Palestínski ozbrojenci prenikli do oblastí južného Izraela, na izraelskej strane hranice medzi Izraelom a Gazou. FOTO: ReutersSNÍMKA: Stringer
StoryEditor

"Toto je náš 11. september." Ako sa Hamasu podarilo prekvapiť Izrael ničivým útokom

09.10.2023, 11:17
Autor:
ČTKČTK

Izrael priznáva, že útokom načasovaným na šábes a židovský sviatok Simchat Tóra bol prekvapený. Bojovníci Hamasu vtrhli do izraelských miest, zabili sedemsto Izraelčanov a desiatky ich uniesli.

Izrael bol prekvapený, keď na neho islamistická extrémistická skupina Hamas v sobotu začala ničivý útok, pri ktorom radikáli do krajiny prenikali pomocou buldozérov, motocyklov i paraglidingových krídel, píše agentúra Reuters. Prekvapenie izraelskej armády, ktorá patrí k najmocnejším v regióne, pripisuje starostlivo naplánovanej klamlivej kampani Hamasu.

VIDEO:

Sobotňajší útok predstavuje najvýznamnejšie narušenie izraelskej obrany od jomkipurskej vojny v roku 1973, keď Izrael napadli sýrske a egyptské jednotky. Teraz Hamas svoje vojenské plány dva roky držal v tajnosti a rafinovane presviedčal Izrael, že bojovať nechce, píše Reuters.

"Hamas dával Izraelu signál, že na boj nie je pripravený," uviedol zdroj blízky Hamasu pri opisovaní plánu prekvapivého útoku.

"V posledných mesiacoch Hamas použil bezprecedentnú spravodajskú taktiku na to, aby Izrael oklamal. U verejnosti vyvolával dojem, že nie je ochotný pustiť sa do boja alebo do konfrontácie s Izraelom, zatiaľ čo sa na túto rozsiahlu operáciu pripravoval," dodal zdroj.

image

„Sedíme tu potichu. Aby si pre nás neprišli.“ Ľudia sa pri útoku Hamasu báli ísť aj na toaletu

Vpadli z mnohých miest, zo vzduchu, po súši a z mora

Izrael priznáva, že útokom načasovaným na šábes a židovský sviatok Simchat Tóra bol prekvapený. Bojovníci Hamasu vtrhli do izraelských miest, zabili sedemsto Izraelčanov a desiatky ich uniesli. Odvtedy Izrael pri odvetných akciách v Pásme Gazy zabil viac ako štyristo Palestínčanov.

"Toto je náš 11. september... Dostali nás," poznamenal major Nir Dinar. "Prekvapili nás a rýchlo vpadli z mnohých miest, zo vzduchu, po súši a z mora," dodal.

image

Izraelská armáda ďalej útočí na ciele Hamasu, Palestínčania držia vyše 150 rukojemníkov (sledujeme online)

Zástupca Hamasu v Libanone Usáma Hamdán Reuters povedal, že útok dokazuje odhodlanie Palestínčanov dosiahnuť svoje ciele "bez ohľadu na vojenskú silu a schopnosti Izraela".

Jedným z najpozoruhodnejších prvkov príprav bolo, že Hamas postavil v Gaze falošnú izraelskú osadu, kde nacvičoval vojenský výsadok a trénoval jej napadnutie, uviedol zdroj blízky Hamasu. Dodal, že skupina to nakrútila na video. "Izrael to určite videl, ale bol presvedčený, že Hamas nemá záujem o konfrontáciu," uviedol zdroj.

​Hamasu sa podarilo Izrael oklamať

Hamas sa medzitým snažil Izrael presvedčiť, že nechce ďalšiu vojnu s Izraelom a ide mu skôr o to, aby robotníci v palestínskom Pásme Gazy, úzkom pobrežnom páse s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov, mali prístup k práci za hranicami. "Hamas dokázal vzbudiť celkový dojem, že nie je pripravený na vojenské dobrodružstvo proti Izraelu," uviedol zdroj.

Od konfliktu s Hamásom v roku 2021 sa Izrael snažil zabezpečiť základnú úroveň ekonomickej stability Pásmä Gazy stimulmi, vrátane tisícok pracovných povolení umožňujúcich Gazanom pracovať v Izraeli alebo na Západnom brehu Jordánu, kde môžu byť platy v stavebníctve, poľnohospodárstve či službách aj desaťkrát vyššie ako v Pásme Gazy, píše Reuters.

