Americký prezident Joe Biden hovorí v blízkosti poškodenej budovy pred prvou dámou Jill Biden počas ich turné po krajine zničenej hurikánom Idalia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden na Floride po hurikáne upokojoval obyvateľov. Guvernér návštevu kritizoval, spomaľuje záchranné práce

03.09.2023, 08:13
Autor:
TASRTASR

Pri prezidentovi chýbal guvernér Floridy Ron DeSantis. Odmietol prísť a vyhlásil, že prítomnosť Bidena a bezpečnostné opatrenia na jeho ochranu brzdia záchranárske práce.

Prezident USA Joe Biden si v sobotu počas letu vrtuľníkom prezrel škody spôsobené hurikánom Idalia na severe štátu Florida, potom sa vydal pešo na prehliadku mesta Live Oak, ktoré sa spamätáva z vyčíňania živlu. Správa pochádza z tlačovej agentúry AP.

Pri prezidentovi chýbal guvernér Floridy Ron DeSantis, republikánsky kandidát v prezidentských voľbách v roku 2024. Odmietol prísť a vyhlásil, že prítomnosť Bidena a bezpečnostné opatrenia na jeho ochranu brzdia záchranárske práce po prírodnej katastrofe.

Druhý senátor prišiel

Biden na otázku o neprítomnosti svojho súpera odpovedal, že nie je takýmto vývojom situácie sklamaný, ale ocenil príchod Ricka Scotta, jedného z dvoch amerických republikánskych senátorov za štát Florida.

Prezident prisľúbil obyvateľom Floridy všetku mysliteľnú pomoc federálnej vlády.

image

Idalia na Floride spôsobila spúšť, do Georgie dorazila ako hurikán prvej kategórie (foto)

"Som tu dnes preto, aby som Floriďanom a ľuďom v juhovýchodnej oblasti (USA) odovzdal jasné posolstvo," povedal Biden po pešej prehliadke. Stál blízko kostola, ktorého časti plechovej strechy strhol silný vietor hurikánu Idalia, a blízko domu čiastočne zničeného spadnutým stromom.

"Ako som povedal vášmu guvernérovi, ak niečo váš štát potrebuje, som pripravený túto pomoc zmobilizovať. Nech je to čokoľvek súvisiace s týmito búrkami. Váš štát sa má o koho oprieť a my budeme pri vás, až kým sa všetko neopraví," dodal Biden.

Rýchla pomoc

Predtým starosta mesta Live Oak, ktoré sa nachádza približne 130 kilometrov od Tallahassee, hlavného mesta Floridy, sa poďakoval Bidenovi a prvej dáme Jill Bidenovej za návštevu. "Ďakujem, že ste nám ukázali, že sme pre vás dôležití," vyhlásil starosta Frank Davis.

"Každý si myslí, že Florida je bohatá, ale tento okres nepatrí k tým najbohatším v štáte a sú tu ľudia, ktorí trpia," vysvetlil Davis. Povedal, že nevie o nikom, kto by pri hurikáne zahynul alebo bol vážne zranený.

image

Silný hurikán Idalia udrel na Floridu a zaplavuje pobrežné oblasti

Bidena o škodách spôsobených živlom poinformovali na základnej škole Suwannee Pineview Elementary School. Miestni predstavitelia ocenili včasné vyhlásenia Bieleho domu reagujúce na katastrofu a aj rýchle dodanie federálnej pomoci.

Idalia dorazila na Floridu v stredu ráno ako hurikán tretej kategórie a zasiahla pomerne riedko obývanú oblasť Big Bend (Veľký záhyb). Zapríčinila rozsiahle záplavy a skazu, potom sa presunula na sever, kde bičovala štáty Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína.

01 - Modified: 2023-08-30 17:15:50 - Feat.: 1 - Title: Idalia na Floride spôsobila spúšť, do Georgie dorazila ako hurikán prvej kategórie (foto) 02 - Modified: 2023-08-30 07:36:01 - Feat.: 1 - Title: Hurikán Idalia rýchlo silnie a blíži sa k Floride. Vietor môže presiahnuť 200 kilometrov za hodinu
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:39