TASR/AP
StoryEditor

Vynálezkyňa burkín zarába milióny, v Austrálii ich nosia aj členky pobrežnej stráže

21.08.2016, 12:59
Zatiaľ čo Francúzsko nosenie burkín zakazuje, v Austrálii si na plavky zakrývajúce celé telo už celkom zvykli.

Moslimky si vďaka nim môžu vyraziť na pláž a nosia ich aj plavčíčky. Ich vynálezkyňa zarobila milióny dolárov a vyváža ich do celého sveta.

"Životný štýl Austrálie sú pláže, surfovanie, slnko a športové aktivity. Keď som vyrastala, rada týchto aktivít mi chýbala. Skrátka už nechcem, aby si ktokoľvek nechal ujsť akýkoľvek šport len ​​kvôli našim nárokom na cudnosť,"  povedala agentúre AFP pôvodom libanonská návrhárka Aheda Zanettiová, ktorá u protinožcov žije od dvoch rokov.

Inšpiráciou sa stala neter

Austrália sa, podobne ako európske štáty, stretáva s nárastom protimoslimských nálada, avšak kritika burkín, plaviek, ktoré zakrývajú celé telo a vlasy, sa tu neobjavuje. Ľudia sa totiž pri mori chránia pred nemilosrdným austrálskym slnkom ako to len ide, a v burkinách tu preto bola pred časom videná aj slávna britská televízna kuchárka Nigela Lawsonová.

Zanettiová burkini vynašla začiatkom nového tisícročia, keď sa bola pozrieť na zápas svoje netere v netballe. Pri pohľade na dievča, ktorá malo cez tradičný moslimský odev navlečený športové dres, jej bolo jasné, že musí niečo urobiť.

Výzor paradajky

"Vyzerala ako paradajka,"  povedala návrhárka denníku The Washington Post. Snažila sa preto vypátrať v obchodoch vhodné športové oblečenie vyhovujúce moslimským pravidlám, žiadne však nenašila.

Pred viac ako desiatimi rokmi preto otvorila svoj vlastný obchod s plavkami vhodnými pre moslimky.

Odvtedy predala okolo 700-tisíc burkín, zarobila milióny dolárov a vyváža do Bahrajnu, Juhoafrickej republiky, Švajčiarska či Veľkej Británie. Názov burkini vznikol jednoducho - spojením slov burka a bikiny. "Neznamená to nič iné ako islamské dvojdielne plavky, to by ale znelo blbo,"  vysvetlila.

Burkini sa stali súčasťou austrálskych pláží po nepokojoch z decembra 2005, kedy skupiny násilníkov na pláži Cronulla Beach v Sydney niekoľko dní napádali imigrantov z Libanonu a ľudí arabského vzhľadu. Davy belošských výtržníkov imigrantov vinili, že napadli dvoch záchranárov.

Zamestnávanie moslimských plavčíkov

Austrálska pobrežná stráž po utíchnutí incidentov začala verbovať moslimských plavčíkov, aby do budúcnosti podobným incidentom predišla. Pre plavčíčky potom nechala u Zanettiovej zhotoviť červeno-žlté burkini.

"Burkini mi umožnili robiť veci na takej úrovni, na akej by ma to predtým ani nenapadlo," povedala pred niekoľkými rokmi agentúre AP jedna z austrálskych plavčíčok menom Mecca Laa Laa.

Mnoho austrálskych moslimiek burkini oceňuje, pretože sa vďaka nim mohli zase vrátiť do bazénov. Keď sa kúpali v bavlnených šatách, vyháňali je plavčíci. "Keď vznikli burkini, mnoho vecí sa rýchlo zmenilo," tvrdí Siham Karra-Hassanová, ktorá moslimské plavky opisuje ako "druhú kožu".

Jej dcéra v nich dokonca pracovala ako lektorka plávania. "Som veľmi aktívna, takže čím viac môžem cvičiť, čím viac môžem byť vo vode a čím viac ich môžem nosiť, tým som šťastnejšia," dodala. Podľa Zanettiovej si burkini nekupujú len moslimky, ale aj ženy iných vyznaní. Záujem o ne vraj majú aj muži.

Burkini ako symbol

Debata okolo burkín sa rozpútala potom, čo ich zakázali v minulých týždňoch starostovia niekoľkých francúzskych miest. "Plavky, ktoré ostentatívne dávajú najavo náboženskú príslušnosť, zatiaľ čo Francúzsko a jeho náboženské miesta sú terčom teroristických útokov, by mohli vytvoriť hrozbu narušenia verejného poriadku," vyhlásil starosta Cannes David Lisnard.

Ženy v problematických plavkách polícia na juhu Francúzska vyzýva k prezlečeniu alebo k opusteniu pláže. Ak odmietnu, čaká ich pokuta vo výške 38 eur. Zákaz podporil aj francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý burkini označil za súčasť politického projektu zotročovania žien.

"Je to déjà vu. Skorší záujem o burkini bol predovšetkým pozitívny, teraz sa to zmenilo. Každý si myslí, že vo svojich burkinách schovávame bomby, ale my nie sme teroristi," uviedla Zanettiová a posťažovala sa na francúzskych politikov, ktorí podľa jej názoru zo slova burkini urobili symbol zlého islamu.

01 - Modified: 2024-05-06 11:23:00 - Feat.: - Title: Austrália obvinila Peking z ohrozenia austrálskej vojenskej helikoptéry 02 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi 03 - Modified: 2024-05-05 06:49:00 - Feat.: - Title: Austrálska polícia zastrelila 16-ročného chlapca, ktorý pobodal muža v Perthe. Radikalizoval sa na internete 04 - Modified: 2024-05-01 14:35:00 - Feat.: - Title: Austrálsky premiér označil násilie páchané na ženách za "národnú krízu" 05 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 08:18