"Verili sme, že to, že sem chodia pracovať a prinášajú do Gazy peniaze, vytvorí určitú úroveň pokoja. Mýlili sme sa," povedal jeden z hovorcov izraelskej armády.

image

Upozornenie na bezprostrednú hrozbu. Izrael sme varovali, že čoskoro príde veľký výbuch, znie z Egypta

Jeden z izraelských bezpečnostných zdrojov pripustil, že sa Hamasu podarilo Izrael oklamať. "Presvedčili nás, že im ide o peniaze," uviedol zdroj. "Po celý čas ale vykonávali cvičenie, kým došlo k útoku," dodal.

Súčasťou úskoku Hamasu v posledných dvoch rokoch bolo, že sa nezapájal do vojenských konfrontácií s Izraelom ani vo chvíli, keď na Izrael z Pásma Gazy útočil palestínsky Islamský džihád.

Mnoho vrchných predstaviteľov o plánoch nevedelo

Na Západnom brehu Jordánu, kde je pri moci palestínsky prezident Mahmúd Abbás a jeho strana Fatah, sa našli takí, ktorí sa Hamasu pousmiali, že sa odmlčal. V jednom vyhlásení Fatahu zverejnenom v júni 2022 skupina obvinila vodcu Hamasu, že utekajú do hlavných miest arabských krajín, kde žijú v "luxusných hoteloch a vilách" a nechávajú svoj ľud v Gaze v chudobe.

V určitom čase sa podľa ďalšieho izraelského bezpečnostného zdroja Izrael domnieval, že vodca Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinvár chce skôr riešiť situáciu v Gaze ako "vraždiť Židov". Izrael zároveň podľa zdroja odvrátil zrak od Hamasu a usiloval sa o nadviazanie vzťahov so Saudskou Arábiou.

Kľúčovou súčasťou plánu Hamasu podľa zdroja blízkeho tejto skupine bolo zabrániť akémukoľvek úniku informácií o plánovanom útoku. Mnoho vrchných predstaviteľov Hamasu preto o plánoch ani pri cvičeniach nevedelo. Zhruba tisíc bojovníkov nasadených pri útoku tak podľa zdroja nemalo tušenie, aký je "presný účel cvičenia".

01 - Modified: 2023-10-09 09:31:03 - Feat.: 1 - Title: Izrael obnovil kontrolu nad obcami na hranici s Pásmom Gazy, hlási armáda 02 - Modified: 2023-10-09 06:47:53 - Feat.: 1 - Title: Izrael pokračuje v útokoch na ciele Hamasu, na juhu zhromaždil vyše 100-tisíc rezervistov 03 - Modified: 2023-10-09 05:54:26 - Feat.: 1 - Title: Irán pomáhal s prípravou útoku na Izrael, tvrdia zdroje z Hamasu aj Libanonu 04 - Modified: 2023-10-09 05:19:25 - Feat.: 1 - Title: Masaker na hudobnom festivale, radikáli z Hamasu zabili vyše 250 ľudí 05 - Modified: 2023-10-08 11:59:27 - Feat.: 1 - Title: "Okej, teraz umriem. Je to v poriadku." Izraelčania opisujú, ako ozbrojenci strieľali v obciach
01 - Modified: 2024-05-05 12:50:26 - Feat.: - Title: Izrael nekapituluje, chceme bojovať, tvrdí Netanjahu. Nechce akceptovať požiadavku Hamasu na ukončenie vojny 02 - Modified: 2024-05-05 13:02:52 - Feat.: - Title: Po raketovom útoku, ku ktorému sa hlási Hamas, Izrael uzavrel prechod Kerom Šalom 03 - Modified: 2024-05-05 12:06:50 - Feat.: - Title: Izraelská vláda rozhodla o zastavení činnosti televízie al-Džazíra v krajine, vinia ju zo zaujatosti 04 - Modified: 2024-05-05 10:22:17 - Feat.: - Title: "Prišli odhodlaní sa dohodnúť." Hamas pokračuje v Egypte v rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 16:27