Schody z inej budovy ležia uprostred trosiek domu po vyčíňaní hurikánu Idalia na Floride. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hurikán Idalia spôsobil v Spojených štátoch rozsiahle škody. Veľké mestá však to najhoršie obišlo

31.08.2023, 10:06
Autor:
ČTKČTK

Najhoršie zasiahnuté boli menšie obce na západnom floridskom pobreží ako Horseshoe Beach alebo Cedar Key, kde vetrom hnaná voda z mora stúpala až k strechám domov.

Zničené domy, polámané stromy a státisíce zákazníkov bez prúdu zanechala na juhovýchode USA búrka Idalia, ktorá v stredu udrela na Floridu so silou hurikánu tretieho stupňa. Po prívale morskej vody sa ocitli úplne pod vodou niektoré obývané oblasti na pobreží, kde živel strhával aj celé stavby. Najčiernejšie scenáre sa však nenaplnili, napísala dnes agentúra AP.

Z hurikánu do tropickej búrky

Stred silného hurikánu v stredu doputoval na pevninu na severe Floridy v relatívne riedko zaľudnenej oblasti označovanej ako Big Bend. Následne Idalia priniesla silný vietor a prívalové dažde do častí Georgie a Južnej Karolíny, zatiaľ čo postupne oslabovala na úroveň tropickej búrky. Po polnoci miestneho času jej stred pomaly opúšťal pevninu a mieril na východ do Atlantického oceánu.

image

Idalia na Floride spôsobila spúšť, do Georgie dorazila ako hurikán prvej kategórie (foto)

Najhoršie zasiahnuté boli menšie obce na západnom floridskom pobreží ako Horseshoe Beach alebo Cedar Key, kde vetrom hnaná voda z mora stúpala až k strechám domov. Keď záplavová vlna ustúpila, reportéri v týchto miestach nachádzali trosky rozosiate v uliciach. Z niektorých záberov bolo zrejmé, že hurikán zmietol aj celý dom, iné zase ukazovali, ako zdvihnutie mora obrátilo prúd rieky Steinhatchee a odnášalo plachetnice z prístavu pri jej ústí.

Búrka na Floride aj v Georgii lámala stromy a stĺpy elektrického vedenia a spôsobila výpadky prúdu, ktoré v istý moment zasahovali 500-tisíc jeho odberateľov. Pod vodou sa ocitli ulice a cesty v zóne od floridskej Sarasoty až po Charleston v Južnej Karolíne a medzinárodné letisko v Tampe na niekoľko hodín prerušilo prevádzku.

image

Silný hurikán Idalia udrel na Floridu a zaplavuje pobrežné oblasti

Očakávali väčšie škody

Idalia však nakoniec nebola taká ničivá, ako sa mnohí obávali, uvádza AP. Husto osídlenú oblasť zahŕňajúcu Tampu a okolie zasiahol iba jej okraj a podobne to bolo v prípade floridskej metropoly Tallahassee alebo mesta Savannah na pobreží Georgie.

Úrady na Floride bezprostredne po prechode hurikánu hlásili v tejto súvislosti dve úmrtia. Dvaja muži podľa polície zahynuli pri dopravných nehodách zavinených nepriaznivým počasím.

Idalia bola podľa amerického Národného strediska pre hurikány najväčšou búrkou, aká zasiahla danú časť floridského pobrežia od roku 1950. Agentúra odhadovala, že vietor pri príchode hurikánu na pevninu dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Najvyššie hodnoty zaznamenané na pevnine však boli výrazne nižšie a neprekračovali 140 kilometrov za hodinu.

01 - Modified: 2023-08-30 07:36:01 - Feat.: 1 - Title: Hurikán Idalia rýchlo silnie a blíži sa k Floride. Vietor môže presiahnuť 200 kilometrov za hodinu 02 - Modified: 2023-08-29 11:25:06 - Feat.: 1 - Title: Tropická búrka Idalia zosilnela na hurikán, zajtra má udrieť na Floridu
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-04 20:45:28 - Feat.: - Title: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, je možno z vesmírnej stanice ISS 03 - Modified: 2024-02-14 17:30:00 - Feat.: - Title: Neúprimných ľudí podreže. Trumpovu kampaň riadi žena, ktorá robila aj pre Reagana 04 - Modified: 2024-02-10 08:27:00 - Feat.: - Title: Na Floride havarovalo malé lietadlo, zahynuli dve osoby 05 - Modified: 2024-02-02 09:50:26 - Feat.: - Title: Malé lietadlo narazilo do mobilného domu na Floride, hlásia niekoľko obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:39