď plná zhnitého ovocia. Keď však loď vezie Cavendish, dobehne náklad prevažne v poriadku. Z obchodného hľadiska teda šlo o zásah do čierneho a Cavendish je dnes v podstate jediná odroda, ktorá sa vyváža na vyspelé trhy a tvorí zhruba polovicu svetovej produkcie všetkých banánov.

Ohrozený Cavendish

Vo svete sa však začal šíriť kmeň „panamskej choroby“, ktorý si poradí aj s Cavendishom. Huba nie je zďaleka vo všetkých dôležitých pestovateľských oblastiach – predovšetkým sa ešte nedostala do Ameriky, ale šíri sa vytrvalo. „V súčasnosti môžeme robiť len opatrenia, ktoré šírenie spomalia, ale bolo by naivné sa domnievať, že nakoniec nebude všade,“ hodnotí situáciu Jaroslav Doležel z Centra regiónu Haná v Olomouci, ktoré sa okrem iného podieľa práve aj na výskume genómu banánovníkov.

Nájsť riešenie je pritom zložité. Huba zostáva v pôde dlhé roky a raz nakazená plantáž už je na pestovanie Cavendishu navždy nepoužiteľná. Veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré sú prípadným „koncom Cavendishu“ dotknuté najviac, už programy na vyšľachtenie odolnej odrody mali, ale zasa ho vzdali, hovorí Jaroslav Doležel. Programy sa znovu obnovujú s tým, ako sa nový kmeň „panamskej choroby“ šíri, ale predchádzajúce skúsenosti naznačujú, že úspech rozhodne nie je zaručený.

01 - Modified: 2007-12-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dostali ste "nanič" darček? Nezúfajte
01 - Modified: 2024-05-01 22:01:27 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Agrodivízia známeho finančníka hlási miliónovú investíciu do centového biznisu 02 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 05 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:19