Vrchný veliteľ žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Sledujeme vzburu jedného muža. Prigožina čoskoro odstránia, myslí si český generál

24.06.2023, 11:57

Prigožin sa snaží zmeniť svoju pozíciu, ale podľa českého generála jeho význam nepresahuje význam ministra obrany Sergeja Šojgu.

Šéf súkromnej Wagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin začal vzburu jedného muža, uviedol bývalý armádny generál Jiří Šedivý. Prigožin mal podľa neho ambície stať sa vysoko postaveným politikom alebo prezidentom, čoskoro však bude skôr odstránený, povedal v Českej televízii.

FOTOGALÉRIA: Vzbura wagnerovcov

"Nemyslím si, že jeho aktivity povedú k zmene ruského režimu," povedal Šedivý. Situácia však podľa neho ovplyvní schopnosť Ruska reagovať na ukrajinskú protiofenzívu a spôsobí mnoho problémov v tylovej oblasti ruského územia.

Zároveň dodal, že nie je jasné, akou technikou a výzbrojou disponuje Prigožinových 25-tisíc vojakov. "Ak majú ťažké zbrane, majú obmedzené možnosti, pretože nemôžu mať dostatok zásob a paliva na presun smerom k Moskve," zhodnotil.

Buď ho pošlú mimo Ruska, alebo ho zatknú 

Zotrvanie v Rostove na Done a pokračovanie v blokáde mesta by si podľa neho vyžadovalo veľa ľudí. "Schopnosť brániť nejaké územie a nejaké získať je v porovnaní s možnosťami ruskej armády dosť obmedzená," dodal tiež.

Prigožin sa snaží zmeniť svoju pozíciu, ale podľa Šedivého jeho význam nepresahuje význam ministra obrany Sergeja Šojgu. "Skôr či neskôr bude Prigožin nejakým spôsobom odstránený. Buď ho pošlú mimo Ruska, alebo ho zatknú ako osobu, ktorá pripravovala ozbrojené povstanie v Rusku," komentoval.

image

Džin bol vypustený z fľaše, nastáva obrovská príležitosť pre Ukrajinu. Svet reaguje na udalosti v Rusku

V piatok Prigožin obvinil ruskú armádu z útoku na svojich ľudí a vyzval Rusov, aby sa pridali k tisícom jeho bojovníkov a zastavili "zlo, ktoré pácha vojenské vedenie".

V sobotu Prigožin povedal, že jeho muži obsadili všetky armádne stanovištia v Rostove na Done na juhozápade Ruska, kde sídli veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktorý je do veľkej miery zodpovedný za vedenie vojny na Ukrajine. Prigožin pohrozil pochodom na Moskvu, ak za ním neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Situácia oslabí Putina

Analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Pavel Havlíček pre agentúru ČTK uviedol, že súčasné udalosti v Rusku sú vyvrcholením dlhodobých sporov medzi predstaviteľmi tamojších oficiálnych štruktúr a žoldnierov. Situácia podľa neho oslabí ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý dlhodobo kolíše medzi oboma tábormi.

"Za posledných 24 hodín sme boli svedkami eskalácie tejto situácie," povedal. Podľa jeho slov sa ešte uvidí, do akej miery je Prigožinova operácia smerom k Moskve reálna a či sa nejaký konvoj skutočne vydal týmto smerom.

"Konflikt je eskaláciou dvojitej koncepcie vedenia vojny zo strany Ruska na Ukrajine," domnieva sa Havlíček. Vedenie vojny po dvoch líniách nie je udržateľné, najmä keď oficiálne štruktúry disponujú značnými prostriedkami, ale nevykazujú veľké úspechy.

image

Mimoriadny prejav Putina: Vzbura wagnerovcov je zradou Ruska. Za bodnutie do chrbta príde tvrdá odveta

"Myslím si, že kompromis je už v tejto chvíli ťažko predstaviteľný, keď z oficiálnych miest vrátane FSB znie, že Prigožin je mimo kontroly, jeho vojaci by ho mali chytiť," dodal. Ruská tajná služba FSB už v piatok označila Prigožinove slová za výzvy na občiansky konflikt a generálna prokuratúra proti nemu začala trestné konanie za organizovanie ozbrojeného povstania.

Podľa Havlíčka táto situácia oslabí Putina, ktorý dlhodobo váhal medzi oboma stranami. "To sa teraz končí. Bude to mať pre neho negatívne dôsledky. Keď sa Moskva posilní, ľudia na to zareagujú a budú sa pýtať, ako sa dostal až sem," odhaduje. "Dá sa očakávať, že Ukrajina sa bude snažiť využiť tento chaos a oslabenie vojenských štruktúr vo svoj prospech," povedal o možnom zintenzívnení súčasnej ukrajinskej protiofenzívy.

01 - Modified: 2023-06-24 22:34:56 - Feat.: 1 - Title: Prigožin odíde do Bieloruska, oznámil Kremeľ. Pokus o prevrat stál život 15 vojakov 02 - Modified: 2023-06-24 08:37:09 - Feat.: 1 - Title: Rusko čelí najväčšej bezpečnostnej hrozbe. Wagnerovci cielia na Moskvu, tvrdia Briti 03 - Modified: 2023-06-24 07:06:28 - Feat.: 1 - Title: Boli ste klamstvami nalákaní do zločinného dobrodružstva, odkazuje wagnerovcom ruské ministerstvo obrany 04 - Modified: 2023-06-24 05:27:41 - Feat.: 1 - Title: Chodorkovskij vyzval Rusov, aby podporili Prigožinovo ťaženie na Moskvu 05 - Modified: 2023-06-24 05:16:41 - Feat.: 1 - Title: Biely dom situáciu v Rusku pozorne sleduje
01 - Modified: 2024-05-14 21:52:44 - Feat.: - Title: Putinovi treba vyslať signál. Rusko musí zaplatiť za obnovu zničenej Ukrajiny, vyhlásil Blinken na Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-14 20:41:44 - Feat.: - Title: Česká ministerka obrany pripustila mierové rokovania: Vojna sa nevyvíja dobre, ale Ukrajinu nemôžeme obetovať 03 - Modified: 2024-05-14 20:12:21 - Feat.: - Title: Na Ukrajine bojuje najmenej 280 občanov Srí Lanky. Rusi ich oklamali, vraví tamojší poslanec 04 - Modified: 2024-05-14 16:38:10 - Feat.: - Title: Ruská štátna duma schválila nominantov na ministrov novej vlády 05 - Modified: 2024-05-14 15:11:12 - Feat.: - Title: Musíme na Ukrajine zvíťaziť s minimálnymi ľudskými stratami, vraví budúci ruský minister obrany Belousov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 08:34