StoryEditor

V Spojených štátoch si horúčavy vyžiadali ďalších mŕtvych. Biden označil klimatickú zmenu za existenčnú hrozbu

27.07.2023, 22:38
27.07.2023, 22:38
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident podotkol, že horúčavy sú v Spojených štátoch "vrahom číslo jedna", čo sa týka úmrtí súvisiacich s počasím, keďže každoročne si vyžiadajú až 600 životov.

Dlhotrvajúce horúčavy v Spojených štátoch dnes ďalej naberajú na intenzite a ohrozujú zdravie viac ako 80 miliónov obyvateľov. Nebezpečné podmienky sa dnes okrem častí amerického juhu, ktorý sužujú už niekoľko týždňov, čakajú tiež v centrálnych štátoch alebo vo Washingtone D.C. V epicentre aktuálnych horúčav vo Phoenixe hlásia úrady ďalších sedem obetí a desiatky podozrivých úmrtí.

Rozsah varovania pred extrémnymi teplotami sa dnes opäť rozšíril a riziká rôzneho stupňa pokrývajú prakticky celú východnú polovicu krajiny, ako aj juhozápad USA. Podľa denníka The New York Times (NYT) by dnes mohli v oblastiach s 84 miliónmi obyvateľov pocitové teploty presahovať 39 stupňov Celzia, čo meteorológovia klasifikujú ako nebezpečné teplo.

Časti južných štátov ako Arizona, Texas alebo Florida takéto dni zažívajú už zhruba mesiac v dôsledku pretrvávajúcej zóny vysokého tlaku zadržiavajúcej teplý vzduch. Tento týždeň sa však nebezpečenstvo rozšírilo aj na veľkú časť Stredozápadu od Kansasu po Indianu a tiež na východné pobrežie. Predpoveď pre Washington dnes sľubovala pocitové teploty až 42 stupňov a podľa denníka The Washington Post by teplota vzduchu v hlavnom meste mohla prvýkrát od roku 2016 vystúpiť na 100 stupňov Fahrenheita, čiže necelých 38 stupňov Celzia.

image

Aké teplo znesie náš organizmus? Vedci prišli s novými zisteniami

Zabijakom číslom jeden

"Extrémne horúčavy a vlhkosť výrazne zvýšia riziko zdravotných problémov spojených s horúčavami, zvlášť u tých, ktorí pracujú vonku alebo sa zúčastňujú vonkajších aktivít," varovala americká Národná meteorologická služba (NWS).

"Horúčavy sú zabijakom číslo jeden spojeným s počasím," povedal dnes americký prezident Joe Biden, ktorý v prejave hovoril o "existenčnej hrozbe" klimatických zmien a o krokoch, ktoré jeho vláda v tomto smere podniká. Priznal, že sám nevedel, že horúco v uplynulých rokoch v USA spôsobuje viac úmrtí ako záplavy, hurikány a tornáda dokopy. Bilancia tohtoročného horúčavy zatiaľ nie je jasná, keďže informácie o týchto prípadoch sú spravidla dostupné so značným časovým odstupom.

image

Nastala éra globálneho varu. Šéf OSN žiada okamžité radikálne kroky na ochranu klímy

Údaje o úmrtiach spojených s vysokými teplotami každý týždeň aktualizuje okres Maricopa v štáte Arizona, ktorý je v súvislosti s aktuálnym horúčavom najsledovanejšou oblasťou. Miestni zdravotnícki činitelia tento týždeň zvýšili bilanciu z 18 na 25 obetí a uviedli, že ďalších 249 úmrtí vyšetrujú. Čísla sú zatiaľ nižšie ako boli rovnaký čas v minulom roku, keď počet úmrtí spojených s vedrami nakoniec vystúpil na 425, teda skoro štvornásobok súčtu zaznamenaného o desať rokov skôr.

Okres Maricopa zahŕňa mesto Phoenix, kde popoludňajšie maximá už skoro štyri týždne nepretržite prekračujú 43 stupňov Celzia. Doteraz bola rekordná séria s takýmito teplotami 18 dní.

Miestna nemocnica čelí náporu pacientov, ktorých organizmus horúco nezvláda, alebo ktorí si privodili popáleniny pri kontakte s rozpálenými chodníkmi či inými povrchmi. Televízia CNN na začiatku týždňa informovala, že v jednej nemocnici bolo zaplnených všetkých 45 lôžok na oddelení popálenín, pričom tretina pacientov sa popálila o zem.

Pacienti vo vreciach na mŕtvoly

Agentúra Bloomberg zase napísala o tom, ako miestni zdravotníci začínajú niektorých extrémne prehriatych pacientov ukladať do vriec na mŕtvoly naplnené ľadom, aby ich rýchlo schladili. "Aj pre nás miestnych je jednoducho veľmi horúco," povedal pohotovostný lekár a rodák z Phoenixu Geoff Comp. "Ľuďom to robí veľmi veľké problémy," dodal.

image

Smrtiace plamene, všadeprítomný zápach a nedostatok elektriny. Juh Rodosu zasiahla jedna z božích rán

O Phoenixe dnes hovoril tiež prezident Biden, ktorý uviedol, že istá staršia žena tam za päť minút na zemi utrpela popáleniny tretieho stupňa, keď vypadla zo svojho invalidného vozíka. "Naozaj sa chceme tváriť, že tieto veci sú normálne? "povedal. Američanov v prejave vyzval, aby sledovali pokyny úradov, mysleli na pitný režim a tiež na svojich blízkych, ktorí nemajú doma klimatizáciu.

V piatok a v sobotu majú v USA panovať podobné podmienky ako dnes, s koncom týždňa sa však črtá ústup horúčav v severnejšie položených oblastiach a tiež vo Phoenixe. NWS uvádza, že v nedeľu by tam maximá mali byť medzi 40 a 43 stupňami, rekordná séria tohto mesta by tak mohla skončiť po 30 dňoch.

01 - Modified: 2023-07-27 18:19:20 - Feat.: 1 - Title: Nastala éra globálneho varu. Šéf OSN žiada okamžité radikálne kroky na ochranu klímy 02 - Modified: 2023-07-27 14:32:14 - Feat.: 1 - Title: Grécky premiér v čase horúčav sľubuje zintenzívnenie boja proti zmene klímy, horí 500 požiarov 03 - Modified: 2023-07-27 09:53:22 - Feat.: 1 - Title: Najväčšie jazero sveta rýchlo vysychá. Klimatická zmena? Sčasti, ale kritici ukazujú aj na Rusko 04 - Modified: 2023-07-26 17:34:12 - Feat.: 1 - Title: Klimatológ pre HN: Požiarov bude pribúdať aj u nás. Z klimatickej zmeny môže vyťažiť Škandinávia 05 - Modified: 2023-07-26 08:17:40 - Feat.: 0 - Title: Vo svete umrie ročne v dôsledku zmeny podnebia viac ľudí, než býva v Košiciach
01 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych 02 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:16:00 - Feat.: - Title: Tornáda v americkom štáte Oklahoma pripravili o život najmenej dvoch ľudí 05 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:52