Reuters
StoryEditor

Tretia vlna: Krajiny, ktoré treba sledovať, ak chceme vedieť, čo spôsobí delta na Slovensku

09.08.2021, 17:00
Autor:
chocho
Ak sa v týchto krajinách delta vlna prejaví prudkým rastom infikovaných a následne sa to prenesie aj do nemocníc, tak podľa analytikov Slovensku hrozí veľký problém.

Ako bude na Slovensku vyzerať tretia vlna koronavírusu spôsobená delta variantom? To sa ešte presne povedať nedá, ale je niekoľko krajín, ktorých epidemiologická situácia v najbližších týždňoch nám to výrazne napovie. To tvrdia analytici z projetku Dáta bez pátosu.

​Sú nimi relatívne podobne veľké a nám blízke krajiny: Rakúsko, ktoré je zaočkované na 53 percent a Slovinsko a Chorvástko s približne podobným podieľom vakcinovanej populácie ako má Slovensko. Analytici k tomu pridávajú ešte minimálne preočkované Bulharsko.

Kedy nám hrozí veľký problém

Radia ich do kategórie zobudená delta. V prípade všetkých štyroch krajín sa počet nových prípadov začal v strede júla dvíhať a môžu byť na začiatku vzostupu.

"Neexistuje podľa nás lepšia skupina krajín, ktorú je dnes potrebné sledovať. Ak si nakreslíme mapu zaočkovania, tak výsledky v Bulharsku musia byť totálne odlišné od výsledkov v Rakúsku. Ak to tak bude, tak Chorvátsko a Slovinsko budú v strede. Dôležitý je fakt, že s výnimkou Rakúska ide o veľmi, veľmi postihnuté krajiny z predchádzajúcej vlny. To je aj Slovensko a preto je vývoj v týchto krajinách relevantný," konštatuje projekt Dáta bez pátosu s tým, že rozhodujúce budú najbližšie dva až tri týždne.

Ak sa v týchto krajinách delta vlna prejaví prudkým rastom infikovaných a následne sa to prenesie aj do nemocníc, tak podľa analytikov Slovensku hrozí veľký problém. "Potom sa treba pripraviť na najhoršie a dúfať v najlepšie. Nemusí to prísť, ale pripraviť sa musíme," tvrdia.

Prízvukujú, že potrebujeme sledovať vývoj nových hospitalizácií a úmrtí, a to predovšetkých v menej a v podobne zaočkovaných a v druhou vlnou zasiahnutých krajinách ako sú Bulharsko a Chorvástko. V súčasnoti v Bulharsku zomiera rádovo viac ľudí ako v Chorvátsku. Konkrétne je to šesť mŕtvych na milión obyvateľov za týždeň, kým v Chorvátsku je to jeden mŕtvy.

"Hospitalizovaných má už dnes Bulharsko desaťkrát viac ako ktorákoľvek krajina z Vyšehradskej štvorky a Chorvástko päťkrát viac."

Kde sme my

Okrem kategórie zobúdzajúca sa delta identifikovali v Európe na základe vzťahu k veľmi agresívnemu variantu koronavírusu ďalšie tri typy krajín.

Jednu tvoria tie, kde delta už "prehrmela". Tam zaradili Spojené kráľovstvo, Španielsko, Portugalsko, Holandsko, Cyprus a Maltu. Všetky sú vysoko preočkované a pri práve slabnúcej vlne vykazovali veľké počty nakazených, ale nízke počty obetí.

Ďalšou skupinou sú krajiny, kde delta silno nastupuje. Ide o štáty s rozdielne vakcinovanou populáciou - Island na 75, Izrael na 62, Francúzsko na 50 a Čierna Hora na 25 percent. Pravdepodobne v horizonte dvoch až štyroch týždňov ich čaká špička a potom pokles.

No a poslednou, štvrtou kategóriou sú krajiny, kde delta drieme. Okrem Slovenska tu sú naši susedia z Vyšehradskej štvorky Česko, Maďarsko a Poľsko. Všetky majú za sebou veľmi silnú druhú vlnu, čo však môže byť podľa analytikov pozitívom v prípade tej nastupujúcej.

"Vysoké premorenie, zvlášť vo vidieckych okresoch (kde je nízka zaočkovanosť) môže byť pozitívnym faktorom pri nástupe delta vlny. Držme si palce, aby ich bolo čo najviac," konštatujú.

Tretia vlna oficiálne

Slovensko aktuálne zaznamenáva mierny rast počtu nových prípadov a spomalujúcu sa vakcinačnú kampaň.

Ministerstvo zdravotníctva nedávno oficiálne ohlásilo začiatok tretej vlny pandémie. Minulý štvrtok v pravidelnej správe o aktuálnej epidemiologickej situácii rezort informoval, že reprodukčné číslo vírusu sa už štyri týždne drží nad úrovňou 1, teda počet nových prípadov rastie.

​Tento údaj, ktorý ukazuje, koľko nakazí ďalších ľudí jeden pozitívny, stúpol na hodnotu 1,2 až 1,3. Rast reprodukčného čísla znamená, že sa zrýchľuje aj šírenie infekcie. V dennom počte nových prípadov sme v predošlom týždni boli na úrovni z polovice vlaňajšieho augusta.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 291 500, čo je priblžne 42 percent z celkovej populácie. Za predchádzajúci deň pribudlo 1 366 očkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 2 044 384 ľudí, uplynulý deň pribudlo 3 821 zaočkovaných ľudí.

V nemocniciach je hospitalizovaných 65 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 45 ľudí. Na JIS sú dvaja pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú dve osoby. Celkový počet úmrtí "na covid" je 12 541 a celkový počet úmrtí "s covidom" je 2 457.

01 - Modified: 2021-08-08 16:09:56 - Feat.: 0 - Title: Vakcína proti chrípke môže zabrániť vážnemu priebehu Covid-19. Ukázala najnovšia štúdia 02 - Modified: 2021-08-09 08:42:50 - Feat.: 0 - Title: Covid na Slovensku: PCR testy zistili 19 prípadov, blížime sa k hranici 2,3 milióna prvých dávok 03 - Modified: 2021-08-05 16:46:35 - Feat.: 0 - Title: Šírenie nákazy na Slovensku naberá na obrátkach, situácia sa zhoršuje rýchlejšie ako vlani 04 - Modified: 2021-08-07 10:30:24 - Feat.: 0 - Title: V Amerike sa situácia zhoršuje. Pribúda nakazených rovnakým tempom ako pri zimnej vlne epidémie
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-05 10:04:34 - Feat.: - Title: Biely dom zrušil pravidlo testovania na covid pre ľudí okolo Bidena 05 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 14:03