Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters/Ukrainian Armed Forces
StoryEditor

Bieloruský Červený kríž sa podieľa na odvážaní detí z ukrajinského územia, nie vždy sa však vrátia

19.07.2023, 23:09
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské deti, ktoré sú odvážané z okupovaných území a posielané zdanlivo na oddych do bieloruských liečebných táborov, sa nie vždy vracajú.

Šéf bieloruského Červeného kríža Dzmitrij Šaucov povedal, že sa ním vedená organizácia podieľa na odvážaní detí z Ruskom okupovaných ukrajinských území do Bieloruska. Vyvolal tým medzinárodné pobúrenie, napísala dnes agentúra AP, podľa ktorej Ukrajina aj bieloruská opozícia odsudzujú prevoz detí z obsadených ukrajinských oblastí ako nezákonnú deportáciu. Postup bieloruského Červeného kríža vyvolal kritiku z Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Jeden z bieloruských opozičných predákov a bývalý minister kultúry Pavel Latuška už skôr v rozhovore pre televízny kanál Dožď povedal, že ukrajinské deti, ktoré sú odvážané z okupovaných území a posielané zdanlivo na oddych do bieloruských liečebných táborov, sa nie vždy vracajú, napísala dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Násilný presun

Minulý mesiac Latuška oznámil, že poskytol Medzinárodnému trestnému súdu materiál, ktorý zaznamenáva násilný presun 2100 ukrajinských detí do Bieloruska, a to so súhlasom tamojšieho vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý je považovaný za najbližšieho spojenca Moskvy. Bielorusko sa do ruskej invázie na Ukrajine síce priamo nezapojilo, ale poskytlo Rusku svoje územie a letisko, aby mohlo na susednú krajinu zaútočiť aj zo severu. Minsk obvinenia z napomáhania k nútenému presunu detí odmietol.

image

Pribúda mŕtvych a zranených po ruských útokoch, hlásia ukrajinské úrady

"Skutočnosť, že Bielorusko bolo obvinené z únosov detí, ktoré sa k nám prichádzajú zotaviť, mi jednoducho do hĺbky duše pobúrila," povedal teraz v štátnej bieloruskej televízii Šaucov. Podľa agentúry AP v Rusy okupovanom meste Lysyčansk na východe Ukrajiny ďalej uviedol, že ním vedená organizácia sa aktívne podieľa na prevoze ukrajinských detí do Bieloruska kvôli "zlepšeniu ich zdravotného stavu. "Bieloruský Červený kríž bol, je a bude v tejto veci aktívne zapojený," nechal sa počuť.

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorá združuje 191 národných organizácií v reakcii uviedla, že kontaktovala bieloruský Červený kríž, ktorému vyjadrila "vážne znepokojenie" a odporučila, aby podobnú činnosť v budúcnosti nevykonával. Vec postúpila svojmu výboru pre dodržiavanie predpisov. "Takéto akcie riskujú poškodenie dôvery v našu prácu pri podpore komunít v núdzi," uviedol IFRC vo vyhlásení.

Nezákonné deportácie

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes v reakcii na Šaucovo vyhlásenie vyzval Medzinárodný trestný súd, aby na šéfa bieloruského Červeného kríža vydal zatykač kvôli nezákonnej deportácii detí z okupovaných ukrajinských území. ICC v marci vydal kvôli deportáciám ukrajinských detí do Ruska zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a na ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

image

Zástupkyňu OSN kritizujú kvôli stretnutiu s Ľvovovou-Belovovou, ktorú stíha Medzinárodný trestný súd

Kyjev viní Rusko, že unáša ukrajinské deti so zámerom vymazať ich ukrajinskú identitu. Moskva tvrdí, že jej program presídlenia detí z Ukrajiny na ruské územie má ochrániť siroty a opustené deti v oblasti konfliktu. Podľa Spojených štátov boli tisíce detí násilne odobraté zo svojich domovov, uviedla už skôr agentúra Reuters.

Bieloruské úrady podľa AP potvrdili, že zo zdravotných dôvodov prijali viac ako tisíc detí vo veku šesť až pätnásť rokov z ukrajinských území, ktoré okupuje ruská invázna armáda. Prvá skupina 350 detí dorazila v apríli, uviedli úradníci bez ďalších podrobností. "Máme dôkazy o tom, že niektoré ukrajinské deti prevezené do Bieloruska skončili v Rusku, čo sa musí stať predmetom medzinárodného vyšetrovania," povedal Latuška AP.

01 - Modified: 2023-07-17 13:03:44 - Feat.: 1 - Title: Británia uvalila sankcie na ruských ministrov za deportácie ukrajinských detí 02 - Modified: 2023-07-13 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinskí odopierači unikajú armáde. Falšovatelia a prevádzači majú žatvu 03 - Modified: 2023-07-11 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine: Putin nemôže vyhrať – ale USA môžu prehrať
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:05