Tabuľa varujúca pred extrémnymi horúčavami v Údolí smrti, Kalifornia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Juh USA zažil ďalší extrémne teplý deň, zohrievanie mora vyvoláva obavy z katastrofálnych dôsledkov

21.07.2023, 10:11
Autor:
ČTKČTK

V štátoch na americkom juhu ako Arizona a Texas sú vysoké teploty bežným úkazom, aktuálne horúčavy však svojou dĺžkou prepisujú rekordy.

Desiatky miliónov ľudí v južnej polovici Spojených štátov zažili vo štvrtok ďalší extrémne horúci deň, keď pocitové teploty šplhali nad 40 stupňov Celzia od Kalifornie až po Floridu.

V arizonskom meste Phoenix už tri týždne teplotné maximá presahujú 43 stupňov a podobné podmienky sa očakavajú aj v najbližších dňoch. Obavy vyvoláva aj "morská vlna horúčav" pri floridskom pobreží, píše verejnoprávny rozhlas NPR.

Horúčavy prepisujú rekordy

V štátoch na americkom juhu ako Arizona a Texas sú vysoké teploty bežným úkazom, aktuálne horúčavy však svojou dĺžkou prepisujú rekordy. Spôsobuje ich masívna zóna vysokého tlaku vzduchu označovaná ako tepelný dóm, ktorá drží teplý vzduch na jednom mieste. Počasie na juhu USA ovplyvňuje už niekoľko týždňov a v najbližšom čase sa dramatický zvrat nečaká.

image

Teplota na Slovensku rastie dvojnásobne rýchlejšie ako vo svete. Európu čakajú suchá, no aj ničivé búrky

Klimatológovia už dlhší čas varujú, že klimatické zmeny poháňané emisiami skleníkových plynov budú prinášať čoraz častejšie a intenzívnejšie horúčavy. Tie súčasné v USA prichádza v čase, keď celý svet zažíva najteplejšie obdobie od začiatku meraní.

Štvrtok bol na americkom juhu jedným z doteraz najhorších dní, keď sa na 90 miliónov ľudí, teda viac ako štvrtinu populácie USA, vzťahovalo varovanie pred "nebezpečnými" horúčavami. To znamená, že pocitová teplota, ktorá zohľadňuje okrem skutočnej teploty vzduchu aj jeho vlhkosť, môže v tieni presahovať 39 stupňov Celzia.

Na juhu Floridy vo štvrtok teplota šplhala až k 45 stupňom, ešte vyššie maximá hlásili meteorológovia v Arizone a na juhovýchode Kalifornie. Phoenix zaznamenal 48 stupňov Celzia a predĺžil tak na 21 dní rekordnú sériu po sebe idúcimi dennými maximami nad hranicou 110 stupňov Fahrenheita, čiže 43 stupňov Celzia. Nočné minimá v meste s 1,6 miliónmi obyvateľov už jedenásť dní po sebe neklesli pod 32 stupňov, čo je tiež bezprecedentný úkaz.

Dopad na zdravie

Za pokračujúcich extrémov sa množia správy o úmrtiach spojených s horúčavami, akokoľvek súhrnné údaje o obetiach naprieč USA nie sú k dispozícii. Kalifornská polícia v stredu informovala o úmrtí 71-ročného turistu v Údolí smrti, pričom podľa nej mohlo ísť o druhú smrť spojenú s horúčavami od začiatku mesiaca na jednom z najteplejších miest sveta.

Arizonský okres Maricopa, ktorý zahŕňa Phoenix, v stredu oznámil, že od začiatku roka eviduje 18 obetí horúčavy, pričom ďalších 69 úmrtí v tejto súvislosti vyšetruje. Situácia je tu obzvlášť nebezpečná pre ľudí žijúcich na ulici, ktorí nemajú spoľahlivý prístup ku klimatizácii či pitnej vode. Vo Phoenixe podľa denníka The New York Times niektorí ľudia utrpeli popáleniny druhého stupňa, keď omdleli alebo zaspali na rozpálených vozovkách a chodníkoch.

image

Plamene pri evakuácii predbehli hasičov. Grécko sužujú rozsiahle požiare, rozhodujú minúty

Federálni vyšetrovatelia sa zasa zaoberajú pondelkovým incidentom na letisku v Las Vegas, po ktorom niekoľko ľudí skončilo v starostlivosti lekárov. Lietadlo spoločnosti Delta Air Lines tam aj s pasažiermi stálo na letiskovej ploche najmenej tri hodiny, zatiaľ čo teploty vystúpili až na 44 stupňov Celzia, uvádza spravodajská spoločnosť BBC.

Zohrievanie mora

Horúčavy zároveň dvíhajú teplotu vody pri juhovýchodných pobrežiach USA vysoko nad obvyklé hodnoty. "Je to šialené. Neviem, ako to inak povedať," povedal NPR meteorológ z University of Miami Ben Kirtman. "Bežne, keď sú prekonané rekordy, tak sú prekonané o desatinu stupňa, možno o štvrtinu stupňa.... Tu ich prekonávame o päť stupňov," uviedol.

image

Požiare v Sýrii si vyžiadali viacero mŕtvych i zranených. Horúčavy zabíjajú aj deti

Priemerná teplota mora na juhu Floridy v lete bežne dosahovala okolo 31 stupňov Celzia, na začiatku leta však začali experti pozorovať teploty nad 32 stupňov a v plytkých vodách pri súostroví Florida Keys boli dokonca zaznamenané hodnoty okolo 37 stupňov. To podľa NPR vyvoláva obavy z katastrofálnych dôsledkov od takzvaného bielenia koralov po posilnenie hurikánov.

Výraznejšie ochladenie na juhu USA medzitým zostáva v nedohľadne. Cez víkend by síce mali výrazne menšie územia zasahovať "nebezpečné" podmienky, vlna horúčav ale podľa americkej Národnej meteorologickej služby bude pokračovať aj na budúci týždeň, pričom zasiahne tiež centrálnu časť USA. Národný úrad pre oceány a atmosféru medzitým predpovedá, že väčšina USA zažije abnormálne teplý august.

01 - Modified: 2023-07-19 15:20:21 - Feat.: 1 - Title: V Číne namerali rekordných 80 stupňov. Turisti sa vyprážajú v rade na fotku 02 - Modified: 2023-07-19 10:27:59 - Feat.: 1 - Title: Globálna teplota vzduchu na Zemi dosiahla počas júla rekordné hodnoty 03 - Modified: 2023-07-19 08:43:00 - Feat.: 1 - Title: Zamestnanci aténskej Akropoly v dôsledku horúčav skrátia svoj pracovný čas 04 - Modified: 2023-07-18 16:10:06 - Feat.: 0 - Title: Aké teplo znesie náš organizmus? Vedci prišli s novými zisteniami 05 - Modified: 2023-07-18 13:54:25 - Feat.: 1 - Title: Po Kerberovi prišiel do Európy Cháron. Prináša ešte väčší teplotný šok, môže padnúť ultimátny rekord
01 - Modified: 2024-04-29 07:53:36 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 05 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:24