Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Soul by ruskú pomoc Severnej Kórei s vývojom zbraní považoval za provokáciu, tvrdí juhokórejský prezident

21.09.2023, 09:17
Autor:
TASRTASR

Prezident nadväzoval na návštevu Kim Čong-una v Rusku. Ten počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prehĺbili vzťahy oboch krajín.

Ak by Rusko pomohlo Severnej Kórei vylepšiť jej zbrojné programy výmenou za pomoc vo vojne na Ukrajine, Soul by to považoval za "priamu provokáciu", ktorá by si vyslúžila reakciu. Podľa agentúry Reuters to uviedol v stredu juhokórejský prezident Jun Sok-jol na 78. Valnom zhromaždení OSN.

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň navštívil Rusko a počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prehĺbili vzťahy oboch krajín.

"Je paradoxné, aby stály člen Bezpečnostnej rady OSN, poverený ako najvyšší ochranca svetového mieru, viedol vojnu napadnutím inej suverénnej krajiny a dostal by zbrane a munície od režimu, ktorý očividne porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN," uviedol Jun. Dodal, že severokórejský jadrový program je vážnou hrozbou pre mier v indicko-tichomorskej oblasti aj vo svete.

image

Úsmevy, zbrane a dojemný happy end. O Kimovi v Rusku vznikol dokument

Washington počas návštevy Kima v Rusku upozornil na črtajúcu sa dohodu, v ktorej rámci by Pchjongjang poskytol Moskve zbrane pre vojnu na Ukrajine výmenou za technológiu balistických rakiet. Tá podlieha sankciám OSN uvaleným na KĽDR.

"Ak (Severná Kórea) získa informácie a technológie potrebné na zlepšenie svojich schopností v oblasti zbraní hromadného ničenia výmenou za podporu Ruska konvenčnými zbraňami, bude takáto dohoda priamou provokáciou, ktorá ohrozí mier a bezpečnosť nielen Ukrajiny, ale aj Južnej Kórey," pokračoval juhokórejský prezident. Dodal, že Soul so svojimi spojencami sa v takomto prípade nezostanú nečinne prizerať.

image

Čína a Rusko sa zbližujú. Putin sa v októbri vydá do Pekingu

Akékoľvek aktivity napomáhajúce zbrojným programom Severnej Kórey sú na základe rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zakázané. Putin tvrdí, že Rusko, jeden z piatich stálych členov rady "nikdy nič neporuší", pripomína Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že Rusko chce prehĺbiť vzťahy s KĽDR vo všetkých možných oblastiach.

Putin minulý týždeň na stretnutí s Kimom prijal pozvanie na návštevu Severnej Kórey a ponúkol mu, že Rusko jedného z občanov KĽDR vyšle do vesmíru.

01 - Modified: 2024-05-18 16:06:18 - Feat.: - Title: Rusko ostreľovalo obytné časti Charkova a Vovčansku. Hlásia zranených 02 - Modified: 2024-05-18 15:22:03 - Feat.: - Title: Obmedzenie používania amerických zbraní je nevýhodou pre Ukrajinu, tvrdí inštitút ISW 03 - Modified: 2024-05-18 15:04:34 - Feat.: - Title: Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi 04 - Modified: 2024-05-18 12:12:48 - Feat.: - Title: Ruský arbitrážny súd zmrazil aktíva niekoľkých európskych bánk 05 - Modified: 2024-05-18 11:59:02 - Feat.: - Title: Pre kórejské firmy je Slovensko partner, s ktorým sa oplatí obchodovať, vraví predstaviteľ Eximbanky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 20:27