Palestínčania pátrajú po obetiach na mieste izraelských útokov na domy v Rafahu na juhu pásma Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Mestská bitka v Gaze z roku 2014 naznačuje podobu očakávanej pozemnej ofenzívy Izraela proti Hamasu

17.10.2023, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Bitka sa odohrala tretí deň pozemnej ofenzívy, ktorej predchádzala desaťdňová vzdušná kampaň. Vtedy, rovnako ako teraz, boli palestínski civilisti vyzvaní, aby štvrť opustili.

Bitka, pri ktorej boli zabité desiatky civilistov a viac ako tucet izraelských vojakov spred takmer desiatich rokov, poskytuje náhľad na typ boja, ktorý by mohol nastať, ak izraelské sily podľa očakávania vtrhnú do Gazy, aby potrestali Hamas za jeho vyčíňanie v južnom Izraeli minulý týždeň. Napísala to agentúra AP.

Bolo 19. júla 2014, kedy prebiehala tretia vojna Izraela proti Hamasu. Cieľom bol Šidžajáh, husto obývaná štvrť mesta Gaza, ktorú Hamas podľa izraelskej armády premenil na "pevnosť teroristov", prešpikovanú tunelmi, raketomety a nástrahami.

Radikálna ostrá paľba

Bitka sa odohrala tretí deň pozemnej ofenzívy, ktorej predchádzala desaťdňová vzdušná kampaň. Vtedy, rovnako ako teraz, boli palestínski civilisti vyzvaní, aby štvrť opustili.

Vtedy, tak ako teraz, mnohí zostali, buď preto, že im to povedal Hamas, alebo preto, že nemali kam ísť. Len čo izraelské sily prenikli do Šidžajáhu, čo je zmes ilegálne obývaných betónových budov a úzkych uličiek, spustili radikáli ostrú paľbu z automatických zbraní, protitankovými strelami a reaktívnymi granátmi, uviedla vtedy armáda.

image

Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juhu Gazy, hraničný priechod Rafáh je uzavretý

Keď sa porúchal obrnený transportér a dvaja izraelskí vojaci vyliezli, aby ho opravili, jeden radikál na vozidlo odpálil protitankovú strelu, čím ho vyhodil do povetria a zabil všetkých sedem vojakov vo vnútri. V nasledujúcom chaose sa bojovníkom Hamasu podarilo odtiahnuť pozostatky jedného z vojakov a stále ich majú v držbe.

Brána pekla

V vzniknutej panike dostali vojaci rozkaz vliezť do svojich obrnených vozidiel, zatiaľ čo delostrelecké prápory vypálili 600 granátov a zo vzduchu udreli lietadlá. Nasledujúci deň izraelské vojnové lietadlá zvrhli na túto oblasť 100 jednotonových bômb, informovali neskôr izraelské médiá. "Brána pekla sa otvorila a oknami prenikli šrapnely," povedal vtedy AP jeden palestínsky obyvateľ.

V roku 2014 "sme mali pocit šialenstva z toho, koľko palebnej sily bolo použitých", povedal jeden z izraelských vojakov organizácii Breaking the Silence, ktorá združuje veteránov kritických voči izraelskej politike a zhromažďujúcich anonymné svedectvo vojakov.

image

O spustení invázie do Gazy rozhodne podľa armády politické vedenie

Počas dvojdňovej bitky bolo zabitých 55 civilistov, vrátane 19 detí a 14 žien, a neznámy počet radikálov, odhalila správa OSN. Zabitých bolo aj 13 izraelských vojakov.

Vyslúžilý izraelský generál Amir Avivi, ktorý slúžil po boku vrchných veliteľov počas bitky z roku 2014, vyhlásil, že tentoraz to bude "úplne iné", pretože delostrelectvo a vzdušné údery prídu k slovu prvé.

Masívny manéver

"Bude to masívny manéver s množstvom letectva a delostrelectva - veľmi, veľmi silný nástup. Pokúsime sa čo najviac minimalizovať obete našich vojakov, a preto potrebujeme rozsiahle krytie, "povedal Avivi. Podľa generála bude potrebné menej palebnej sily, ak bude použitá na začiatku, a nie, až keď sú vojaci v tiesni.

Obrovská palebná sila možno zabránila stratám armády, ale vyžiadala si ťažké obete medzi civilistami a zrovnala so zemou veľkú časť štvrte Šidžajáh. Na 670 budovách bolo zničených a takmer 1200 bolo mierne až ťažko poškodených, uviedla OSN vo svojej správe. Vyšetrovatelia napočítali 270 kráterov.

image

Počet palestínskych obetí prekročil 2300, masy ľudí sa ukrývajú pred očakávaným útokom v nemocnici

"Je to sakra precízna operácia," utrúsil vtedajší americký minister zahraničia John Kerry sarkasticky v poznámke, ktorú zachytil zapnutý mikrofón.

Izrael teraz nariadil bezprecedentnú evakuáciu takmer polovice z 2,3 milióna Palestínčanov v Pásme Gazy zo severnej časti obliehaného územia na juh. Generál vo výslužbe Avivu povedal, že ich to má ušetriť. Ale nie každý je schopný alebo ochotný utiecť. "Keď spustia delostrelectvo, tí, ktorí sa neevakuovali, sa budú evakuovať," povedal Avivi.

Silné indície

Správa OSN poukázala na "silné indície", že súčasťou operácie v Šidžajáhu bola "nerozlišujúca streľba", ktorá "by mohla byť posudzovaná ako vojnový zločin". Medzinárodný trestný súd vyšetruje možné vojnové zločiny spáchané oboma stranami za vojny v roku 2014.

Izrael, ktorý dlhodobo obviňuje orgány OSN zo zaujatosti proti nemu, odmietol s vyšetrovaním spolupracovať. Vojna po operácii v Šidžajáhu pokračovala viac ako mesiac v podobne deštruktívnych bitkách.

Skončila nestabilným prímerím, pričom Hamas má moc stále pevne vo svojich rukách, napriek smrti 2251 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a rozsiahlemu ničeniu. Na izraelskej strane bolo zabitých 74 ľudí, vrátane šiestich civilistov.

image

Izrael zabil v Gaze predstaviteľa Hamasu, údajne sa podieľal na plánovaní masakrov

V roku 2021 sa obe strany stretli v ďalšej zničujúcej vojne, aj keď nedošlo na pozemnú inváziu.

A potom 7. októbra sa stále neústupný Hamas vyrútil z Gazy a radil naprieč južným Izraelom, zabil stovky ľudí a zavliekol na 200 rukojemníkov do úzkeho pobrežného územia.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý bol pri moci aj v roku 2014, sľúbil zničenie Hamasu. Lídri skupiny povedali, že sú pripravení na všetky scenáre.

Izrael sľúbil "veľmi širokú" leteckú, pozemnú a námornú ofenzívu v blízkej budúcnosti. Pozdĺž hranice s Gazou sústredil tanky a desaťtisíce vojakov. Ak podniknú prienik, Šidžajáh bude medzi ich prvými cieľmi, uzatvára AP.

01 - Modified: 2023-10-16 11:46:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juhu Gazy, hraničný priechod Rafáh je uzavretý 02 - Modified: 2023-10-16 08:43:04 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda tvrdí, že zabila šiestich vysokých predstaviteľov Hamasu 03 - Modified: 2023-10-15 13:20:51 - Feat.: 1 - Title: O spustení invázie do Gazy rozhodne podľa armády politické vedenie
01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 22:19