merkelová telefónReuters
StoryEditor

Merkelová telefonovala s Trumpom. Musíme stavať na spoločných hodnotách, zdôraznila

11.11.2016, 17:09
Autor:
ČTKČTK
V Nemecku zatiaľ panuje značná neistota, pokiaľ ide o zahraničnú politiku, ktorú bude Trumpova administratíva presadzovať.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes telefonicky hovorila s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Podľa hovorcu nemeckej vlády Georga Streitera mu zablahoželala k víťazstvu vo voľbách a povedala, že sa teší na stretnutie najneskôr na summite G20, ktorý sa bude konať v Hamburgu v júli budúceho roka.

Merkelová v rozhovore s Trumpom podľa hovorcu zdôraznila, že Berlín a Washington spája pevné spojenectvo založené na rovnakých hodnotách. Na tomto základe chce kancelárka s budúcim republikánskym prezidentom po jeho nástupe do úradu spolupracovať, uviedol Streiter. Dĺžku rozhovoru, ani ďalšie podrobnosti o jeho obsahu hovorca vlády neoznámil a informácie neposkytol ani Trumpov tím.

V Nemecku zatiaľ panuje značná neistota, pokiaľ ide o zahraničnú politiku, ktorú bude Trumpova administratíva presadzovať. Tunajšia diplomacia preto verí, že spolupracovníci budúceho prezidenta USA svoje postoje v zásadných otázkach čoskoro objasnia. Hovorca nemeckého ministerstva zahraničia Martin Schäfer dnes poznamenal, že neistota môže viesť k pochybnostiam.

O objasnenie niektorých otázok sa má už v budúcom týždni pokúsiť poverenec nemeckej vlády pre USA Jürgen Hardt, ktorého v New Yorku čakajú bilaterálne rozhovory. Snahy zo strany nemeckých diplomatov o nadviazanie kontaktov v okolí Trumpa boli počas volebnej kampane neúspešné.

"Nemecko a Ameriku spájajú hodnoty demokracie, slobody, rešpektu k právu a dôstojnosti človeka bez ohľadu na jeho pôvod, farbu pleti, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo politické presvedčenie," povedala Merkelová v stredu v bezprostrednej reakcii na Trumpov triumf vo voľbách.

Práve nadviazanie spolupráce na hodnoty, ktoré obe krajiny spájajú, si všímajú nemeckí komentátori. Merkelová ich podľa nich zdôraznila preto, že sa Trump vo volebnej kampani ostro a populisticky vymedzoval voči niektorým menšinám alebo politickým oponentom.

Summit G20, ktorej členmi sú najväčšie svetové ekonomiky vrátane Nemecka a USA, sa budúci rok uskutoční pod predsedníctvom Nemecka 7. a 8. júla.

Merkelová sa na budúci týždeň 17. a 18. novembra v Berlíne stretne s dosluhujúcim americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý do Nemecka zavíta v rámci svojej poslednej zahraničnej cesty.

01 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 04 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:22