Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus na prvom summite o tradičnej medicíne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Svetová zdravotnícka organizácia otvorila prvý summit o tradičnej medicíne

17.08.2023, 14:22
Autor:
TASRTASR

Organizácia konštatuje, že tradičná medicína je pre milióny ľudí na celom svete prvou voľbou v prípade ochorenia.

Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok otvorila svoj prvý summit o tradičnej medicíne, ktorý sa koná v rámci stretnutia ministrov zdravotníctva skupiny G20 v indickom meste Gándhínagar.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa WHO snaží zhromaždiť dôkazy a dáta, ktoré by umožnili bezpečné používanie liečebných postupov tradičnej medicíny.

Priblíženie zdravotnej starostlivosti

Generálny riaditeľ organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vo svojom príhovore pripustil, že tradičná medicína by mohla preklenúť "medzery v prístupe" k zdravotnej starostlivosti. Upozornil však, že je nutné, aby sa používala "vhodne, efektívne a predovšetkým na základe najnovších spoľahlivých vedeckých dôkazov".

"Vedecký pokrok v tradičnej medicíne musí spĺňať rovnako prísne normy ako všetky ostatné oblasti zdravotníckych štúdií," uviedol vo vyhlásení John Reeder, riaditeľ špeciálneho programu WHO pre výskum a odbornú prípravu v oblasti tropických chorôb.

image

Holandsko hlási možnú liečbu na postcovidový syndróm, takzvaný dlhý covid

Organizácia v tlačových materiáloch k summitu konštatuje, že tradičná medicína je pre milióny ľudí na celom svete prvou voľbou v prípade ochorenia. Organizácia preto zdôraznila, že diskusie o nej musia spojiť politikov a akademikov s cieľom dosiahnuť "politický záväzok a opatrenia založené na dôkazoch".

Na dosiahnutie tohto cieľa bude pravdepodobne potrebná nová metodológia na štúdium týchto "holistickejších a kontextových prístupov", upozornil Reeder.

Laureát Nobelovej ceny a predseda Vedeckej rady oraganizácie Harold Varmus vo svojom príspevku k delegátom konferencie pripomenul, že v situácii, keď sú tradičné lieky bežne používané, je dôležité pochopiť, aké zložky v nich sú a prečo v niektorých prípadoch fungujú. Za rovnako dôležité však označil aj potrebu "pochopiť a identifikovať, ktoré tradičné lieky nefungujú".

Svetová zdravotnícka organizácia definuje tradičnú medicínu ako vedomosti, zručnosti a postupy používané na udržanie zdravia a prevenciu, diagnostiku a liečbu fyzických a duševných chorôb.

image

Nebezpečné huby sú čoraz rozšírenejšie. WHO tiež varuje pred ich schopnosťou odolávať liekom

Ochranári bijú na poplach

Tradičná medicína má po celom svete veľa prívržencov, ale aj veľa odporcov, ktorí jej vyčítajú nedostatok vedeckého kreditu a dôkazov o jej účinnosti.

"Prirodzené nie vždy znamená bezpečné a stáročia používania nie sú zárukou účinnosti; preto sa musia použiť vedecké metódy a postupy, aby sa poskytli potrebné rigorózne dôkazy," uviedla organizácia.

Mnoho tradičných spôsobov liečby nemá žiadnu vedeckú hodnotu a ochrancovia prírody tvrdia, že toto odvetvie dokonca vedie k nekontrolovateľnému obchodu s ohrozenými zvieratami vrátane tigrov, nosorožcov a šupinavcov, doplnila AFP.

Zo 194 členských krajín WHO 170 uviedlo, že od roku 2018 používa tradičnú alebo doplnkovú liečbu. Iba 124 z nich má však zákony alebo nariadenia na reguláciu používania bylín a polovica z nich má v tejto oblasti národnú zdravotnú politiku.

Summit, ktorý sa má stať pravidelným podujatím, nasleduje po minuloročnom otvorení Centra tradičnej medicíny WHO, ktoré vzniklo v meste Džámnagar v indickom štáte Gudžarát, kde sa nachádza aj Gándhínagar.

01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 04 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-02-21 18:15:34 - Feat.: - Title: Situácia v Gaze je nehumánna, stala sa zónou smrti. Na zdravotníkov padajú bomby, jedla je málo, znie z WHO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:00