Kapsula Red Dragon podľa grafika.SpaceX
StoryEditor

Musk chce pristať na Marse už o dva roky. Plány o kolonizácii predstaví v septembri

28.04.2016, 19:00
Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska chce už v roku 2018 vyslať kozmickú loď Dragon na planétu Mars. Má ísť o overovací let bez ľudskej posádky.

Relatívne mladá, no veľmi ambiciózna americká spoločnosť SpaceX sa chce stať prvou súkromnou firmou, ktorá z vlastnej iniciatívy a za vlastné peniaze vyšle kozmickú loď k Marsu. A podľa jej vyjadrenia na Twitteri to bude už v roku 2018.

Vládna agentúra NASA má misii poskytovať technickú podporu, výmenou za to jej SpaceX poskytne všetky údaje z letu, o pristátí aj o povrchu (zmluva o spolupráci dostupná tu). A na projekte použitia Dragonu pracovala, nezávisle na SpaceX, už aj skupina vedcov z Amesovho výskumného centra NASA. V tejto chvíli však nie je jasné, či firma ich projekt využíva alebo nie.

Sú tu však dve malé ale: firma SpaceX (a hlavne Elon Musk) je známa tým, že jej časové rozvrhy sú veľmi "optimistické". Odklady sú bežné, a tak ohlásený rok 2018 asi nemožno brať úplne vážne.

Na cestu k Marsu sa má vydať upravená verzia lode Dragon, ktorá sa dnes používa k doprave nákladu na stanicu ISS, a do budúcnosti by na obežnú dráhu mala prepravovať aj ľudí. Upravená loď by mala niesť označenie Red Dragon a prvýkrát poletí bez ľudskej posádky.

Inak to ani nejde, pretože vnútorný priestor modulu nie je väčší ako kabína väčšieho osobného automobilu. Zakladateľ a šéf SpaceX Elon Musk na Twitteri zase uviedol, že v takýchto podmienkach ľudia nemôžu cestovať ďalej ako na Mesiac. „Na dlhé lety by to nebola žiadna sranda,“ uviedol podnikateľ.

Na palube lode, v tvare ihlanu, so základňou s priemerom 3,6 metra by mala byť asi tona vedeckého nákladu. A to vrátane vrtného zariadenia, ktoré by malo odobrať vzorky z hĺbky približne meter pod povrchom. Tam by sa podľa dnešných odhadov mala nachádzať vrstva vodného ľadu.

Kapsula by mala na Marse pristávať bez padáku, len s pomocou aerodynamického brzdenia v riedkej atmosfére a brzdných raketových motorov (rovnakých motorov, ktoré majú zachrániť posádku v prípade nepodareného štartu).

Na cestu by mala loď vyniesť raketa Falcon Heavy, ktorej prvý štart je zatiaľ plánovaný na november tohto roku. S podrobnejším plánom "kolonizácie Marsu" chce Musk verejnosť oboznámiť neskôr v septembri. „Bude to znieť ako pojašenosť, ale prinajmenšom to bude zábava,“ povedal Musk novinárom.

Svoj plán letov na Mars má aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý počíta s pilotovanou misiou niekedy v 30. rokoch.

01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:54