Špirála na Novom Zélande. FOTO: TWITTER/CNA
StoryEditor

Svetelné divadlo ohúrilo Novozélandčanov. Na nočnej oblohe sa zjavili špirály modrého svetla

20.06.2022, 16:47
Autor:
ČTKČTK

Nie tak častý, ale nie nezvyčajný jav mohli pozorovať obyvatelia Nového Zélandu predošlú noc. Nad hlavami sa im zjavil úkaz, ktorý spustil vlnu konšpiračných teórií.

Novozélandské sociálne siete plnia teórie a obrázky špirálovitých útvarov, ktoré sa v nedeľu objavili na nočnej oblohe, napísal server denníka The Guardian.

Ľudia, ktorí v noci na dnešok pozorovali na Novom Zélande hviezdy, uvideli uprostred tmy obrovskú modrú svetelnú špirálu.

"Vyzeralo to ako ohromná galaxia, ktorá visela na oblohe a pomaly sa vznášala," povedal Alasdair Burns, sprievodca nočnou oblohou na Stewartovom ostrove. Burns ihneď vyhotovil niekoľko snímok svetla. "Rýchlo sme zabúchali na dvere všetkých susedov, aby vyšli von, a spoločne sme sa pozerali s údivom nahor," dodal Burns.

Sociálne siete okamžite zaplavili fotografie a otázky týkajúce sa tohto javu, ktorý bol viditeľný z väčšiny Južného ostrova. Onedlho na to sa rozšírili aj teórie, ktoré sa snažili neobvyklý jav vysvetliť. Zahŕňali všetko od cudzích rakiet, reklamných svetiel až po UFO.

"Skutočnosť bola pravdepodobne trochu iná," povedal profesor Richard Easther, fyzik z Aucklandskej univerzity, ktorý tento jav označil za zvláštny, ale ľahko vysvetliteľný. Oblaky tohto druhu sa podľa neho niekedy na oblohe objavujú, keď raketa nesie družicu na obežnú dráhu.

"Keď sa pohonná hmota dostane von z rakety, vznikne v podstate voda a oxid uhličitý a to na krátku dobu vytvoria vo vesmíre oblak, ktorý je osvetlený Slnkom," dodal Easther. Podľa neho za javom stálo najskôr vyslanie satelitu Globalstar na nízku obežnú dráhu Zeme spoločností SpaceX, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu na Floride.

Tiež sa Burns domnieva, že špirála sa na oblohe objavila pravdepodobne kvôli rakete, pretože podobný jav spôsobil štart ruskej rakety v roku 2009. Vtedy ľudia pozorovali obrovské modré špirály na oblohe nad Nórskom. "Nikto z nás nikdy predtým nič také nevidel. Bolo to veľkolepé," dodal Burns.

01 - Modified: 2024-04-05 07:18:33 - Feat.: - Title: Čína je čoraz silnejšia. Nový Zéland chce podpísať novú dohodu s NATO, prehodnocuje svoju bezpečnosť 02 - Modified: 2024-03-28 09:20:28 - Feat.: - Title: Kráľ domorodých Maoriov požaduje pre veľryby práva ako pre ľudí 03 - Modified: 2024-03-20 09:52:24 - Feat.: - Title: Nový Zéland zakáže jednorazové elektronické cigarety 04 - Modified: 2024-03-19 13:35:42 - Feat.: - Title: „Diery“ v magnetickom poli Zeme môžu na oblohu priniesť ďalšiu polárnu žiaru 05 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Objaví sa raz za život. Kométa väčšia ako Everest by mohla byť viditeľná voľným okom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:49