Bývalý americký prezident Donald Trump prichádza do Trump Tower deň po tom, čo agenti FBI prepadli jeho dom v Mar-a-Lago Palm Beach. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šesť Trumpových radikálnych plánov ako prezidenta: Chce zrušiť ministerstvo školstva a trestať drogy smrťou

18.08.2022, 10:36
Autor:
ČTKČTK
  • Trump je dlhodobým zástancom trestu smrti a popravy ľudí za drogové zločiny.
  • Riešenie problému bezdomovectva tkvie podľa neho v presune ľudí bez domova do "stanových miest".
  • Trumpov exekutívny príkaz odobral desaťtisícom štátnych zamestnancov ich zamestnaneckú ochranu.
  • Republikánski kandidáti snažia ťažiť zo sťažností niektorých rodičov na vzdelávacie metodické pokyny týkajúce sa rasy, sexuálnej orientácie a rodovej identity.
  • Trump sám prišiel s návrhom obmedziť voľby iba na jeden deň.

Bývalý americký prezident Donald Trump začal byť konkrétny v tom, čo by urobil, ak by sa druhýkrát stal prezidentom Spojených štátov. Potenciálny kandidát ako on tu ešte nebol: bývalý prezident, ktorý stále tvrdí, že neprehral vo voľbách, a ktorého nasledovníci zaútočili na Kapitol. The Washington Post prináša šesť konkrétnych politických návrhov, ktoré sa objavili v jeho nedávnych prejavoch.

Trest smrti pre drogových dílerov

Trump je dlhodobým zástancom trestu smrti a popravy ľudí za drogové zločiny navrhoval už v roku 2018. "Keď sa pozriete na krajiny po celom svete, uvidíte, že jediné, ktoré nemajú problém s drogami, sú tie, ktoré zaviedli trest smrti pre drogových dílerov," povedal v júli v Las Vegas.

image

Trump tvrdí, že FBI počas razie v Mar-a-Lago ukradol jeho tri cestovné pasy

Ministerstvo spravodlivosti pod Trumpom popravilo 13 ľudí. Keď prezidentské voľby v roku 2020 vyhral Joe Biden, ktorý trest smrti kritizuje, snažila sa americká spravodlivosť naplánované popravy dokončiť pred inauguráciou nového prezidenta.

Prijala na to výnimočné opatrenia ako vykonávanie popráv v noci, pokračovanie v procesoch napriek odvolaniam čakajúcim na vybavenie, odkupovanie liekov z tajnej lekárne alebo platenie v hotovosti súkromným popravcom.

Trest smrti u odsúdených vrahov podporuje mierna väčšina dospelých Američanov. Absolútny trest podporuje viac republikánov, z ktorých sa zaň vyslovuje 77 percent.

Presun ľudí bez domova do stanových miest

Trumpovo riešenie problému bezdomovectva tkvie v presune ľudí bez domova do "stanových miest" pre "státisíce až milióny ľudí" so zdravotníckym personálom na predmestí metropolitných oblastí.

image

Bývalý Trumpov advokát čelí trestnému konaniu. Dôvodom je údajné zasahovanie do volieb v USA

"Na stavbu budov nemáte čas, to môžete urobiť neskôr. Ale musíte dostať tých ľudí z ulice. Musíme si naše mestá vziať späť," vyhlásil Trump začiatkom mesiaca na konzervatívnej konferencii v Dallase.

V USA v súčasnosti platí právny precedens známy ako Martin verzus mesto Boise, z ktorého vyplýva, že akékoľvek nariadenie nesmie zakazovať spanie na verejnom mieste, ak pre neho obec neponúkne alternatívu, napríklad v bezdomoveckom prístrešku. Akékoľvek plány na presun ľudí bez domova by teda museli podliehať tomuto precedensu.

Nasadenie armády pri nepokojoch a protestoch

Keď v USA prebiehali sociálne nepokoje v reakcii na vraždu Georgea Floyda v roku 2020, naliehal Trump na guvernérov jednotlivých štátov, aby na protesty reagovali dôraznejšie, a hrozil, že ak tak neurobia, povolá na pomoc armádu.

image

Kansaský republikán chce zaplatiť tisíce za prepočet hlasovania o potratoch

"Federálna vláda môže a mala by povolať národnú gardu na nastolenie poriadku a bezpečnosti bez toho, aby musela čakať na potvrdenie nejakého guvernéra, ktorý si myslí, že je to politicky nevhodné," povedal Trump.

Zrušenie ochrany federálnych pracovníkov

Keď sa Joe Biden ujal prezidentského úradu, zrušil Trumpov exekutívny príkaz, ktorý odobral desaťtisícom štátnych zamestnancov ich zamestnaneckú ochranu, aby ich išlo ľahšie prepustiť. Nedávno Trump oznámil svoj úmysel zmenu opätovne zaviesť a ešte ju rozšíriť.

"Kongres by mal schváliť historické reformy, ktoré dajú prezidentovi takú moc, aby mohol zabezpečiť, že každému byrokratovi, ktorý je skorumpovaný, nekompetentný alebo nepotrebný, bude možné povedať: ‘Máš padáka‘," vyhlásil Trump pri júlovom prejave vo Washingtone.

image

Agenti FBI pri Trumpa našli 11 súborov utajovaných dokumentov, uvádza WSJ

Tento prístup kritizujú niektoré neziskové organizácie zameriavajúce sa na riadenie štátu. Tvrdí, že s týmto prístupom hrozí návrat systému z 19. storočia, keď boli v USA miesta v štátnej správe udeľované za stranícke zásluhy.

Zrušenie ministerstva školstva

Republikáni už od čias Ronalda Reagana usilovali o zrušenie celého ministerstva, ale nikdy sa im to nepodarilo. Návrh Trumpovej administratívy na škrty v rezorte školstva stroskotal na vlne odporu vzdelávacích inštitúcií, na ktoré by škrty dopadli.

Od vlaňajška sa však republikánski kandidáti snažia ťažiť zo sťažností niektorých rodičov na vzdelávacie metodické pokyny týkajúce sa rasy, sexuálnej orientácie a rodovej identity. Značná časť tohto aktivizmu cielila na školské rady, na ktoré padá mnoho politických rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú chod verejných škôl.

"Naprieč celou krajinou musíme zaviesť zákaz výučby nevhodného rasového, sexuálneho a politického materiálu. Ak budú federálne byrokrati tento radikalizmus ďalej pretláčať, mali by sme zrušiť ministerstvo školstva," povedal Trump.

image

Trump tvrdí, že prezident Biden vopred vedel o razii v jeho rezidencii. Biely dom to popiera

Ministerstvo školstva v USA síce nesmie stanovovať učebné plány, jeho kancelária pre ľudské práva sa však stala cieľom kultúrnej vojny kvôli svojej úlohe v ochrane žien a študentov patriacich do sexuálnych menšín.

Rezort vznikol v roku 1980, má asi 4400 zamestnancov a rozpočet zhruba 76,6 miliardy eur. Väčšina týchto financií patrí na študentské pôžičky, alebo putuje v grantoch miestnym organizáciám, ktoré asistujú znevýhodneným a postihnutým študentom.

Trump nespresnil, či by bol za zrušenie týchto organizácií, alebo či by boli funkcie ministerstva prenesené do iného rezortu.

Zavedenie jednodňových volieb iba klasickou formou

Trumpovo rozhorčenie nad prehrou v prezidentských voľbách v roku 2020 a jeho nepodložené konšpiračné teórie o volebných podvodoch inšpirovali republikánskych zákonodarcov naprieč USA k tvorbe návrhov na nové volebné pravidlá.

Trump sám prišiel s návrhom obmedziť voľby iba na jeden deň a s využitím iba papierových volebných lístkov. Volebné postupy by síce nemohol zmeniť ani ako prezident, mohol by však tlačiť na zákonodarné zhromaždenia naprieč USA, kde by mala väčšinu Republikánska strana, aby jeho návrhy presadila.

Chcieť po všetkých, aby volili v jediný deň, by americké voľby obrátilo naruby, píše WP. V 46 štátoch a hlavnom meste môžu ľudia v osobnej prítomnosti voliť predčasne a v 35 štátoch a hlavnom meste bez osobitného odôvodnenia voliť poštou.

image

Súd poslal Texasana za útok na Kapitol na sedem rokov a tri mesiace do väzenia

Podľa bývalej predsedníčky volebnej komisie jedného z arizonských volebných odvodov by Trumpove návrhy stáli stovky miliónov dolárov za ďalších zamestnancov a vybavenie a pred volebnými miestnosťami by vytvorili hodinové rady.

Pokiaľ ide o papierové hlasovacie lístky, experti však súhlasia s tým, že súčasťou elektronických hlasovacích zariadení by mali byť fyzické papierové záznamy, pomocou ktorých by sa mohli hlasy spätne skontrolovať. V roku 2020 bolo v USA 32 volebných obvodov, ktoré sa pri sčítaní hlasov spoliehali len na stroje a nemali žiadne papierové záznamy.

01 - Modified: 2022-08-17 19:31:58 - Feat.: 1 - Title: Damask popiera, že zadržiava amerického novinára, ktorý je nezvestný desať rokov. Stratil sa v Sýrii 02 - Modified: 2022-08-16 08:40:12 - Feat.: 1 - Title: Trump tvrdí, že FBI počas razie v Mar-a-Lago ukradol jeho tri cestovné pasy 03 - Modified: 2022-08-15 19:30:19 - Feat.: 1 - Title: Bývalý Trumpov advokát čelí trestnému konaniu. Dôvodom je údajné zasahovanie do volieb v USA 04 - Modified: 2022-08-14 21:16:35 - Feat.: 1 - Title: Kansaský republikán chce zaplatiť tisíce za prepočet hlasovania o potratoch 05 - Modified: 2022-08-14 15:02:28 - Feat.: 1 - Title: Neznámy muž strieľal pri sídle Kongresu vo Washingtone, potom sa zabil
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 19:56